Walt Disney Studios Paris – Staan ons grote veranderingen te wachten?

Bijna iedereen heeft inmiddels wel gehoord van Disneyland Parijs. Dat mag ook wel, want het park bestaat bijna 25 jaar! Maar bij een hoop mensen is toch nog steeds onbekend dat vlak naast de ingang van het Disneyland park er een tweede park ligt: de Walt Disney Studios. Misschien niet zo heel gek aangezien het park slechts eenderde is van de oppervlakte van het Disneyland park. Wat ooit een achtergebleven park was in de Disneyfamilie, krijgt volgens de laatste (onbevestigde) berichten de komende jaren voldoende aandacht om te groeien en net zo’n succes te worden alle andere Disney parken wereldwijd.

Maar waar ging het nu precies mis? Heel simpel gezegd heeft het uiteindelijk weer te maken met geld. Na de opening van Disneyland Parijs beleefde het resort een aantal moeilijke jaren, die gepaard gingen met de druk van een grote financiële schuld. Echter, in het contract dat de Walt Disney Company had gesloten met de Franse regering stond dat er binnen een bepaalde tijd een tweede park gebouwd moest worden. Hoewel er eerst nog sprake was van een Europese kloon van de Disney-MGM Studios (die inmiddels Disney’s  Hollywood Studios heet) uit Walt Disney World in Florida, bleek al snel dat hier geen geld voor was en die plannen verdwenen op een plank. Eind jaren ’90 beleefde de Disney resorts een flinke groeispurt. In 1998 werd in Walt Disney World een vierde park geopend, Disney’s Animal Kingdom, en de bouw begon aan een tweede park voor Disneyland in Californië (Disney’s California Adventure) en Tokyo Disneyland (Tokyo DisneySea). Ook in Parijs begon met uiteindelijk aan de bouw van een tweede park. Met een bescheiden budget, want veel geld was er niet. Hierdoor werd het dus het kleinste park van de Disney parken ter wereld, met tijdens de opening slechts een handvol attracties! Hoewel Disneyland Parijs eind jaren ’90 een bloeiperiode meemaakte, werd het meegesleurd in de wereldwijde recessie die volgde na de aanslagen in New York en Washington in 2001.

Een nieuw management bij Disney en bij EuroDisney (het moederbedrijf van Disneyland Parijs) in de jaren daarna, stuurde het resort langzaam weer de goede kant op. De Walt Disney Studios kreeg een make-over van een gedeelte van het park, Toon Studio, waarbij er uiteindelijk zes nieuwe attracties werden toegevoegd aan dit gedeelte van het park. Waaronder de Ratatouille-attractie die begin deze maand geopend werd. Ook kreeg het park een eigen icoon in het midden van het park in vorm van het kolossale Hollywood Tower Hotel, beter bekend als The Tower of Terror.

Toch blijft het park achter bij andere parken van Disney. In Californië had het tweede park ook een valse start, maar na een enorme make-over van anderhalf miljard dollar is het park bijna net zo populair als het originele Disneyland park. En in Hong Kong werd Disneyland met een derde uitgebreid en kreeg er drie nieuwe landen bij, waardoor het bezoekersaantal in dubbele percentages begon te stijgen. Nu Parijs dus nog. De eerste stap werd in 2012 gezet toen Disney besloot de schuld van EuroDisney over te nemen. Men moet nog steeds betalen, maar hoeft niet voor elke euro die men uit wilt geven langs zo’n veertig banken te gaan voor toestemming. Er zijn ruimere kredietlijnen en flexibelere afbetalingsschema’s, zodat er geld van de omzet gebruikt kan voor toekomstige attracties.

Onlangs werden op verschillende websites toekomstplannen gepost over de Walt Disney Studios. Deze zijn in principe allemaal geruchten zolang er niets officieel bekend wordt. Maar over het algemeen gezien kunnen ze wel serieus genomen worden. Deze plannen houden in dat het hele park een nieuwe indeling krijgt die uit drie delen bestaat: het (oude) Hollywood, Pixar en Marvel.
Het Hollywood-gedeelte zou de ingang en het gedeelte van de Tower of Terror en CinéMagique omvatten. Wat hier moet veranderen is dat de decors op de Hollywood Boulevard vervangen worden door echte gebouwen en het plein voor CinéMagique een andere indeling die meer aansluit bij het oude Hollywood van de jaren ’30 van de vorige eeuw. Ook zou er aan het einde van de Hollywood Boulevard een meer/vijver komen, die eventueel ook voor een avondspektakel gebruikt kan worden.
De bestaande Toon Studio zou volledig in een Pixar gebied veranderen. Eigenlijk zijn praktisch alle attracties die er nu zijn al gebaseerd op de films van Pixar, met uitzondering van Flying Carpets over Agrabah, Art of Disney Animation en Animagique. Van het laatste wordt al gezegd dat deze volgend jaar vervangen wordt door iets nieuws. Verder moet het Toy Story Playland aangevuld worden met de enorm populaire attractie Toy Story Mania, die reeds in Amerika en Japan bestaat.
De Production Courtyard moet een Marvel sfeer krijgen. Op dit moment is Spider-Man er te vinden wat op zich een première was voor de Disney parken. Er wordt gezegd dat de Rock’N’Roller Coaster zijn Aerosmith-thema gaat inruilen voor de webslinger. In plaats van de rook- en lichtshow, schiet de achtbaan nu tussen de wolkenkrabbers van New York begeleidt door Spider-Man. Ook zou de weinig populaire Armageddon attractie een Fantastic Four make-over krijgen en de stuntshow moet vervangen worden door een Agents of S.H.I.E.L.D. thema.

Parijs is niet langer meer het zorgenkindje van Disney. Al in recente jaren heeft de baas van EuroDisney, Philip Gas, aangegeven dat men de focus vooral op het tweede park wilt leggen. Ondertussen wordt de rest van het resort niet vergeten. Het Disneyland Park krijgt op dit moment een behoorlijke opknapbeurt en grote attracties als Space Mountain en Big Thunder Mountain zullen volgend jaar onder handen genomen worden. En ook worden de hotels één voor één compleet opgeknapt. Nu de economie in Europa langzaam weer aantrekt en het Disney concern zijn volledige steun aan het resort in Parijs heeft gegeven, kunnen we ervan uitgaan dat er mooie dingen staan te wachten voor Disneyland Parijs. Het toverwoord nu is: geduld.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s