55 jaar Disneyland

Op 18 juli was Disneyland, Anaheim, Californië, 55 jaar oud. Veel mensen hebben de opening niet meegemaakt. Voor vele is het een soort vanzelfsprekenheid dat Disneyland er altijd wel is geweest. Toch heeft dit park een behoorlijke geschiedenis, voordat überhaupt de eerste schop in de grond gezet werd op 16 juli 1954.

Op een zondag, ergens in de jaren veertig, zat Walt op een bankje en keek hoe zijn twee dochters in een kleine, onverzorgde speeltuin speelden. In zijn gedachten ontstond toen een idee van een grotere en schonere speeltuin, waar zijn dochters veilig konden spelen. Dit idee groeide langzaam en op een gegeven moment dacht hij er aan om op het veldje tegen de Disney Studios een soort speeltuin te maken. Hier konden bezoekers van de studios hun kinderen laten spelen in verschillende kleine attracties. Men zou er zelfs een boottochtje kunnen maken. Deze speeltuin zou Mickey Mouseland genoemd worden. Walt ging er nog serieuzer over nadenken en besloot verschillende andere parken in de wereld te bezoeken om inspiratie op te doen. Zo vloog hij naar Europa om daar in Kopenhagen de Tivoli Gardens te bezoeken. In Nederland bezocht hij de Efteling, dat net open was, en Madurodam. Vol met nieuwe ideeën kwam hij terug in Los Angeles. Al snel merkte hij dat zijn plan voor een park allang niet meer op dat kleine veldje aan de overkant van de straat paste en hij huurde een agent in om een geschikt stuk land te vinden waar hij aan de slag kon gaan. Het werd een gebied in het stadje Anaheim, vlak onder Los Angeles, waar op dat moment wat sinaasappel- en walnootbomen groeiden. Walt ging druk aan de slag met het plannen en schakelde een aantal van de top tekenaars uit zijn bedrijf in om hem te helpen bij het creëren van verschillende attracties en stijlen voor het park.

Maar terwijl Walt er druk mee bezig was, moest er ook aan een ander belangrijk aspect gedacht worden. De financiering. Roy, zijn broer, leidde zakelijk het bedrijf en keek hoofdschuddend toe. Hij moest de aandeelhouders tevreden zien te houden. Maar durfden deze zo vlak na de Tweede Wereldoorlog wel zo’n riskante stap te wagen. Walt was laaiend toen hij merkte dat zijn bedrijf geen geld in het park wilde stoppen en besloot zaken in eigen handen te nemen. Hij verkocht zijn vakantiehuis en leende geld. Hij startte een nieuw bedrijf dat WED Enterprises ging heten. Ook sloot hij een contract af met de tv-zender ABC. Zij investeerden een behoorlijk bedrag. In ruil daarvoor werden zij mede-eigenaar. Ook kreeg Walt een wekelijks televisieprogramma dat Disneyland ging heten en waar hij de kijkers (en toekomstige bezoekers) alvast lekker kon maken van wat er daar gebouwd werd in Anaheim. De tv-show werd een hit. En dit was opnieuw een innovatie van Walt, want daarvoor had nog geen enkele andere filmstudio iets met de televisiezenders durven doen. Walt zag hier de toekomst in en greep de kans.

Disneyland werd gebouwd en werd dankzij televisie razend populair, zelfs voordat het openging. Eén dag en één jaar nadat de eerste schop in de grond ging, en tegen een kostplaatje van 17 miljoen dollar, gingen uiteindelijk de poorten van Disneyland open voor het publiek. Op 17 juli 1955 was er een speciale preview dag en was er een live-uitzending, waarbij de grootse opening in heel Amerika te zien was. Eén van de presentatoren was Ronald Reagan, die toen nog bekend was uit de films. Tegenwoordig noemt men bij Disney deze dag Zwarte Zondag.

Men zag op tv mooie beelden te zien kreeg over hoe elk land één voor één geopend werd met alle attracties die men daar kon verwachten. Men hoorde  hoe Walt zijn beroemde speech hield, die start met de woorden “To all who come to this happy place. Welcome! Disneyland is your land!” Toch ging er achter de schermen een hoop verkeerd. Allereerst had men verwacht dat ongeveer 10.000 mensen zouden komen. Dat werden er drie keer zoveel. Ook was de temperatuur ongeveer 40 graden. En de drinkfonteinen werkten niet! Ook werd het verse asfalt zacht door de hitte, zodat vrouwen met hun hakken vast kwamen te zitten. Er was te weinig eten, zodat tegen het middag uur men nergens meer wat te eten kon krijgen. Niet de perfecte opening dus!

Maar gelukkig werd hier snel op ingespeeld. Walt gaf iedereen een tweede kans om toch te komen genieten van Disneyland en dit keer ging het wel goed. Toen op 18 juli Disneyland echt voor het publiek openging, kwamen er 50.000 mensen op af. En de maanden en jaren daarna bleef het park vol en werd het steeds populairder. Walt wist uiteindelijk ABC uit te kopen en compleet eigenaar van het park te worden. De aandeelhouders van Disney waren minder gelukkig, omdat ze deze kans gemist hadden. Uiteindelijk verkocht Walt zijn WED Enterprises aan Disney, zodat Disneyland eigendom werd van Walt Disney Productions.

Disneyland veranderde door de jaren. Er kwamen veel nieuwe attracties bij. Disney bouwde andere parken. Disneyland kreeg in 2001 zelfs een zusterpark erbij, Disney California Adventure. Maar dit park, met zijn lange geschiedenis, zal voor altijd het enige park zijn, waar Walt zelf door de straten liep en genoot van het feit dat dit zijn land was.


Een reactie op “55 jaar Disneyland

  1. Aha! Dus de inspiratie voor ‘it’s a small world after all’ komt gewoon uit Madurodam! Gaaf stukje, echt leuk om wat geschiedenis over Disney te lezen. Op naar Tokyo Disney! XR.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s