De betoverende kracht van ijs: Disney’s Frozen

Tien jaar geleden leek het erop alsof bij de Disney animatiestudio men de weg kwijt was. Slechts enkele succesjes zoals Lilo & Stitch en Brother Bear kwamen op dat moment uit de studio. Maar films zoals Atlantis: the lost empire, Treasure Planet en Home on the Range vonden simpelweg geen publiek en dit betekende langzaam de ondergang van de handgetekende animatiefilm bij Disney. Andere studio’s zoals Pixar, Dreamworks en Blue Sky brachten wel succesvolle films voort. Het verschil? Dit waren computer geanimeerde films. Bij Disney zag men in dat de studio mee moest gaan in deze trend of anders zouden ze uit het spel liggen. De studio onderging een moeizame transformatie. Een cultuurverschuiving voor de fans, want hoe kon Disney nu de handgetekende animatiefilm afschaffen? Kon een computer geanimeerde film de warmte van een Disneyfilm oproepen? Disney ging hard aan het werk en in 2004 kwam hun eerste computer geanimeerde film uit, Chicken Little. Een klein succesje. De volgende film, Meet the Robinsons, verdween echter al snel uit de bioscoop zonder indruk achter te laten. Achter de schermen veranderde op dat moment ook een hoop bij Disney: een nieuwe topman, Pixar werd ingelijfd en de twee belangrijkste creatieve mensen van die studio kregen de teugels bij de Disney animatiestudio in handen. De nieuwe koers werd voortgezet, de creativiteit kwam langzaam terug, oude projecten werden aangepast zoals Bolt, die eigenlijk American Dog zou heten. En zelfs de handgetekende animatiefilm kreeg een zeldzame comeback met The Princess and the Frog (Disney zei nog wel dat men per project zou kijken welke stijl van animatie er het best bij zou passen). Het echte eerste succes kwam met Tangled. Fans haalde opgelucht adem toen bleek dat Disney in staat was de warmte van de handgetekende animatiefilm op te zetten in computer animatie. Wreck-It Ralph volgde en was ook een succes. Met deze film bleek dat Disney zijn creativiteit had teruggevonden en dat men meer kon dan alleen kracht putten uit de sprookjesboeken. Toch bleek juist een sprookje zo succesvol voor Disney dat het alle records verbrak, talloze prijzen won, een ijzersterke soundtrack voortbracht en liet zien dat Disney dé hoofdrolspeler is als het gaat om animatiefilms. Die film is natuurlijk Frozen.

Interessant genoeg is het sprookje waarop Frozen gebaseerd is, De Sneeuwkoningin van Hans Christian Andersen, een verhaal dat al jaren in ontwikkeling was bij Disney. De geschiedenis van de film gaat zelfs terug naar de jaren ’40 toen Walt Disney samen met Samuel Goldwyn en film wilde maken over de Deense sprookjesschrijver. In die film zou Disney voor de geanimeerde gedeeltes zorgen waarin sprookjes als De Sneeuwkoningin en De Kleine Zeemeermin te zien zouden zijn. De samenwerking eindigde echter en Goldwyn maakte uiteindelijk alleen de film. Toch was dit een verhaal dat van tijd tot tijd weer tevoorschijn werd gehaald. Het struikelblok was iedere keer weer om het juiste script te ontwikkelen. Anders dan bij de meeste sprookjes, is De Sneeuwkoningin vrij lang en ingewikkeld. Het duurde dus tot 2011 tot men eindelijk op het juiste pad terecht was gekomen. Onder de titel “Frozen” kreeg de film een releasedatum in 2013.

Begin 2013 was het nog niet geheel duidelijk waar de film precies over ging. Er waren twee zussen, maar wie was nu de goede en wie was de slechte? Of zat het allemaal anders? De eerste teaser die verscheen gaf nog geen duidelijkheid, maar introduceerde wel twee figuren uit de film, Sven en Olaf. Maar eindelijk kwam toen de trailer waar meer van de film te zien was. Tijdens het Thanksgiving weekend kwam de film uit in de bioscoop. En wat een succes! De film zette meteen een record neer dat weekend. Met goede reviews en sterke mond-op-mond reclame bleef de film zelfs de komende 17 weken in de top tien van de Noord-Amerikaanse box-office. En wat niemand verwachtte gebeurde toen. Frozen versloeg oudere kaskrakers zoals Finding Nemo, Shrek, The Lion King en zelfs Toy Story 3 en werd de meest succesvolste animatiefilm wereldwijd ooit! Met een omzet van ruim een miljard dollar en een plaats in de top 10 van succesvolste films wereldwijd. De soundtrack van de film stond weken op nummer 1 en versloeg daarmee supersterren zoals Beyoncé en Bruce Springsteen. Tijdens het award seizoen werd dit succes omgezet in prijzengoud. Na een Golden Globe, een BAFTA, vijf Annie Awards en twee Critics’ Choice Awards volgde dan eindelijk de belangrijkste prijs die nog ontbrak bij Walt Disney Animatie: de Oscar voor Best Animated Movie. En daar bleef het niet bij. De film won nog een tweede Oscar die avond voor Best Song voor “Let it go“, het lied dat wekenlang door talloze mensen op YouTube is gezongen.

Als je de film nog niet gezien hebt, dan is nu je kans. Sinds vandaag is de film op DVD en Blu-Ray verkrijgbaar. En ja, ook op dit gebied heeft de film wereldwijd al records gebroken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s