Terugblik op het filmjaar 2013 van Disney…

Het nieuwe jaar is begonnen en de teller staat weer op nul. Het jaar 2013 was voor Hollywood opnieuw een recordjaar. Maar hoe was het jaar voor Disney? Een terugblik op de films van Disney in 2013.

De eerste grote film die Disney vorig jaar uitbracht, was “Oz, the Great and Powerful” (Disney Studios). Een prequel op het bekende verhaal over de Wizard of Oz. De film kreeg middelmatige reviews, maar bleek toch een box-office succes. Disney is zeer tevreden, maar Oz werd helaas niet het succes dat “Alice in Wonderland” in 2010 was. Die film bracht ruim 1 miljard dollar wereldwijd op; Oz haalde de 500 miljoen dollar net niet. En dat wordt in Hollywood toch vaak gezien als de magische grens of er een vervolg komt.

In het voorjaar kwam “Chimpanzee” (DisneyNature) uit. De film was in de VS al eerder uitgebracht, maar in Europa draaide hij in 2013. Chimpanzee was zeer succesvol voor een natuurfilm en laat zien dat er een groeiende vraag is naar dit genre. Het genre dat Walt Disney begon in de jaren 50.

Het zomerseizoen in 2013 werd geopend door “Iron Man 3” (Marvel). Met een enorm succesvolle start bleek wel dat Robert Downey Jr. de populairste Avenger is. De regie lag dit keer in de handen van Shane Black in plaats van Jon Lavreau, die in deze film nog wel te zien was als de chauffeur en bodyguard van Tony Stark, Happy Hogan. Disney heeft inmiddels de rechten van de Marvelfilms die bij Paramount lagen teruggekocht. En dat bleek een verstandig besluit. In 2012 leverde “The Avengers” 1,5 miljard dollar op, in 2013 bracht Iron Man 3 1,2 miljard dollar in het laadje.

De zomer bracht twee animatiefilms van Disney: “Planes” (DisneyToon Studios) en “Monsters University” (Pixar). Planes is een spin-off van de Cars-films van Pixar en is de eerste van de geplande trilogie. Oorspronkelijk was deze film bedoelt om meteen op DVD te worden uitgebracht. Maar uiteindelijk besloot Disney toch de film uit de brengen in de bioscoop. Voor een redelijk goedkoop budget van 50 miljoen dollar werd de film gemaakt en uiteindelijk bracht de film wereldwijd 219 miljoen dollar op. En dan zwijgen we nog maar over de merchandise die wereldwijd verkocht wordt. In 2014 staat het vervolg “Planes: Fire & Rescue” op het programma.

Pixar bracht Monsters University uit, een prequel op “Monsters, Inc.” uit 2001. Het verhaal vertelt hoe Mike en Sulley elkaar op Monsters University leren kennen. De film had een fantastische start, de twee na hoogste van Pixar ooit. Uiteindelijk bracht Monsters University bijna 750 miljoen dollar wereldwijd op en bewijst opnieuw de box-office kracht van Pixar.

En toen kwam “The Lone Ranger“. De film met het enorme budget van 215 miljoen dollar. De film met de lange, moeilijke start. De film die Johnny Depp per se wilde maken. Maar de film die helaas toch niet werkte. En flopte. Big time! En dat is natuurlijk iets waar de critici graag over schrijven. Maar goed, laten we eerlijk zijn, het is ook wel pijnlijk als de film Planes in de VS meer opbrengt van The Lone Ranger. Disney moest een flinke afschrijving doen op deze film. En heeft uiteindelijk ook diens contract met Jerry Bruckheimer niet meer verlengt.

Gelukkig was er beter nieuws voor Disney na de zomer, toen de Noorse dondergod opnieuw in de bioscoop belandde in “Thor: The Dark World” (Marvel). De tweede Marvelfilm na The Avengers. Al heeft Thor niet de box-office power die Iron Man heeft, toch leverde de film wereldwijd zo’n 630 miljoen dollar op. Het is vooral de aanwezigheid van Loki die het goed deed bij het grote publiek.

