Walt Disney Classics nr. 6: Saludos Amigos

In 1942 kwam Saludos Amigos, de eerste “package film” van de Disney Studio uit. Deze package films zijn de combinatie van verschillende shorts, waarvan sommige uit alleen animatie en anderen uit de combinatie van animatie en live-action bestaan. Saludos Amigos was de eerste van de in totaal zes package films die de studio in de jaren ’40 van de vorige eeuw zou uitbrengen. Waarom besloot de Disney Studio voor de verandering van aanbod van hun avondvullende films? Voor een groot gedeelte had dit te maken met de Tweede Wereldoorlog, die steeds meer grote delen van de wereld in zijn greep hield.

Saludos Amigos 1

Nog voordat de Verenigde Staten in december 1941 bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakten, besloot de Amerikaanse regering een goodwill tour te organiseren die zich vooral zou focussen op Zuid-Amerika. Dit continent was nog niet betrokken bij de oorlog en de Verenigde Staten wilden de banden met landen als Brazilië, Argentinië, Peru en Chili aanhalen om de handel weer op gang te krijgen. Verschillende Zuid-Amerikaanse landen hadden tevens goede banden met Nazi Duitsland en daar wilden de Verenigde Staten tussen komen. Aangezien Mickey Mouse, Donald Duck en andere Disney-figuren razend populair waren in Zuid-Amerika, nodigde de Amerikaanse regering Walt Disney uit om een promotiereis te maken door verschillende landen. Het beeldmateriaal dat daar geschoten werd diende ter inspiratie voor de film. Het was zeer voordelig voor de Disney Studio, want de Amerikaanse regering betaalde voor alles. En met het wegvallen van de Europese markt, het vertrek van vele artiesten uit de studio die opgeroepen werden voor het leger en de schuld die ontstaan was door Pinocchio en Fantasia had men geen middelen om dure avondvullende animatiefilms meer kon maken.

Voor Walt Disney was het tevens een goed excuus om even een korte adempauze te nemen. Het aanbod van de regering kwam op het moment dat de beruchte staking bij de studio in de lucht hing. Walt lag overhoop met de machtige vakbonden in Hollywood en de sfeer binnen de studio werd met de dag grimmiger. Walt nam op advies van zijn broer Roy het aanbod van de regering aan en vertrok met een groep van 20 artiesten richting het zuiden. Het management van de studio stelde in de tussentijd een onderhandelaar aan en uiteindelijk kwam men tot een akkoord, waarna de staking werd opgeheven. Tijdens hun reis bezocht de groep onder andere Brazilië, Argentinië, Chili en Peru.

Saludos Amigos 3

Saludos Amigos, wat betekent “hallo vrienden”,  bestaat uit vier segmenten, die bestaan uit of geheel animatie of de combinatie live-action en animatie. In “Lake Titicaca” bezoekt Donald Duck het gelijknamige meer op de grens van Bolivia en Peru en krijgt het aan de stok met een opstandige lama. In “Pedro” wordt het publiek voorgesteld aan een nieuw personage: Pedro, het kleine vliegtuigje. In dit filmpje komt vooral Chili aan bod. Dit filmpje had tot gevolg dat er in Chili een stripblad zou worden uitgegeven dat Condorita heette, omdat men vond dat met het Pedro-filmpje het publiek beeld kreeg van Chili. In “El Gaucho Goofy” bezoekt Goofy Argentinië, waar hij leert een gaucho te worden op de pampas. En uiteindelijk in “Aquarelo do Brasil” zien we Donald Duck opnieuw terug, die dit keer Rio de Janeiro bezoekt en daar kennis maakt met nog een nieuw personage: José Carioca, de sigaarrokende papegaai. De verschillende segmenten zijn later onafhankelijk ook nog eens te zien geweest in de bioscoop.

Saludos Amigos 2

Op 24 augustus 1942 had de film in Rio de Janeiro zijn wereldpremière, waarna hij vanaf 6 februari 1943 in de Verenigde Staten te zien zou zijn. De film werd positief ontvangen en het Amerikaanse publiek was verrast door de beelden die men te zien kreeg van Zuid-Amerika. De beelden van de grote steden met wolkenkrabbers en de modern geklede bevolking zorgden voor verbazing onder het Amerikaanse publiek, want men dacht dat dit eigenlijk alleen in Amerika en Europa het geval was. Er wordt later zelfs gezegd dat Saludos Amigos binnen één maand meer voor de relatie tussen de landen van Noord en Zuid-Amerika heeft gedaan, dan alle voorgaande politieke missies in de afgelopen vijftig jaar. De film heeft een relatief korte speeltijd van slechts 42 minuten, maar was weliswaar zeer succesvol. Tijdens de Academy Awards van 1943 werd de film zelfs drie keer genomineerd: Best Musical Score, Best Original Song en Best Sound Recording. Het lied “Aquarelo do Brasil” dat in de film opnieuw gebruikt werd, werd een enorme hit in de Verenigde Staten. En werd tevens het eerste Braziliaanse nummer dat meer dan een miljoen keer gedraaid zou worden op de Amerikaanse radio.

Saludos Amigos. Een film die bij het grote publiek niet echt meer bekend is. Toch was de film zo succesvol dat er twee jaar later een vervolg op zou komen in de vorm van The Three Caballeros. In een donkere periode voor de Disney Studio, was Saludos Amigos een klein (Zuidamerikaans) lichtpuntje.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s