De films van Disney in 2012

Nu de Oscarnominaties bekend zijn gemaakt, kunnen we definitief een streep onder 2011 zetten. Hoewel 2011 voor Nederland een prima bioscoopjaar was, viel het in de VS juist tegen. Hieruit blijkt maar weer dat de omzet van films in de rest van de wereld (dus buiten Noord-Amerika) steeds belangrijker wordt. Aangezien de grote filmstudio’s nog steeds in de VS gevestigd zijn, zal men er hard aan werken om van 2012 weer een succesvol jaar te maken. Disney is nog steeds één van de grote jongens in Hollywood. Wat kunnen we van hen verwachten dit jaar?

Disney brengt diverse films uit van hun verschillende labels: Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation, Pixar Animation Studios, Marvel Studios, Touchstone Pictures, DisneyNature en de distributie van Dreamworks Pictures. Genoeg aanbod dus! Haal je agenda maar alvast tevoorschijn , want er staan een aantal schitterende films klaar.

De eerste film van Disney die we kunnen verwachten is Dreamworks Pictures Warhorse op 2 februari. Dit W.O. I epos van Steven Spielberg heeft inmiddels zes Oscarnominaties op zak. Het verhaal over het dappere paard Joey, die in een verscheurd Europa de W.O. I probeert te overleven, was helaas geen kaskraker in de VS. Wellicht geven de Oscarnominaties deze film nog een laatste zetje. Ik was vorig jaar in de gelegenheid deze film te zijn en ik kan er kort over zijn: adembenemend. Een ware Steven Spielberg-film met hart en ziel. En een film waar diverse mensen het niet droog zullen houden. Ik heb ook een paar keer moeten slikken.

Vlak daarna komt Disney met die fijne groep weirdo’s waar ik zo lang op gewacht heb. Op 8 februari komt The Muppets in de bioscoop. De film vertelt het verhaal over Walter, die de Muppets overhaalt een comeback te maken. Althans dat proberen ze, maar wie zit er in 2012 nog op de Muppets te wachten? Een film vol humor, zelfspot, liedjes, cameo’s, zingende kippen en het irritant Mah Na Mah Na. Albert Heijn geeft de Muppets in ieder geval flink wat aandacht, dus wat betreft die comeback zit het hier wel goed.

Op 8 maart komt Disney met John Carter in de bioscoop. John wie? Goeie vraag! Wellicht ken je Tarzan wel. De auteur van de verhalen van dit half aap-half mens, Edgar Rice Burroughs, had begin vorige eeuw nóg een succesvolle boekenreeks. Deze ging over John Carter van Mars. Deze serie is al diverse malen geprobeerd om naar het grote doek te vertalen, maar tot nu toe was er geen studio in geslaagd. Ook Disney wilde het wel proberen om dit science-fiction verhaal te verfilmen. Andrew Stanton, bekend van Finding Nemo en Wall-E, heeft de taak op zich genomen. De trailers zien er mooi uit en fans van Star Wars en Avatar zullen smullen. Vorige week waren er diverse previews en op Twitter gonste het van positieve berichten. Ik ben erg benieuwd, al werd ik nog niet direct geraakt door de trailers. John Carter wordt gespeeld door Taylor Kitch, die de oplettende kijker waarschijnlijk herkent als Gambit in de film Wolverine.

Van science fiction naar superhelden. De volgende film wordt beschouwd al één van de films waar iedereen naar kijkt dit jaar. Vanaf het moment dat Iron Man in de bioscoop kwam, was het idee om die ene film te maken waar de grootste superhelden van Marvel in samenkomen: The Avengers. In Nederland vanaf 26 april te zien. Al is er nog niet veel bekend over het plot, wel is bekend dat Iron Man, Thor, Captain America, The Hulk, Hawkeye, The Black Widow en Nick Shield in deze film de handen ineen zullen slaan om de wereld te redden. En als deze niet te redden valt, dan zullen ze hem zeker wreken!

En als we uitgevochten zijn met deze helden, dan krijgen we op 4 juli een andere superheld die een reboot heeft gekregen. Daar is The Amazing Spider-Man! Goed, Sony brengt de film uit, maar aangezien dit een Marvel Studios productie is profiteert Disney er dus toch ook van. Reboots zijn tegenwoordig helemaal hot in Hollywood. En gezien het geld dat de vorige drie Spider-Man films in het laadje bracht bij Sony, is het dus niet zo gek dat ze het weer opnieuw proberen. Waarom geen deel 4? Sam Raimi, de regisseur van de eerste drie films, was te druk en Sony moest binnen een bepaalde tijd een nieuwe film over Spider-Man maken om de rechten niet te verliezen aan Marvel. Vandaar een reboot. De trailer ziet er gelikt uit. En twee rising stars in Hollywood, Andrew Garfield en Emma Stone, moeten het publiek de bioscoop zien te lokken. Dit gaat ze waarschijnlijk wel lukken, gezien het vorige succes van de Spider-Manfilms.

