Marvel superhelden voor dummy’s

Met superhelden is het eigenlijk zo: je haat het hele fenomeen of je hoopt stiekem dat je er zelf één bent. De afgelopen jaren kan je er eigenlijk niet meer omheen. In de bioscoop vallen, schieten, stampen en slaan de helden bijna maandelijks al jaren om zich heen. En ook op de televisie verschijnen steeds meer series gebaseerd op de superhelden die we vroeger alleen uit de comics kenden. Wellicht tijd voor een les superheldkunde voor dummy’s .

In het algemeen gezien zijn er twee grote superhelden-stallen waar al deze films en series uit voort komen: de wereld van de Marvel comics en de wereld van de DC comics. Samen zorgen zijn voor 80% van alle comics die uitkomen in Amerika, dus het is niet zo gek dat de meeste films en series hier vandaan komen. En het helpt natuurlijk ook dat beide uitgeverijen inmiddels in handen van grote mediabedrijven zijn: Marvel valt onder Disney en DC onder Time Warner. Vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw zijn hun comics niet meer weg te denken. Je kan deze twee bedrijven eigenlijk vergelijken met Coca Cola en Pepsi Cola. En beide hebben een enorm universum aan superhelden opgebouwd met de meest fantastische en meest vreemde krachten.

Als we kijken naar de superhelden van Marvel, dan kunnen we ze eigenlijk in een paar categorieën indelen:
1. Aangeboren krachten;
2. Krachten verkregen door experimenten/ongelukken;
3. Geen krachten, maar hulpmiddelen;
4. Goddelijke, buitenaardse of magische krachten.

In de eerste categorie kunnen we superhelden zoals de X-Men indelen. In de vroege jaren van de Marvel comics kwamen er al af en toe helden of schurken voorbij die aangeboren “mutante” krachten hadden. Zo is hun eerste (anti)held, Namor the Sub-Mariner, eigenlijk een mutant, maar wordt later pas echt zo genoemd. De aandacht ging pas echt naar deze groep met de komst van de zogenaamde X-Men in 1963. Toen verschenen de avonturen van de mutanten, of ook wel de “homo sapiens superior” genoemd, die de volgende stap in de evolutie van de mensheid zijn. En door de jaren heen verschenen dan ook de meest rare krachten die je maar kan verzinnen. Telepathie en telekinese werden al snel saai, net als vliegen en optische krachtstralen. Dus waarom niet mutanten die bijvoorbeeld hun huid afscheuren, die in roomijs kunnen veranderen, die over hun hele lichaam ogen hebben of die licht kunnen maken door in hun handen te klappen. Bedenk het maar en er is vast wel een mutant met die krachten! Na de animatieserie in de jaren ’90 van de vorige eeuw en de recente speelfilms kennen de X-Men een groeiende populariteit bij het grote publiek.

Bij superhelden in de tweede categorie kan je denken aan bijvoorbeeld de bekende Spider-Man (een student die gebeten wordt door een radio-active spin), de Hulk (een wetenschapper die per ongeluk met gammastralen bestraald wordt), Captain America (een soldaat die een superserum ingespoten krijgt) en de Fantastic Four (een groep astronauten die geraakt worden door kosmische straling). Dit zijn eigenlijk ook de oudste superhelden uit de bibliotheek van Marvel. Vooral Captain America draait al sinds 1941 mee en heeft inmiddels zijn zoveelste revival achter de rug nu hij in een aantal succesvolle films verschenen is. Spider-Man is misschien wel de bekendste superheld van Marvel en heeft behalve verschillende comics ook tientallen tv-series en films op zijn naam staan.

De derde categorie zijn eigenlijk gewoon mensen. Maar dan met speciale wapens zoals Iron-Man. Of die gewoon goed zijn in vechten zoals de Black Widow en Hawkeye. Dus voor degene die de droom hebben een superheld te worden: er is nog hoop! Maar misschien kunnen een paar lessen karate vast geen kwaad.

En de laatste categorie is misschien wel de vreemdste. Hier komt er echt van voorbij. Zo hebben we de goden als Thor en Loki, die eigenlijk aliens blijken zijn. Maar ook helden uit andere dimensies en ruimterijken komen hier om de hoek kijken. Zo is er een zonnen etende Phoenix-kracht, de planeet etende Galactus, de Silver Surfer op zijn ruimtesurfboard, aliens zoals de Krees, de Skrulls en de Brood en natuurlijk ook nog de Guardians of de Galaxy, die we vanaf 14 augustus in de Nederlandse bioscoop zullen tegenkomen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer rare verschijnselen, zoals levende eilanden, pratende beesten, robotten en zelfs nano-cellen die de wereld willen overnemen.

Goed, je hebt misschien nu een beetje een idee wie en wat er allemaal rondloopt in het Marvel universum. Sinds 1939 hebben de mensen bij Marvel meer dan 5.000 superhelden en –schurken bedacht. Als je dan terugkijkt wat er tot nu toe verschenen is in de bioscoop en op tv, dan kan je je voorstellen dat er nog een hoop te verwachten is.

Advertenties

3 reacties op ‘Marvel superhelden voor dummy’s

  1. Jaaaa eindelijk de samenvatting waardoor ík het zelfs begrijp!! Dankjewel 🙂 Ik hoop zelfs via categorie twee aan financiele krachten te komen, kan dat ook denk je? Als ik door een pin-automaat perongeluk wordt opgeslokt ofzo?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s