Disney en de Oscars

Het jaarlijkse hoogtepunt van de filmindustrie zijn de uitreikingen van de Academy Awards van the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Kortom: de Oscars! Sinds 1929 zijn deze prestigieuze prijzen toegekend aan de films en mensen die in het voorgaande kalenderjaar het beste waren in hun vakgebied. Aangezien Disney ook een lange geschiedenis heeft in Hollywood, is het dus niet vreemd dat de studio ook in meerdere gevallen één van de prijzen in de wacht heeft gesleept. Een samenvatting van enkele bijzondere Oscarfeitjes die met Disney te maken hebben.

Bekend is dat Walt Disney in Hollywood begonnen is als een pionier in animatie. Het is dan ook niet vreemd dat de eerste Oscars die door hem gewonnen werden met animatie te maken hebben. In 1932 werd voor het eerst een Oscar toegekend aan Walt Disney. Dit was voor Flowers and Trees, een kort animatiefilmpje uit de Silly Symphonies-serie. Waarom? Omdat dit de eerste animatiefilm in technicolor was. Datzelfde jaar kreeg Disney een speciale “Honorary Award” voor de creatie van Mickey Mouse, zijn doorbraak creatie uit 1928. Van 1934 tot en met 1939 won Disney elk jaar de Oscar voor korte animatiefilm. In de tussentijd was Disney bezig geweest met een project waar iedereen in Hollywood hem voor had uitgelachen: een avondvullende animatiefilm. In 1937 kwam de film uit met de titel Snow White and The Seven Dwarfs. Hollywood had er naast gezeten en Disney had goed gegokt, want Snow White was een regelrechte hit. De film zou de meest opleverende film zijn, totdat hij twee jaar later door Gone With The Wind van de troon gestoten zou worden. In dat jaar kwam er uiteindelijk dan wel die welverdiende eer voor de film. Walt Disney mocht een “Honorary Award” voor Snow White in ontvangst nemen. Eén grote Oscar met zeven kleintjes ernaast. Voor een andere animatiefilm,  die later meer gewaardeerd zou worden dan op het moment waarop hij uitkwam, kreeg Disney ook een “Honorary Award”. Dit keer was het voor Fantasia. De manier waarop Disney geluid in een film had gebruikt was uniek. Maar behalve animatie heeft Disney vanaf 1949 ook een aantal Oscars gewonnen in de categorie beste documentaire en korte film (live action). Dit waren de True-Life Adventures. In 1949 kreeg Walt door de Academy de Irving G. Thalberg Memorial Award toegekend. De wàt zal je vast denken, maar deze award wordt alleen toegekend aan de meest creatieve geesten die continu een bijdrage van hoge kwaliteit hebben geleverd aan de filmindustrie. In totaal heeft Walt Disney 26 Oscars gewonnen in zijn leven. Eén zelfs postuum in 1969, drie jaar na zijn dood. Daarmee staat Walt Disney in de geschiedenisboeken als persoon die de meeste Oscars op zijn naam mag schrijven. Een hele eer. Maar op de bladzijde daarnaast zal je dan lezen dat Walt Disney ook de meeste Oscarnominaties ooit heeft gekregen. Namelijk 59! En op de bladzijde daarnaast staat een ander record. Disney heeft in 1954 vier Oscars gewonnen, de meeste ooit in één jaar door één persoon.

Maar behalve Walt Disney zelf, heeft de studio ook nog een aantal andere Oscarfeitjes op zijn naam staan. In 1964 kwam er een film uit, die als lichtpuntje gold voor Hollywood. In de jaren ’60 en ’70 ging het slecht met Hollywood en de grote filmstudios van weleer brokkelden langzaam af. RKO verdween, MGM werd geminimaliseerd en alle studios gingen van eigenaar naar eigenaar en verloren daardoor telkens iets van zijn identiteit. In die tijd kwam Disney met een film uit die jaren lang als hoop gezien, want deze film bracht de mensen weer naar de bioscoop. De film heet Mary Poppins. En het bijzondere aan deze film is, dat dit de eerste film is waarin Julie Andrews (die rechtstreeks van Broadway kwam) schitterde. Zij won als debutant ook direct haar eerste Oscar. Hiermee staat zij in de geschiedenisboeken. Jaren later had Disney opnieuw een unicum. Na de donkere jaren ’70 en de turbulente jaren ’80, brak voor Disney de Second Golden Age of Animation aan en deze werd beloond met een Oscarnominatie voor Beste Film voor Beauty and the Beast. Het bijzondere hieraan dat dit nog nooit eerder gebeurd was. De film verloor weliswaar van Silence of the Lambs dat jaar, maar het zou tot 2010 duren voordat er opnieuw een animatiefilm een Oscarnomatie zou krijgen in deze categorie. Dit keer was het Up. Dit jaar was het Toy Story 3 die in deze categorie werd genomineerd. Over Toy Story gesproken, deze film-serie heeft ook een bijzondere Oscarfeitje. In 1995 won het de Oscar voor beste originele screenplay. Een eer die nog nooit eerder toegekend werd aan een animatiefilm. Eén laatst Oscarfeitje. Disney’s hofcomponist, Alan Menken, die de soundtracks van vele onvergetelijke Disneyfilms schreef, staat in de geschiedenisboeken als persoon die de meeste Oscars op zijn naam heeft staan en nog in leven is. Namelijk acht.

Behalve dat het de studio veel prestige op heeft geleverd, zijn de Oscars op een ander front ook erg belangrijk voor Disney. Vanaf 1960 tot en met 1970, en van 1976 tot en met nu worden de Oscars uitgezonden op ABC. In 1996 werd het televisiebedrijf door Disney ingelijfd. En daarmee werd Disney dus het “thuis” van de Oscars.

Disney en de Oscars, zolang Hollywood blijft bestaan zullen de twee aan elkaar verbonden zijn.

Goed, nog één klein Disney Oscar feitje. In 1937 won Walt een Oscar voor The Old Mill. Wat is hier zo bijzonder aan? Het filmpje is geïnspireerd op het Nederlandse landschap.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s