Na de dip van Pixar met Cars 2 in 2011, hun eerste film waar veel negatieve geluiden over klonken, zijn alle ogen gericht op hun nieuwste film, Brave. Een origineel verhaal dit keer in een Keltisch Schotland waar een prinses een groot avontuur gaat beleven. In de trailers is te zien hoe mooi de animatie van Pixar kan zijn. Wat precies het verhaal is, is nog redelijk onduidelijk. Maar één ding is wel duidelijk: na Disney heeft Pixar nu ook een prinses! Vanaf 2 augustus te zien.

Meer fantasy volgt op 12 september, maar dit keer live action. In The Odd Life of Timothy Green probeert een jong stel een kind te krijgen. Dit lukt maar niet en op een avond schrijven ze al hun ideeën op papier over hoe hun kind zou zijn geworden. Ze stoppen dit in een kistje en begraven dit in de tuin. Als de volgende ochtend een jochie die precies aan deze eisen voldoet bij hen op de stoep staat, is de vraag waar komt hij vandaan?

In het najaar staan nog twee films op het programma. De exacte release data daarvan weet ik niet. De eerste is van Walt Disney Animation en heet Wreck-it Ralph. En waar gaat deze film over? Eerlijk gezegd weet ik dat niet helemaal. De volgende omschrijving vond ik op het internet: The bad-guy character in a classic game who longs to be a hero brings trouble to his entire arcade after sneaking into a new first-person shooter game and unleashing a deadly enemy. Sja, erg vaag dus. Vorig jaar was op de D23 conferentie van Disney een arcadespel te zien dat een eerste clue geeft over deze film. Maar we zullen moeten wachten op een trailer voordat we echt zeker weten hoe deze film eruit komt te zien. De andere film wordt geregisseerd door Tim Burton en heet Frankenweenie. Ja, nu weet ik dat iedereen meteen zegt: “Ho wacht eens! Heeft Tim Burton in 1984 hier ook al niet een film van uitgebracht?” En dan heb je gelijk. Alleen was dat een live-action short en heeft hij daar nu een full length stop motion versie van gemaakt. Voor de leek: dat is dus zo’n film met poppen a la The Nightmare before Christmas. Deze film is een soort parodie op de oude Frankenstein films uit de jaren ’30 van de vorige film. Zeker duister dus, precies zoals we gewend zijn van Tim Burton.

Disney heeft in de VS een lijst met animatiefilms bekend gemaakt die re-released zullen worden in 3D. Het succes van The Lion King in 3D, die in Nederland ook te zien was en een groot succes was, heeft Disney doen besluiten om dit jaar in de VS in ieder geval Beauty and the Beast en Finding Nemo in 3D uit de brengen. De eerste heeft inmiddels al zo’n $ 30 miljoen opgebracht. Of deze ook in Nederland te zien zullen zijn, zullen we nog even moeten afwachten.

En dan de laatste film: Chimpanzee. Ik weet niet of Disney deze film zal uitbrengen in Nederland, maar in de VS zullen zij deze op Earthday (20 april) uitbrengen onder hun speciale filmlabel DisneyNature. Net zoals vorige jaren brengen zij true-life adventures uit waarin de schoonheid van onze planeet en haar uitgebreide dierenrijk prachtig in beeld gebracht wordt. Disney doneert een groot gedeelte van de opbrengst van deze films aan goede doelen die strijden voor het behoud van de aarde en de natuur.

Goed, dit is de menulijst van Disney voor dit jaar. Misschien lijkt het aan de magere kant, maar ik weet zeker dat Disney een aantal blockbusters er tussen heeft zitten dit jaar. En als we alvast even een blik in de toekomst werpen, dan kunnen we alvast warmlopen voor films zoals Thor 2, Captain America 2, Iron Man 3, Monsters Academy, Pirates of the Caribbean 5, The Lone Ranger en Frozen. Plus een hoop Dreamworks films waarvan Disney de distributie voor zijn rekening zal nemen. So sit back and enjoy the show!

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s