Wat 2012 voor Disney betekende

Het nieuwe jaar is inmiddels van start gegaan en terugkijkend op het afgelopen jaar kunnen we vaststellen dat 2012 een belangrijk jaar voor Disney is geweest. Voor de iets minder grote Disneyfans zal ik in het kort het jaar 2012 nog eens doornemen, met alle hoogte- en dieptepunten.

Hét hoogtepunt voor Disney dit jaar was wel het gigantische succes van Marvels’ The Avengers. Ver voordat Disney de comic-gigant kocht, was Marvel al bezig met de opbouw naar deze geweldige finale. Iron-Man werd al een groot succes. En ook Thor en Captain America wisten een stevige indruk achter te laten. Goed genoeg voor vervolgen zelfs! Maar toch verraste het succes van The Avengers iedereen begin dit jaar. Hollywoodkenners hadden ingeschat dat juist het laatste deel van de Batman-triologie de kroon van de box-office van 2012 zou winnen, maar de Dark Knight kon het niet op tegen de gebundelde kracht van The Avengers. Records sneuvelden achter elkaar en in een ongekend tempo racete de film door naar nummer 3 in de lijst van meest opleverende films wereldwijd! Dit feit snoert voor eens en altijd de mond van de critici die beweerden dat de aankoop van Marvel door Disney een grote fout was.

Helaas leed Disney dit jaar ook een flinke flop met John Carter, een film die bestemd was een nieuwe franchise te starten voor het bedrijf. Maar het mocht niet zo zijn. Visueel adembenemend en een schitterende score, maar een té ouderwets verhaal en té onbekende sterren. Taylor Kitch die de hoofdrol neerzette, kreeg afgelopen jaar nog een flinke flop te verduren met Battle Ship van Universal Studios. En ik denk dat meneer Kitch zich voorlopig weer moet richten op zijn carrière als ondergoedmodel. Door deze flop bedacht Disney dat ze een sterke manager nodig hebben in de Studios. En uiteindelijk besloten ze Alan Horn, het legendarische studiohoofd van Warner Bros., aan te stellen bij Disney. Deze meneer was onder andere verantwoordelijk voor de succes van Harry Potter en Lord of the Rings, dus ik verwacht veel van hem bij Disney.

Op animatiegebied was Disney weer de ster. Het bedrijf is inmiddels eigenaar van de twee belangrijkste animatiestudio’s die er zijn in Hollywood: Walt Disney Animation en Pixar Animation. En beide studio’s draaien op volle toeren. Leek Disney Animation begin deze eeuw nog in een winterslaap; inmiddels is men wakker! Na het enorme succes van Tangled vorig jaar, was het dit jaar de beurt aan de wereld van de computerspellen in Wreck-it Ralph. En Pixar kwam met een prinses aan in Brave. Je zou bijna denken dat de studiolabels aan de verkeerde films waren geplakt. Beide films werden goed ontvangen. Brave werd de best bezochte animatiefilm van de VS; Ralph had het beste openingsweekend voor een Disney animatiefilm ooit! Beide films zijn nu al kanshebbers voor de Oscar voor beste animatiefilm.

En dan van het witte doek naar de echte wereld. In de “echte” wereld van Disney, de themaparken wereldwijd, gebeurde een hoop. Een aantal jaar geleden is men begonnen met het maken van een aantal flinke investeringen in de resorts. Met als hoogtepunt hier de verbouwing van het zusterpark van Disneyland in Californië, Disney California Adventure. Het management zag een aantal jaar geleden in dat het park niet het succes was dat Disneyland wel was. En men greep in. Met een investering van $1,5 miljard werd ongeveer de helft van het park verbouwd, omgebouwd, aangebouwd en verfraaid. Het kon niet op, want falen was geen optie. Een replica van het Carthay Circle Theater waar Snow White in première ging. Een ongekend grote licht en watershow. Een compleet nieuwe ingang met een jaren 1920’s straat. Radiator Springs op ware grote. Ja hoor, alles is er! In juni werd de laatste druppel verf op de muren gesmeerd en met veel bombarie werd het park heropent. En wat een succes werd het! Voor het eerst in de geschiedenis kwamen er dagelijks meer bezoekers naar California Adventure dan naar Disneyland. En het goede nieuws voor het management: de nieuwe merchandise was niet aan te slepen!

Aan de andere kant in de VS, in Walt Disney World, kende men ook een van de grootste verbouwingen in de geschiedenis van het resort. Fantasyland in de Magic Kingdom werd met de helft vergroot! Op de locatie waar ooit de onderzeeërs voeren van de 20.000 Leagues Under the Sea attractie, ontstonden nu bergen en bossen. Fantasyland is in tweeën gesplitst: één gedeelte – het oude- binnen de paleismuren, en het andere gedeelte in het betoverde bos. Beauty and the Beast, The Little Mermaid en Snow White zijn hier te vinden. Ook een Storybook Circus om het helemaal af te maken.

