Mickey vs. Nicky

Twee tovenaars; de één getekend en de ander een doorgewinterde actieheld. Twee leerlingen; de één een wereldberoemd icoon en de ander een nog redelijk onbekende acteur. Maar toch één verhaal. Zestig jaar nadat Walt Disney de geanimeerde versie van het muziekstuk van Paul Dukas, The Sorcerer’s Apprentice, uitbracht tijdens de concertfilm Fantasia, komt er nu een nieuwe versie uit van dit oude verhaal. Met dezelfde titel.

Toen Walt Disney eind jaren dertig met het idee kwam om een korte animatiefilm te maken op de muziek van Dukas, werd hij weer eens voor gek uitgemaakt. Hollywood had hem uitgelachen toen hij met Snowwhite and the Seven Dwarfs begon. En ook nu keken ze hoofdschuddend toe. Maar Disney was een doorzetter en de productie van The Sorcerer’s Apprentice begon. Tijdens die productie, besloot Disney meerdere muziekstukken te gaan gebruiken en dit leidde uiteindelijk tot Fantasia, de eerste geanimeerde concertfilm. Dat Mickey Mouse gebruikt werd, was niet vanzelfsprekend. Even heeft men overwogen om Dopey, de stuntelende dwerg uit Sneeuwwitje, te gebruiken. Maar Mickey werd het. En dit werd waarschijnlijk zijn beroemdste rol ooit. Ga maar na, wie aan Fantasia denkt, denkt aan Mickey Mouse in een rode jas met een blauwe punthoed. In deze verschijning is de muis nog regelmatig te zien op logo’s en tijdens shows in de verschillende themaparken.

En toen was daar ineens vorig jaar dat bericht dat Jerry Bruckheimer een nieuwe film uit ging brengen. Geregiseerd door Jon Turteltaub, waarmee hij eerder de National Treasure-films maakte. De film? The Sorcerer’s Apprentice. Even trok Hollywood zijn wenkbrauw op. Het zou toch niet gebasseerd zijn op? Jawel, deze spectaculaire actiefilm vindt zijn basis in dat kwartiertje tekenfilm waarbij Mickey Mouse de boel op stelten zet. Maar het verhaal is natuurlijk aangepast. Weg is de nukkige blauwe jurk dragende tovenaar met de naam Yen Sid (kleine insider grap, want kijk eens wat er gebeurd als je zijn naam omdraait). Daarvoor in de plaats krijgen we Nicolas Cage, gekleed als een soort zwerver geklede Indiana Jones. Dit niet de eerste keer dat Nicolas Cage en Jerry Bruckheimer samenwerken. Al eerder was Nicolas te zien in films van deze regiseur. Denk aan The Rock, Con Air, Gone in 60 Seconds en natuurlijk de twee National Treasure films. Ook de zwijgende Mickey Mouse is vervangen door een stuntelende student, die plots een tovenaarsleerling blijkt te zijn (gespeeld door Jay Baruchel). Het plot is lekker aangedikt. En hoewel de wandelende bezems toch nog even van de partij zijn, is er voor de rest een geheel nieuwe verhaallijn bij verzonnen. Een strijd tussen tovenaars. De goede tovenaar Balthazar Blake (Cage) neemt het op tegen de slechte tovenaar Horvath (gespeeld door Alfred Molina). Beide heren hebben hun leerling, die tijdens hun strijd wordt ingezet. En als je deze verhaallijn aan Bruckheimer en Turteltaub geeft, is actie gegarandeerd. De plasmaballen, vuurdraken, voorbijscheurende Ferrari’s vliegen je om de oren, zodat zelfs die andere tovenaar (uch uch Harry P. uch uch) er knikkende knieën van zou krijgen. Dat die actie niet altijd zonder kleerscheuren verloopt, kan één van de stuntmannen beamen. Tijdens een nachtelijke achtervolging over Times Square, vloog zijn Ferrari uit de bocht tegen een lantaarnpaal aan. Drie uur na dit ongeluk gebeurde het opnieuw. Maar goed, wie een beetje actie wilt zien, moet er ook wat voor over hebben.

Tijdens de Cinema Expo had ik het geluk alvast een aantal scenes te zien. En ik was aangenaam verrast. Toen deze film voor het eerst aangekondigd werd, was ik redelijk cynisch. Hoe kan je hier een film over maken? En door Bruckheimer of all people! Maar het heeft zijn tegendeel bewezen. De scenes waren snel, vol spectaculaire actie, zagen er gelikt uit en ik denk dat dit wel eens zo’n verborgen zomerhit zou kunnen worden. Magiërs, vampieren en al van dat doen het goed de laatste paar jaren in Hollywood. Dus Disney zou hiermee wel eens een flinke hit in zijn handen kunnen hebben. In ieder geval zal ik in de bioscoop zitten zodra hij hier in Nederland uitkomt. Want ik ben toch stiekem wel benieuwd hoe ze die bezems in deze nieuwe versie verwerkt hebben. En Mickey? Ach, Mickey zullen we toch nooit vergeten.

The Sorcerer’s Apprentice draait vanaf 29 juli in de Nederlandse bioscoop.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s