Hoera! 50 jaar Mary Poppins!

Het is deze week 50 jaar geleden dat Mary Poppins in de bioscoop verscheen. De film is tot de dag van vandaag één van de meest succesvolle en meest geliefde films die de Disney Studio ooit voortbracht. Vorig jaar verscheen de film Saving Mr Banks, dat licht gebaseerd is op het verhaal hoe Walt Disney uiteindelijk de filmrechten van Mary Poppins in handen kreeg.

MaryPoppins1

Eind jaren ’30 van de vorige eeuw kwam Walt Disney via zijn dochters in contact met de boeken over Mary Poppins van P.L. Travers. Walt vond de boeken fantastisch en beloofde zijn dochters er een film van te maken. In 1938, na het succes van Snow White and the Seven Dwarfs, zocht hij contact op met P.L. Travers en probeerde de filmrechten te kopen. Echter zij weigerde. P.L. Travers geloofde niet dat haar boeken op de juiste manier verfilmd konden worden. En al zeker niet in een van de animatiefilms van de Disney Studio. Walt gaf echter niet zo makkelijk op en bleef haar benaderen om toch telkens weer afgewezen te worden. Het duurde uiteindelijk tot 1959 voordat zij besloot om Walt in Londen te ontmoeten en zij hem de optie op haar boeken gaf. In de tussentijd had de Disney Studio enkele succesvolle live-action films gemaakt en richtte zich niet alleen meer op animatie. Maar ook de teruglopende boekverkopen van P.L. Travers waren een reden voor haar om toch in zee te gaan met Walt. In 1961 verkocht ze daadwerkelijk de rechten voor $100.000 aan de Disney Studio. Ze kreeg uiteindelijk wel zeggenschap over het script. En wat volgde waren twee lange jaren waarin veel, heel veel discussie plaatsvond over hoe Mary Poppins uiteindelijk naar het scherm vertaald zou worden.

MaryPoppins2

Nadat het script klaar was, begon de zoektocht naar de juiste acteurs voor de film. In de eerste instantie dacht Walt aan Angela Lansbury of Bette Davis voor de rol van Mary. Maar hij werd door één van de liedjesschrijvers van de film, Robert Sherman, gewezen op een jonge actrice die hij onlangs op tv zag. Haar naam was Julie Andrews. Walt besloot naar een voorstelling van de musical Camelot op Broadway te gaan waarin Julie op dat moment in schitterde. Na afloop spraken ze kort en hij bood haar de rol aan. Julie moest hem echter teleurstellen, want ze was net zwanger. Walt gaf niet zo gemakkelijk op en stelde voor de opnames uit te stellen totdat ze bevallen was. Na enkele weken bedenktijd (waarin Walt haar een persoonlijke rondleiding gaf in de Disney Studio en Disneyland) besloot ze de rol aan te nemen. In dezelfde periode had ze auditie gedaan bij Warner Bros voor de hoofdrol van My Fair Lady, maar ze werd afgewezen en Audrey Hepburn kreeg deze. De rol van Bert was gebaseerd op vier losse personages uit het boek en onder andere Danny Kaye en Fred Astaire werden voor de rol gevraagd. Maar het was de populaire Dick van Dyke die voor de rol gecast werd. Op zijn cockney accent kreeg hij veel kritiek en wordt tot op de dag vandaag tot één van de slechtse accenten in de filmgeschiendis gerekend.

De filmopnames van Mary Poppins vonden allemaal plaats in de Disney Studio en namen alle vier de studiogebouwen in gebruik. Alle opnames vonden in de studio plaats, waardoor vele sets gebouwd moesten worden. Hiermee werd Mary Poppins de duurste Disneyfilm tot dat moment met een budget van $6 miljoen. Regisseur Robert Stevenson vond dat de opnames van Step in Time met 9 minuten te lang zouden duren en besloot het terug te brengen naar 6 minuten. Toen Walt hiervan hoorde, veranderde hij de scene juist naar 14 minuten. Nadat deze opgenomen was, bleek dat er een kras op de film te zitten en moest alles opnieuw worden opgenomen. Uiteindelijk kostte het een week om de scene op te nemen. Tijdens de opnames bezocht regisseur Robert Wise de studio en was direct onder de indruk van Julie Andrews. Hij besloot haar te vragen voor de hoofdrol in een film die hij op dat moment voorbereidde, namelijk The Sound of Music.

MaryPoppins3

Op 27 augustus 1964 beleefde Mary Poppins tijdens een live verslag op tv en radio haar wereldpremière in de Grauman’s Chinese Theatre in Hollywood. Vele filmsterren waren hierbij aanwezig. Echter Walt had P.L. Travers hier niet voor uitgenodigd. Ze belde Walt uiteindelijk zelf op om toestemming te vragen op de première te verschijnen. Na afloop verliet ze de bioscoop in tranen en vond dat de film op verschillende punten veranderd moest worden. Walt weigerde. Hij had haar medezeggenschap gegeven bij het opstellen van het script, maar ze kon geen invloed uitoefenen op het eindresultaat van de film. Dit leidde ertoe dat de relatie tussen haar en Walt voorgoed verstoord was. Mary Poppins werd met lovende kritieken ontvangen. Time Magazine schreef: “The sets are luxuriant, the songs lilting, the scenario witty but impeccably sentimental, and the supporting cast only a pinfeather short of perfection.” Maar ook het publiek sloot Mary in hun harten en de film werd de meest succesvolle film van 1964 en leverde $31 miljoen op. Het bleef daarmee twintig jaar de succesvolste film die de Disney Studio had voortgebracht. Met het geld besloot Walt in Florida grote stukken land te kopen en begon de voorbereiding voor Walt Disney World. Mary Poppins verdiende 13 nominaties voor de Academy Awards in 1965 en wist daar 5 van te verzilveren, waaronder die van Best Actrice voor Julie Andrews. Mary Poppins werd de eerste, en enige film, die tijdens Walt’s leven een nominatie kreeg voor Best Picture.

Na het succes van Mary Poppins wilde Walt graag een vervolg maken, maar P.L. Travers weigerde hier aan mee te werken. Walt overleed in 1966 en daarmee werd het een tijd stil rondom Mary Poppins. In de jaren ’80 van de vorige eeuw heeft P.L. Travers zelf de Disney Studio benaderd voor een vervolg op Mary Poppins, maar het toenmalige bestuur zag hier niets in. In 1991 verkocht ze uiteindelijk de rechten om een stage musical te maken van Mary Poppins aan Cameron Mackintosh. Voorwaarde was dat het een Britse productie moest worden. P.L. Travers overleed echter in 1996 en het duurde nog eens vijf jaar voordat de productie voor een musical begon. Wederom met Disney. In 2004 ging Mary Poppins als musical on Londen in première en is tot op de dag vandaag wereldwijd op verschillende plaatsen te zien.

MaryPoppins4

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de film, werd er een short opgenomen met wederom Julie Andrews in de hoofdrol. Deze short, The Cat That Looked At A King, is gebaseerd op de boeken van P.L. Travers en alhoewel Julie moderne kleding draagt, toch zijn er kleine verwijzingen naar haar rol als Mary Poppins.

Mary Poppins bestaat 50 jaar. Lang leve Mary!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s