Dichter bij huis, in Disneyland Parijs was het feest dit jaar. “Ons” resort bestond namelijk 20 jaar! De pers wekt nog steeds de indruk dat het nog steeds slecht gaat met het park, maar dit is allemaal onzin. Vorig jaar kwam er zelfs een record aantal bezoekers naar het resort: 16 miljoen! En dat terwijl Europa kreunt en steunt onder de crisis. Het afgelopen jaar heeft bijna het complete resort – van attracties tot hotels – een flinke opknapbeurt gekregen. Er werd ook gebouwd, want zo is men in de Studios bezig met de bouw van de nieuwe Ratatouille-attractie en werd er in Disney Village de enorme World of Disney Store geopend. Het hoogtepunt was echter de lancering van Disney Dreams, een avondshow met projecties, fonteinen, vuurwerk, lasers en het paleis. Een gigantisch succes waar het publiek dol op is. De avondshow won vorig jaar zelfs de IAAPA Brass Ring Awards 2012 voor Live Entertainment Excellence! Er was ook nog belangrijk nieuws voor de toekomst van het park. In het najaar kwamen EuroDisney en de Walt Disney Company overeen dat WDC de openstaande schuld van EuroDisney overneemt. Wat houdt dit in? EuroDisney moet het geld nog steeds betalen, alleen zijn de regels nu een stuk soepeler. Ook kan EuroDisney sneller investeren, zonder dat zij van alle banken eerst toestemming moeten vragen voordat er een euro uitgegeven kan worden. Deze transactie leverde ook nog eens een behoorlijk bedrag voor de cash flow, zodat men nu het uitbreidingsplan van de Walt Disney Studios verder in actie kan zetten.

In China is men ook druk bezig. In Shanghai bouwt men in het grootste geheim verder. Er is nog weinig uitgelekt over hoe het resort eruit gaat zien, maar duidelijk is dat men dit keer geen fouten wilt maken zoals er in Parijs en Hong Kong gebeurde. Over dat laatste gesproken, de uitbreiding hier gaat ook flink door. De opening van Toy Story Playland en Grizzly Gulch zorgen dat er veel meer bezoekers naar het park komen. Plannen voor twee nieuwe parken, een tweede park, een waterpark en een uitgaanscomplex liggen weer op de tekentafel.

In Japan waren de parken weer terug hun oude niveau na de vernietigende tsunami en aardbeving van 2011. Tokyo Disneyland en DisneySea behoren tot de top 5 van best bezochte themaparken ter wereld.

De Disney Cruise vierde vorig jaar de komst van het vierde schip in de vloot: de Disney Fantasy. Gebouwd in Duitsland, net als de Disney Dream. In maart werd het schip in New York gedoopt door Mariah Carey. Ondanks de kleine vloot van slechts vier schepen, wordt Disney als een trendsetter in deze markt gezien. Voorlopig staan er geen nieuwe schepen in de planning, maar de routes worden wel telkens veranderd.

Op zakelijk gebied ging het goed met Disney. Het aandeel was het derde beste aandeel van Wall Street in 2012 en behaalde keer op keer de hoogste koers. Een laatste hoogtepunt van 2012 was de aankoop van Lucasfilm door Disney. Ik heb dit een paar jaar geleden al voorspeld, want de bedrijven passen uitstekend bij elkaar. George Lucas kondigde eerder dit jaar aan dat hij met pensioen wilde gaan en zijn bedrijf op de markt wilde zetten. Hij nam contact op met Robert Iger van Disney en al snel kwamen zij tot het besluit dat er geen betere partij was voor Lucasfilm dan Disney. En zo treden de personages van Star Wars, Indiana Jones en zelfs de kleine Willow toe tot de steeds maar groter wordende familie van Mickey. Disney kondigde aan dat vanaf 2015 er weer een nieuwe Star Wars film – Episode VII- in de bioscoop te zien zal zijn!

Zoals je dus hebt kunnen lezen was 2012 een behoorlijk druk jaar voor Disney. 2013 zal iets minder heftig zijn denk ik. Maar er zullen genoeg hoogtepunten zijn, zoals Iron Man 3, Frozen, Monsters University en Saving Mr Banks, de eerste film die Disney uitbrengt waarin een acteur Walt Disney speelt. En ik kan niet wachten om Tom Hanks als Walt te zien.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s