Disney & The Muppets: een moeilijk huwelijk

2004 was het jaar dat de “I do’s” uiteindelijk werden uitgewisseld en The Muppets hun intrek namen in het Huis van de Muis. Kermit & Co zijn nu officieel familie van Mickey en vrienden. Maar ook dit Hollywood huwelijk had genoeg drama achter de rug voordat het tot een happy end kwam. Een korte trip terug in de tijd om na te gaan hoe dit huwelijk uiteindelijk tot stand kwam en wat de toekomst brengt.

In de periode 1954-1956 werden The Muppets gecreëerd door Jim Henson. Het woord Muppet is eigenlijk een combinatie van de woorden marionette en puppet. The Muppets zijn bij het grote publiek pas echt bekend geworden toen in 1976 The Muppet Show op tv verscheen. Al snel werden Kermit the Frog, Miss Piggy, The Great Gonzo, Fozzie Bear, Beaker en al die anderen beroemdheden. Hun slapstick-achtige scenes in hun Muppet Theatre waar elke aflevering een (op dat moment) beroemdheid op bezoek kwam, werden wereldwijd bekeken. Toen The Muppet Show in 1981 eindigde hadden meer dan 100 beroemdheden een bezoek gebracht aan The Muppets. Men hield van The Muppets in de jaren ’70. Jong en oud. En dat zorgde er zelfs voor dat The Muppets in de bioscoop verschenen. In 1979 kwam “The Muppet Movie” uit. In deze film werd verteld hoe de groep uiteindelijk bij elkaar gekomen was. De film was een succes! Omgerekend zou de film tegenwoordig ruim $200 miljoen hebben opgeleverd. Deze hit en de succesvolle tv-show zorgden ervoor dat meer films gemaakt werden. “The Great Muppet Caper” (1981) en “The Muppets Take Manhattan” (1984) kwamen uit. Maar de jaren ’80 waren zwaarder voor The Muppets. De opkomst van vele goedkopere tekenfilmseries en het feit dat de trouwe kijker ouder begon te worden, zorgden ervoor dat de spotlight van The Muppets langzaam begon te dimmen. Het was in die periode dat Jim Henson begon na te denken over de toekomst van de groep. Zijn aandacht viel op The Walt Disney Company, een bedrijf dat als geen ander wist hoe waardevol creaties konden zijn. Zij hadden Mickey Mouse sinds 1928 in de spotlight weten te houden en wisten als geen ander de nieuwe paden van de media te volgen. Begin 1990 begon Jim Henson met de directie van Disney te praten over een overname van The Jim Henson Company. Op deze manier zou hij zijn erfenis veilig kunnen stellen voor de toekomst. Maar het verliet niet zoals gepland.

Op 16 mei 1990 overleed Jim Henson plotseling. Een klap voor het bedrijf. En een klap voor de onderhandelingen. Michael Eisner, baas van Disney op dat moment,  probeerde van deze gelegenheid gebruik te maken om het bedrijf sneller en goedkoper in te lijven. Maar de erfgenamen van Henson verzetten zich en de deal ging niet door. Van alle plannen die al gemaakt waren om The Muppets zo snel mogelijk te integreren bij Disney, bleef alleen The Muppet Vision-attractie in DisneyWorld over. Later maakten Disney en Henson nog twee Muppet-films: “The Muppet Christmas Carol” (1992) en “The Muppet Treasure Island” (1996). Daarna gingen The Muppets hun eigen gang, maar behaalden weinig succes. In 1999 kwam er nog een film van hen uit, “Muppets from Space”, maar ook dat was geen succes. De erfgenamen van Henson besloten weer op zoek te gaan naar een nieuwe eigenaar en in 2000 wisten ze het bedrijf voor $680 miljoen te verkopen aan het Duitse EM.TV. Dit bedrijf kocht binnen korte tijd vele dure andere bedrijven en raakte al snel in de financiële problemen. Het duurde dan ook niet lang voordat de erfgenamen van Henson besloten hun bedrijf terug te kopen. Voor $78 miljoen dit keer.

Nu The Muppets weer thuis waren, was de rust echter nog niet terug gekeerd. Tijdens de EM.TV periode hadden de erfgenamen van Henson gemerkt dat Disney nog steeds zeer geïnteresseerd was in The Muppets. Disney had geprobeerd om het bedrijf van EM.TV over te nemen. In het geheim ging Michael Eisner weer praten met de erfgenamen van Henson. Hij zag dit als zijn persoonlijke project. En uiteindelijk werd dit ook zijn laatste project bij Disney, want binnen Disney kwamen steeds meer mensen in opstand tegen hem. Toch lukte het Eisner om in 2004 een deal te sluiten met de erfgenamen van Henson. Zij verkochten The Muppets en alle rechten daarvan (plus “Bear in the Big Blue House” wat door Henson gemaakt werd voor de Disney Channel en een groot succes was) aan Disney. The Jim Henson Company raakte hiermee zijn mascotte kwijt en Disney was een kikker rijker. Michael Eisner ruimde begin 2005 het veld en Robert Iger trad aan als nieuwe baas bij Disney. En hij zat daar dus met een stel Muppets.

The Muppets werden onder gebracht in een aparte holding bij Disney, die geleid werd door één van Michael Eisner’s trouwe managers. Maar bij het aantreden van Iger begon het puinruimen van de rotzooi die Eisner had gemaakt. The Muppets kregen de ene na de andere baas, die er alles aan deed om de groep weer populair te maken. In 2005 volgde de televisiefilm “The Muppets Wizard of Oz”, maar het was geen groot succes. In 2006 verscheen Lylle Breier op het toneel. En onder haar regie kwamen The Muppets weer langzaam terug in de spotlight. Een tv-optreden hier, een YouTube-filmpje daar. Een boek van Miss Piggy. Een ballon in de Thanksgiving Parade van Macy’s in New York. De tactiek was simpel: laat de mensen weer even kennis maken met hun oude vrienden. En voor wie The Muppets nog niet kende, was dit een mooi moment om het nu te doen. Disney bracht dvd’s uit van de shows en de films. Herhalingen van The Muppet Show werden uitgezonden op de Disney Channel. En Statler and Waldorf kregen hun eigen film-review programma op Movies.com.

De toekomst ziet er weer rooskleurig uit voor The Muppets. Ze hebben het vertrouwen van Disney gewonnen en een nieuwe film heeft zelfs het groene licht gekregen en zal eind dit jaar verschenen, met de simpele titel “The Muppets”. Wellicht kijkt Jim Henson nu samen met Walt Disney tevreden van boven naar beneden om die groene kikker nu samen met die muis in een rode broek hand in hand aan het werk te zien gaan.

The end.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s