Walt Disney Classics nr. 4: Dumbo

Het was oorlog. En deze hield grote delen van Europa en Azië in zijn greep. Dit had ook grote gevolgen voor Amerika en zo ook zijn invloed op de Disney Studio. De inkomsten van de Europese en Aziatische markten zorgden voor de oorlog nog voor 40% van de omzet, maar waren nu weggevallen. Na de tegenvallende resultaten van zowel Pinocchio als Fantasia in 1940 plus de hoge kosten van de bouw van de nieuwe studio, was Walt hard op zoek naar een hit. Het was erop of eronder voor de studio. De dure productie van Bambi was nog gaande, toen een kort verhaal over een vliegend olifantje onder de aandacht van Walt werd gebracht. Dit was het verhaal van Dumbo.

Dumbo 1

In 1939 kreeg Walt een Roll-A-Book op zijn bureau. In dit boek, dat je af moest draaien, stond kort het verhaal over een vliegend olifantje genaamd Dumbo en was voorzien van slechts 8 plaatjes. Walt zag direct de potentie van het verhaal in en kocht de rechten. In de eerste instantie zou van het verhaal een short gemaakt worden. Toen bleek dat zowel Pinocchio en Fantasia niet het succes hadden als verwacht, werd besloten er een avondvullende film van te maken. Dumbo moest ervoor zorgen dat er weer geld in het laatje kwam.

Walt gaf het verhaal aan scriptschrijvers Dick Huemer en Joe Grant, die het in een korte periode gereed maakten voor de film. Anders dan bij de vorige films, maakten ze geen compleet storyboard voor Walt en de artiesten. Ze schreven hoofdstukken en gaven dit iedere keer aan Walt, zodat hij zo geïnteresseerd bleef. Begin 1941 begon de productie van Dumbo. Echter Walt gaf regisseur Ben Sharpsteen twee opdrachten mee: houd de film simpel en houd hem vooral binnen budget!

Dumbo 2

Men besloot voor een stijl te kiezen die meer op de oude cartoons van vroeger leek. Met simpele, maar warme waterverfachtergronden konden de artiesten zich vooral richten op de karakters in de film. Hierdoor wordt Dumbo door critici nog steeds gezien als één van de beste animatiefilms van Disney. Scènes als degene waarin Mrs Jumbo haar zoon door de tralies in haar slurf wiegt, zijn onvergetelijk en tonen de kracht van animatie. Maar de artiesten experimenteerden ook in de film en zo ontstond de scène met de Pink Elephants, een surrealistische nachtmerrie, die vreemd genoeg gezien wordt als één van de eerste videoclips ter wereld. Deze scène trok de aandacht van Salvador Dalí en zou enkele jaren later voor een unieke samenwerking tussen Dalí en Walt zorgen. Er werd tijdens de productie geen gebruik gemaakt van de dure effecten die in Pinocchio en Fantasia waren gebruikt. En daardoor kon de film gemaakt worden voor een zeer bescheiden budget van $950.000: slechts de helft van wat Snow White and the Seven Dwarfs had gekost en zelfs eenderde van het budget van Pinocchio. Dumbo werd uiteindelijk een van de kortste films die de studio maakte en heeft een speeltijd van slechts 63 minuten. Distributeur RKO had problemen met de korte speeltijd en stelde voor dat óf de film langer werd gemaakt óf juist korter gemaakt zodat deze als short kon worden uitgebracht óf als B-film zou worden uitgebracht. Walt weigerde deze opties en hield voet bij stuk, waarna RKO uiteindelijk toch instemde de film in zijn originele vorm uit te brengen.

Doordat men precies wist wat men wilde met het verhaal, werd het (ruwe) tekenwerk in recordtijd gedaan. Al in mei 1941 was het klaar. Terwijl men met het inkleuren van de film begon, rommelde het in de studio. Al enkele maanden probeerden een kleine groep artiesten, gesteund door een machtige vakbond, Walt tot een nieuw contract te dwingen waarin de salarissen eerlijker verdeeld werden. Walt weigerde dit en dit leidde er uiteindelijk toe dat op 29 mei 1941 een grote staking uitbrak in de Disney Studio. Dumbo was toen net op tijd klaar. De staking duurde uiteindelijk vijf weken, waarna de studio besloot alsnog het contract te tekenen. Maar de staking had een diepe indruk achtergelaten binnen de studio. Walt zag in dat men niet langer een grote familie binnen de studio was en zonderde zich meer af van de artiesten. Ook verliet een groot aantal artiesten de studio. Dat het ten tijde van de productie van Dumbo rommelde is terug te zien in de film. Een aantal artiesten besloot de staking in de film te verwerken en zo ontstond de scene waarin de clowns zich na een show omkleden en besloten de grote baas te confronteren voor een loonsverhoging.

Dumbo 3

Dumbo overleefde de staking en ging op 23 oktober 1941 in het Broadway Theatre in New York in première. De film werd direct geprezen om zijn eenvoud en zijn warme verhaal. Bij de afgelopen twee films had Walt kritiek ontvangen dat hij de lat qua animatie wel erg hoog legde voor het publiek. Met deze terugkeer naar zijn oudere werk, had hij een schot in de roos. De New York Times schreef: “the most genial, the most endearing, the most completely precious cartoon feature film ever to emerge from the magical brushes of Walt Disney’s wonder-working artists”. En Variety noemde het “a pleasant little story, plenty of pathos mixed with the large doses of humor, a number of appealing new animal characters, lots of good music, and the usual Disney skillfulness in technique”. Dumbo werd een enorm succes en dat jaar wilde Time Magazine Dumbo op zijn cover plaatsen als  “Mammal of the Year” in plaats van de gebruikelijke “Person of the Year”.  Echter, het bombardement op Pearl Harbor zorgde ervoor dat deze plannen geschrapt werden. Dumbo werd bekroond met een Academy Award voor Best Scoring of a Musical Picture. Het lied Baby Mine werd genomineerd voor Best Original Song.

Dumbo. Het simpele verhaal over een vliegend olifantje die door iedereen direct in zijn hart wordt gesloten. De film die ervoor gezorgd heeft dat elke olifant nu automatisch Dumbo heet. Het succes van de film zorgde voor een flinke winst en redde de Disney Studio van de ondergang. De film heeft als inspiratie gediend voor één van de eerste attracties in Disneyland en blijft tot de dag van vandaag één van de meeste geliefde attracties voor jong en oud. De film is tevens het einde van de periode binnen de Disney Studio.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s