Marvelous World of Disney

Op 31 december 2009 werd de wereld een stuk veiliger. De wereld van Disney in ieder geval, want op die datum traden zo’n 5.000 superhelden toe in de World of Disney. Voor een bedrag van $4 miljard werd Marvel Entertainment gekocht door de Walt Disney Company en daarmee werden bekende helden, zoals de X-Men, Iron Man, Spider-man, The Hulk, Thor en Captain America, familie van andere bekende Disneyfiguren zoals Mickey Mouse en Kermit the Frog. Maar waarom kocht Disney Marvel?

Voor Disney was Marvel een ontbrekende schakel. Als je kijkt naar de portefeuille van Disney, kan bijna elke doelgroep worden ingevuld. Voor de allerkleinste is er Baby Einstein, voor de kleuters is er Disney Junior. Voor de meisjes is er de Disney Channel, die zich ook nog richt op de tweens. En voor jongens is er Disney XD en natuurlijk de nog steeds zo populaire wereld van Cars. Voor de ouders zijn er de speelfilms, de parken, de volwassenseries op ABC. Met zijn Prinsessenlijn, Fairieslijn, Carslijn, Baby Einsteinlijn, Muppetslijn lijkt Disney iedere doelgroep wel te kunnen vermaken. Maar één doelgroep bleef onbereikbaar: tienerjongens. En alhoewel Disney een paar jaar geleden een gooi er naar deed door de Disney Heroeslijn te lanceren en films zoals Atlantis: the lost empire en Treasure Planet uit te brengen, faalden deze pogingen. Tienerjongens keken liever films over superhelden of Transformers dan de gezinsvriendelijke films van Disney. Het werd dus tijd om een andere strategie toe te passen. In plaats van creëeren, ging men rondkijken naar een al reeds bestaande lijn die aangeschaft zou kunnen worden. En daar kwam Marvel in the spotlight.

Maar wat is Marvel Entertainment dan precies? Marvel is een bedrijf waarvan de geschiedenis teruggaat naar 1939. Het bedrijf is vooral bekend geworden door zijn diverse comics (stripboeken) over superhelden in alle vormen en maten. Verschillenden zijn in de loop der jaren wereldberoemd geworden, nadat tv-series, animatieseries en speelfilms over hen uitkwamen. Denk bijvoorbeeld aan The Hulk of Spider-Man, die allebei dateren uit 1962. De belangrijke tegenhanger van Marvel, DC Comics, kwam eind jaren ’60 in handen van wat nu Time Warner is. Hierdoor kon Warner Bros. films uitbrengen van Batman en Superman. Marvel kreeg pas eind jaren ’90 de smaak te pakken om de overstap te maken naar het witte doek. Ze zochten contact met verschillende filmstudios en richtten Marvel Studios op, hun eigen productiestudio. Marvel sloot contracten met Columbia Pictures (Spider-man), Universal Studios (The Hulk), 20th Century Fox (X-Men en Fantastic Four) en Paramount Pictures (Iron Man, Thor en Captain America). Ook minder bekende helden zoals Dare Devil, Elektra, The Punisher en Ghost Rider. Sommige films waren enorm succesvol, andere minder. Maar duidelijk werd wel dat de superhelden van Marvel behoorlijk populair waren en via de films een compleet nieuw publiek aanspraken. En dit is waar het interessant wordt voor Disney.

De bekende helden van Marvel zouden voor Disney de oplossing kunnen zijn voor het gat in de doelgroep die zij zochten. Geen ander bedrijf ter wereld is zo breed vertegenwoordigd op diverse media als Disney en daar kan Marvel mooi gebruik van maken. Superhelden op Disney XD, op ABC, in de DisneyStores, de Disneyparken, op internet, op mobiele telefonie, etc. etc. Disney ging in het diepste geheim gesprekken voeren met Marvel en al snel kwam men tot de overeenkomst dat Disney Marvel zou overnemen. Nadat alle aandeelhouders van Marvel akkoord gingen, werden de helden van Marvel lid van de Disneyfamilie.

Hoe ziet de toekomst eruit voor Disney/Marvel? De eerste horde waar Disney tegenaan loopt zijn de verschillende contracten die Marvel heeft gesloten met andere studios. Sony heeft praktisch het alleenrecht op Spider-man en dat ziet Disney het liefst anders. Fox heeft zijn klauwen diep in de X-Men gezet en ook daar zal Disney er alles aan doen om ze terug in eigen beheer te krijgen. Met Universal en Paramount is het anders. Zij gingen een samenwerkingsverband aan met Marvel en Disney was in staat deze studios af te kopen. De rechten voor the Avengers ( en Iron Man, Thor, Captain America en The Avengers) zijn nu compleet in handen van Disney. Een andere horde zijn de rechten van de superhelden in diverse themaparken. In Noord-Amerika zijn deze in handen van Universal Studios. Disney zou die graag terugkrijgen om vervolgens Spider-Man en de X-Men in hun eigen parken rond te laten lopen. Voor Europa ligt dat gelukkig anders en hier heeft zelfs EuroDisney baas Philip Gas laten doorschemeren dat een derde park in dit resort wel eens een Marvelpark zou kunnen worden.

Concluderend kunnen we opmerken dat het huwelijk tussen Disney en Marvel een slimme en strategische zet is geweest, die voor beide veel zal opleveren. Al staan er nog enkele hordes op de weg, Disney zal zich hierdoor niet laten tegenhouden. Op dit moment vindt de integratie van Marvel op volle kracht plaats en zijn o.a. de eerste Spider-Man T-shirts in Disneyland te koop en worden er nieuwe animatieseries met Marvel helden voor Disney XD gemaakt. De superhelden hebben een definitief thuis gevonden in de (sprookjes)wereld van Disney.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s