Walt Disney Classics nr. 8: Make Mine Music

De derde “package film” die de  Disney Studio maakte, heet Make Mine Music en verscheen in 1946. De oorlog was inmiddels voorbij en de opbouw ging langzaam van start. De Disney Studio had zich door de oorlog geworsteld, maar toch wist films te blijven produceren. Met een beperkt budget werd Make Mine Music gemaakt. De film was anders zoals de vorige twee package films dit keer niet gebaseerd op de Good Will Tours van Walt aan Zuid-Amerika, maar vond zijn oorsprong nog eerder. Namelijk in Fantasia.

Make Mine Music 1

Toen Walt en zijn artiesten met Fantasia bezig waren, dacht Walt al vooruit. Hij wilde ieder jaar een concertfilm in de stijl van Fantasia uitbrengen en voor hem was dit project zijn meesterwerk. Het was dan ook een bittere pil voor hem toen bleek dat de film in de eerste instantie geen groot succes was bij het publiek. De studio was al begonnen met de productie van nieuwe segmenten voor een vervolgfilm en er was zelfs al muziek opgenomen. De financiële strop die volgde na Fantasia zorgde ervoor dat het project in de ijskast gestopt werd. Na de succesvolle films Saludos Amigos en The Three Caballeros, besloot de studio door te gaan met maken van packagefilms.  Men moest het doen met een gering budget en een handje vol animatoren. De meeste mannen waren voor de dienstplicht opgeroepen om te dienen in het leger. Degene die nog in de studio werkten, moesten van de regering propagandefilms maken. Toch kon een handvol artiesten zich vrij maken voor Make Mine Music.

Make Mine Music 2

Walt besloot zijn oorspronkelijke idee voor een vervolg op Fantasia nieuw leven in te blazen. Maar in plaats van klassieke muziek, besloot men nu hedendaagse artiesten als Andy Russell, Dinah Shore en The Andrew Sisters te gebruiken. Eén van de segmenten die al voor het vervolg van Fantasia getekend was, ging over twee zilverreigers in maanlicht in de Everglades genaamd “Blue Bayou“. Oorspronkelijk was het segment op Clair de Lune van Claude Debussy getekend, maar uiteindelijk werd deze vervangen door het lied Blue Bayou van de Ken Darby Singers. Behalve dit segment zou Make Mine Music nog negen segmenten bevatten, die net zoals Fantasia allemaal gedragen worden door muziek. Echter het verschil is dat er in Make Mine Music wel ook gesproken wordt.

Behalve “Blue Bayou” bevat Make Mine Music de volgende segmenten: “The Martins and the Coys” vertelt het verhaal van twee rivaleserende families in het Wilde Westen, waar een Romeo en Julia-achtige relatie opbloeit. Bij “All Cats Join In” wordt een groep jongeren in de 1940’s gevolgd en bevat (toenmalige) moderne muziek. In dit segment zie je een potlood die telkens de scenes verder tekent. In “Without You” wordt een droevige ballade ter gehore gebracht bij een abstract segment over verlies. Ook sport komt aan bod met het segment “Casey at the Bat“. “Two Silhouettes” volgt de beroemdeballetdansers Tania Riabouchinskaya en David Linchine, die in live-action zijn gefilmd en vervolgens in de animatie zijn opgenomen. Het bekendste segment van de film is dat van “Peter and The Wolf” op muziek van Sergei Prokovjev. Meer abstract is het segment “After You’ve Gone” waarin vier muziekinstrumenten gevolgd worden. Opnieuw is de liefde een thema in het segment “Johnnie Fedora and Alice Bluebonnet” waarin twee hoeden op elkaar verliefd worden in een warenhuis. Het laatste segment heeft een titel die eigenlijk al meteen zegt waar het filmpje over gaat: “The Whale Who wanted to Sing at The Met”.

Make Mine Music 3

Op 20 april 1946 ging de film in New York in première. De film kreeg behoorlijk wat kritiek. Zo vond men dat het segment “The Martins and the Coys” te veel geweld bevat voor een Disneyfilm. Dit heeft ertoe geleid dat in latere releases van deze film, dit segment verwijderd is. Maar ook bij andere segmenten zijn er bepaalde scènes die tot kritiek hebben geleid, waardoor de film later aangepast is. Dit alles heeft ertoe geleid dat de film hierna nooit meer in zijn originele vorm in de bioscoop is verschenen. Andere kritiek die klonk was dat bij elk segment nieuwe begintitels zijn, waardoor het meer als een opeenvolging van losse shorts voelt. Ook de overgang van drukke moderne muziek naar rustige muziek, zorgt dat er weinig samenhang in de film zit.

Make Mine Music. Een film die maar weinig mensen in zijn originele vorm kennen. Segmenten zoals “Peter and The Wolf” en “The Whale Who wanted to Sing at The Met” zijn ware Disneyklassiekers geworden en zijn in latere jaren nog met regelmatig getoond, maar anderen uit de film zijn door de tijd vergeten. Toch bracht deze film weer voldoende geld binnen bij de studio en kon men starten aan latere films als Cinderella en Peter Pan. En zo behoort ook de controversiële Make Mine Music in de Walt Disney Classics serie thuis.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s