Guardians of the Galaxy: de onverwachte kampioenen van de zomer!

Ladies and gentlemen, we have a winner! Nu het laatste weekend van de zomer voorbij is, weten we er zeker dat de Guardians of the Galaxy in Amerika de grote verrassing van de zomer zijn geworden. Met veel actie, humor, paarse explosies en een oude ’70’s mix tape kwamen ze vanuit het niets en namen deze zomer de aarde en de box-office over. Het grote publiek (inclusief mijzelf) had waarschijnlijk tot vorig jaar nog nooit van hen gehoord, maar deze groep buitenaardse helden gaan toch al een tijdje mee. Na het succes van Iron-Man, Captain America, Thor en The Avengers, heeft Marvel een nieuwe superhit (en toekomstige franchise) gevonden in de Guardians of the Galaxy. Maar wat moet je precies over hen weten? Tijd voor een korte uitleg.

In 1969 verschenen de eerste Guardians of the Galaxy in een van de comics van Marvel. Alhoewel deze groep er heel anders uitzag als degene die we in de film van 2014 voorbij zien komen. De eerste groep Guardians kwamen voort uit een alternatieve toekomstige tijdlijn binnen het Marvel universum. Voor een korte tijd vochten ze (soms zij aan zij met Thor) voor het behoudt van het universum. Maar uiteindelijk verdwenen ze op de achtergrond. Tot 2008 wanneer er een comic verschijnt met daarin opnieuw een groep Guardians of the Galaxy. En deze groep dient ter inspiratie voor de nieuwste Marvelfilm.

Zoals altijd is de film net iets anders dan de comics. Een paar bijzondere verschillen op een rijtje. Star-Lord (Peter Quill) wordt geboren tijdens een bijzonder kosmisch fenomeen. Zijn moeder wordt als hij 11 is gedood door een alien, waarna hij in een weeshuis terecht komt. Jaren later wordt hij astronaut en komt tijdens een reis in ruimte een alien tegen, die van hem uiteindelijk Star-Lord maakt. Drax the Destroyer (Arthur Douglas) is van origine ook een mens. Nadat hij en zijn familie door Thanos op aarde gedood worden, wordt zijn geest overgeplaatst in een nieuw lichaam. En zo wordt hij een wapen voor Thanos, totdat hij uiteindelijk zich aansluit bij de Guardians. Gamora is net zoals in de film een wapen van Thanos, nadat hij de rest van haar volk heeft uitgemoord. Het is wellicht nog wel interessant om te vermelden dat Gamora in de comics “the deadliest woman in the whole galaxy’ wordt genoemd. Iets dat wellicht in de film niet helemaal naar voren komt. Rocket Raccoon komt waarschijnlijk uit de meest vreemde uithoek van het heelal die Halfworld heet. Nog steeds schietgraag en met een beste vriend die toevallig een pratende walrus is, genaamd Wal Russ. En dan is daar Groot. Of ook wel in het Latijn Flora Colossi van de planeet X. Het blijft een vreemd zooitje, maar blijkbaar werkt het toch.

Guardians of the Galaxy blijkt dé hit van de zomer 2014 in de VS (en wereldwijd) te zijn. Vervolgen op bekende films als Transformers, X-Men en Spider-Man deden het prima, maar ware verre van grote hits. Het publiek is toe aan iets nieuws en dat is precies wat de Guardians brachten. Niet alleen succesvol in de bioscoop, maar ook met een succesvolle soundtrack. De Awesome Mix vol. 1 uit de film bleek zo’n succes, dat hij zelfs op nummer 1 belandde in de Billboard Top 100 in de VS. En voor een ieder die de film nog niet gezien heeft: Ga er vooral naartoe! Je zult zeker niet teleurgesteld worden!

En hoe gaat het nu verder met de Guardians? Wie alle films van Marvel gevolgd heeft, weet dat de Infinity Stones telkens weer terugkomen. Verschillende malen worden er hints gegeven dat de Marvel Universe toch groter is dan alleen de aarde. In Thor en The Avengers kwamen daar de eerste bewijzen voor, maar in Guardians of the Galaxy duiker we dieper de ruimte in en laten we de aarde ver achter ons. Nu het einde van deze ronde van Marvelfilms in zicht is en volgend jaar met The Avengers: Age of Ultron de climax volgt, zal het mij niet verbazen dat de Guardians of the Galaxy ergens in dat verhaal betrokken zullen worden. En zelf ben ik dan benieuwd hoe de eerste scène tussen Star-Lord en Iron Man eruit zal zien. Wie zal de beste one-liner hebben?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s