Walt Disney Classics nr. 7: The Three Caballeros

The Three Caballeros is de tweede van de in totaal zes “package film” van de Disney Studios in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Na het succes van Saludos Amigos in Noord en Zuid-Amerika, besloot Walt het overige filmmateriaal te gebruiken voor een vervolg. Dit keer werd ook Mexico prominent in beeld gebracht en kreeg het land zelfs zijn eigen Disney-figuur in de vorm van een pistool-dragende haan genaamd Panchito Pistoles. Hij vormt samen met José Carioca, de Braziliaanse sigaarrokende papagaai, en Donald Duck het trio uit de titel.

Caballeros 1

De Disney Studio had eindelijk weer een succesvolle film gehad en met de aanhoudende oorlog wilde Walt dat succes behouden door een tweede film te maken. Ten tijde van de productie van Saludos Amigos waren zijn artiesten aan verschillende shorts begonnen voor de film, maar sommige waren niet tijdig klaar. De studio besloot deze shorts te gebruiken voor de tweede film. Tijdens de goodwill tour in 1941 hadden Walt en een groep artiesten 12 weken lang door Zuid-Amerika gereisd. Ze hadden ook Mexico bezocht, maar dit niet gebruikt in Saludos Amigos. Walt besloot daarom in het vervolg dit land wel te gebruiken. Een groep artiesten werd geselecteerd om opnieuw naar het zuiden of te reizen om beeldmateriaal te verzamelen voor de film en inspiratie op te doen voor de nieuwe shorts in de film. Eén van de artiesten was Mary Blair, die in latere jaren ook grote invloed zou hebben op de stijl van de Disney animatiefilms en de stijl van de bekende attractie “it’s a small world” in Disneyland creëerde.

Caballeros 2

Het grootste verschil met Saludos Amigos is dat er bij The Three Caballeros gekozen werd voor een rode lijn in het verhaal in plaats van loshangende segmenten. Er werd gekozen voor de verjaardag van Donald. En naar aanleiding hiervan ontvangt hij cadeaus en vrienden die hem meenemen in de verschillende segmenten die allemaal over Zuid-Amerika gaan. In totaal zijn er zeven segmenten in de film. De segmenten over de koudbloedige pinguïn Pablo uit Argentinië en de vliegende ezel Burrito waren overgebleven shorts uit Saludos Amigos. Tijdens de andere segmenten nemen José en Panchito Donald mee naar hun landen, waar ze zingen en dansen met de lokale, vooral vrouwelijke, bevolking.

Tijdens de productie van de film werden ook verschillende nieuwe technieken toegepast. Ub Iwerks, die de eerste Mickey Mouse-films had getekend en later voor zichzelf was begonnen, was begin jaren ’40 teruggekeerd naar de Disney Studio en hield zich nu vooral bezig met de ontwikkeling van nieuwe technieken in animatie. Zo paste hij nieuwe technieken toe die animatie en live-action met elkaar op verschillende manieren combineerde dan tot dan toe mogelijk was. Voor de soundtrack werden verschillende bestaande Spaanse en Portugese liedjes uitgekozen uit de landen die in de film voorkomen. Hier werden echter nieuwe teksten voor geschreven.

Caballeros 3

The Three Caballeros ging op 21 december 1944 in Mexico City in première. Vanaf 3 februari 1945 draaide de film in de Verenigde Staten. De film werd met gemengde gevoelens ontvangen door de pers. The New York Times schreef bijvoorbeeld “Dizzy Disney and his playmates have let their technical talents run wild.” Meerdere kranten schreven dat de film zo vol met nieuwe technieken zat dat dit van het verhaal afleidde. En ook was er kritiek op de seksuele ondertoon in de film, waarbij Donald en José een behoorlijke gedeelte van de film alleen maar achter de vrouwen aan zitten. Toch bleek de film zeer succesvol bij het grote publiek en was een hit in de bioscoop. Tijdens de Academy Awards van 1944 kreeg de film twee nominaties (Best Musical Score en Best Sound Recording).

The Three Caballeros. Eén van de vergeten films uit de Disney Classics serie. Maar het trio uit de titel zal bij een ieder bekend zijn die ooit in Nederland het weekblad de Donald Duck gelezen heeft. Tot op de dag van vandaag komen de avonturen van Panchito Pistoles en José Carioca er nog steeds in voor. En ook heeft het trio een plek gevonden in Walt Disney World’s EPCOT park. In de Mexican Pavilion hebben zij zelfs hun eigen attractie: Gran Fiesta Tour starring The Three Caballeros. De film zorgde ervoor dat de Disney Studio de laatste maanden van de oorlog overleefde. En heeft daarmee zijn plekje in de geschiedenis van de Disney Studio.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s