Met Thanksgiving kwam “Frozen” uit, de 53ste Walt Disney Animation film. Jarenlang leek het erop alsof de animatiestudio van Disney de strijd van Pixar, Dreamworks Animation en Blue Sky ging verliezen. Zeker in het begin van de 2000’s. Maar met de invloed van John Lasseter en Ed Catmull ging Disney Animation een nieuwe renaissance tegemoet. “Bolt” en “The Princess and the Frog” struikelden nog. Maar “Tangled” en “Wreck-It Ralph” waren regelrechte hits! En toen kwam Frozen, die vriend en vijand verraste en een enorme hit werd (en nog steeds is)! Frozen verstootte in de VS “The Lion King” (in diens originele run) van de troon als succesvolste Disney animatiefilm aller tijden. Het won de Golden Globe voor Best Animation en kreeg Oscarnominaties voor Best Animated Feature en Best Song voor “Let it Go“. De teller staat inmiddels wereldwijd op ruim 750 miljoen dollar en de film moet nog gaan draaien in een aantal belangrijke landen, zoals China en Japan. De film wordt voorafgegaan door een korte animatiefilm “Get a Horse!“. Hierin wordt een oud zwartwit filmpje van Mickey Mouse gecombineerd met hedendaagse CGI. De stem van Walt Disney is te horen als Mickey Mouse! De short is genomineerd voor een Oscar.

Over Walt Disney gesproken, in 2013 werd hij voor het eerst in een film gespeeld. De eer ging naar Tom Hanks in “Saving Mr. Banks”. Toen Disney erachter kwam dat er een script geschreven was over de moeizame relatie tussen Walt Disney en P.L. Travers en hoe “Mary Poppins” uiteindelijk verfilmd zou worden, hadden ze twee keuzes: het script kopen en de productie stoppen of co-produceren. Men koos voor het laatste en Bob Iger, de baas van Disney, zorgde er persoonlijk voor dat Tom Hanks Walt Disney zou spelen. Emma Thompson nam de rol van P.L. Travers met veel succes op zich. Thompson heeft al vele award-nomaties gekregen voor haar rol in de film. De film is succesvol, maar geen blockbuster. Wellicht komt dit ook door de opzet: de film hangt tussen een arthousefilm en een Hollywoodfilm in. De fans van Disney en van Mary Poppins zijn in ieder geval tevreden met de film. En het is dan ook geen toeval dat de film draait nu Mary Poppins haar 50ste jubileum viert.

En dan is er nog Dreamworks Pictures. Disney heeft vorig jaar twee films van de studio van Steven Spielberg gedistribueerd, “The Fifth State” en “Delivery Man“. De eerste gaat over Wikileaks en Julian Assange, maar was een grote flop. Delivery Man met Vince Vaugh, gaat over een man die via een spermabank 553 kinderen heeft “verwekt”. De film was een matig succes. Dreamworks lijkt de laatste jaren moeite te hebben om succesvolle films te produceren. Alleen “The Help” en “Lincoln” waren noemenswaardig.

We kunnen zeggen dat 2013 een succesvol jaar voor Disney was. Eén grote flop werd makkelijk weggepoetst door diverse grote successen. Nu Alan Horn, als studiohoofd, de teugels stevig in handen heeft, lijkt de toekomst van de Disney Studio alleen maar mooier en mooier te worden. Het first-look contract dat Disney bij Jerry Bruckheimer niet verlengde, betekent niet dat de studio nooit meer in zee gaat met de producent. Er staat nog steeds een nieuwe Pirates of the Caribbean film op de rol. En er wordt al langere tijd gesproken over een derde film in de National Treasure serie. Ander groot nieuws in 2013 is dat Disney de distributierechten voor Indiana Jones bij Paramount Pictures heeft afgekocht. Dit betekent dat de toekomst van de man met de zweep nu volledig in handen is van Disney. Wat dat voor de toekomst betekent, weet ik nog niet. We hebben in ieder geval 2014 voor ons. En in 2014 staan er ook weer een aantal mooie films van Disney op het menu!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s