Nieuwe topman voor Disneyland Parijs

Vandaag is bekend geworden dat Phillipe Gas, de huidige topman van EuroDisney SCA (het moederbedrijf van Disneyland Parijs), de topman van het nieuwe Shanghai Disney Resort gaat worden. Hij zal opgevolgd worden door Tom Wolber, die nu nog werkzaam is in Walt Disney World.

TomWolber
Tom Wolber, de nieuwe baas van EuroDisney

Phillipe Gas heeft zes jaar lang het roer bestuurd van Disneyland Parijs en in die periode is er toch wel het één en ander gebeurd. In september 2008 – een maand nadat het resort haar 200 miljoenste bezoeker verwelkomde – nam hij het stokje over van Karl Holz, die president werd van de Disney Cruiseline. Gas begon zijn loopbaan bij Disney in 1991. Ten tijde van zijn aanstelling als CEO van EuroDisney had het Resort net een groeispurt achter de rug. Het Walt Disney Studios park had een uitbreiding achter de rug en het Resort had succesvol haar 15de verjaardag gevierd. In 2010 volgde er opnieuw een (kleine) uitbreiding van het Studios park met de komst van Toy Story Playland.  Twee jaar later vierde het Resort haar 20ste verjaardag, maar er werden geen attracties geopend. In maart van datzelfde jaar verscheen een rapport van de Franse regering, die daarin het belang van EuroDisney voor Frankrijk onderstreepte. Sinds de opening van het Resort in 1992 had het voor ruim 50 miljard euro aan inkomsten in de regio gezorgd, waarvan 37 miljard op het gebied van tourisme. De Franse regering liet hiermee dan ook weten het resort te blijven steunen. Alhoewel de cijfers er steeds beter uitzagen voor het bedrijf, drukten de kosten van de grote schuld nog steeds op de resultaten. Daar kwam verandering in toen EuroDisney in september 2012 meldde dat er een overeenkomst was gesloten met de Walt Disney Company, de grootste aandeelhouder. Zij namen de schuld van EuroDisney over van de banken. Zo ontstond er meer ademruimte en armslag voor EuroDisney en kon men zich daadkrachtiger op de toekomst richten. De twee speerpunten werden “onderhoud” en “uitbreiding”. Er was de laatste jaren veel kritiek ontstaan over het onderhoud van het Resort. Het gure klimaat in Parijs zorgde ervoor dat er continu duur onderhoud nodig was. Vanaf 2012 begon men met een nieuwe duurzamere aanpak van het onderhoud. Dit wordt nu in fases toegepast in de parken en de hotels. In 2013 kondigde EuroDisney de volgende uitbreiding aan voor het Studios park: een Ratatouille-attractie. Deze is afgelopen juli met veel spektakel geopend. Een unieke attractie voor Disney en wellicht wel dé boost die het Studios park zo hard nodig heeft. Maar Gas heeft zich achter de schermen ook bezig gehouden met een geheel andere uitbreiding van het Resort. Samen met Pierre & Vacances kondigden zij aan Les Villages Nature te gaan bouwen, een ecologische vakantiepark aan de rand van het Resort. Dit park is ontworpen door een groep imagineers onder leiding van Joe Rohde, die onder andere ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van Disney’s Animal Kingdom in Walt Disney World. Het park wordt waarschijnlijk in 2016 geopend. Gas heeft veel betekend voor het Franse Resort en is erg geliefd bij de fans van het park. Zo heeft hij enkele malen leden van verschillende messageboards over Disneyland Parijs uitgenodigd voor lunchsessies en was altijd erg geïnteresseerd in hun opinies.

Phillipe Gas
Phillipe Gas, de nieuwe baas van het Shanghai Disney Resort

De nieuwe topman van EuroDisney heeft zowaar een Nederlandse achtergrond. Tom Wolber studeerde in Breda, waarna hij een aantal jaar in Disneyland Parijs ging werken. Daarna vertrok hij naar Walt Disney World waar hij vijf jaar lang Vice President van de Disney/MGM Studios was, de Amerikaanse tegenhanger van de Walt Disney Studios in Parijs. In 2004 werd hij Vice President bij de Disney Cruiseline en hield zo toezicht op de uitbreiding van de vloot en de bouw van de twee nieuwe schepen. In 2013 veranderde hij opnieuw van positie binnen Disney en ging hij weer aan de slag bij Walt Disney World, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor de vernieuwing van Downtown Disney, dat omgevormd wordt in Disney Springs, de vernieuwing van het Disney Wide World of Sports complex en de bouw van nieuwe hotels. Deze ervaringen zullen zeker van pas komen als hij in september 2014 aan de slag zal gaan in Parijs. De toekomst zal uitwijzen wat Tom Wolber voor Disneyland Parijs zal gaan betekenen.

Bedankt Phillipe en welkom Tom!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s