Het groeiende succes van Hong Kong Disneyland

Hong Kong Disneyland is het jongste (en kleinste) resort van Disney en opende in 2005 haar poorten voor het publiek. Het park is grotendeels gekopieerd naar het originele Disneyland park in Anaheim, Californië. Zo is het pronkstuk van het park, het paleis van Doornroosje, een exacte kopie. Zoiets gebeurde eerder in Tokyo Disneyland, waar een kopie van het paleis van Assepoester uit de Magic Kingdom van Walt Disney World werd gebouwd. In de eerde instantie viel het succes van dit kleine park tegen, maar een zorgvuldige uitbreiding zorgde ervoor dat Hong Kong Disneyland langzaam maar zeker een groot succes begint te worden voor Disney.

Halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw lanceerde Disney een aggressief plan voor uitbreiding van de bestaande resorten. Niet alleen kreeg Walt Disney World zijn vierde themapark, Disney’s Animal Kingdom. Maar ook de andere drie resorts – Disneyland, Tokyo Disneyland en Disneyland Paris – zouden allemaal een tweede park krijgen, waardoor zij in multiple-day resorts zouden veranderen. En behalve uitbreiding werd ook bekend gemaakt dat er plannen waren voor een geheel nieuw resort: Hong Kong Disneyland. Dit werd Disney’s eerste resort op chinese bodem en een belangrijke stap in de snelgroeiende economie van China. In 1999 werd Hong Kong International Themeparks ltd. opgericht waarvan The Walt Disney Company in de eerste instantie voor 43% eigenaar was. De Hong Kong regering is in bezit van het andere deel van de aandelen. In mei 200 begon de landaanwinning in Penny’s Bay van het Lantau Island door het Nederlandse BAM, waarop het toekomstige resort gebouwd zou worden. Om eerdere problemen die waren ontstaan tijdens de opening van Disneyland Paris te verkomen, besloot men dit resort in fasen te bouwen. Tijdens de eerste fase zou het Disneyland park en twee hotel geopend worden. Er werd wel genoeg land gewonnen voor toekomstige hotels, een winkelgebied en een tweede park. In 2003 begon de bouw van het resort.

Op 12 september 2005 werd Hong Kong Disneyland met veel spektakel geopend. Met het themapark werden ook het Hong Kong Disneyland Hotel en Disney’s Hollywood Hotel geopend. Helaas bleek in het eerste jaar dat er minder enthousiasme voor het park was dan door het management was ingeschat. Er was ook kritiek over de grote van het park, dat veel kleiner was dan de andere Disneylanden. Zo bevatte Hong Kong Disneyland slecht vier landen ten tijde van de opening. Ook ontbraken iconische attracties als Pirates of the Caribbean, “it’s a small world”, Big Thunder Mountain en The Haunted Mansion. Het eerste jaar werd dan ook met verlies afgesloten. Het management besefte dat men moest investeren in het park om het publiek aan te trekken.

Zo werden de vieringen van Halloween, kerst en het Chinese Nieuwjaar uitgebreid. Maar ook begon men met de bouw van nieuwe attracties als Autopia, Stitch Encounter, UFO zone en “it’s a small world“. En langzaam maar zeker begon het bezoekers aantal te stijgen. Toch was het management niet tevreden. The Walt Disney Company had inmiddels zijn aandeel in het park vergroot tot 48% en stuurde aan op een fikse investering in het park om de problemen eens en voor altijd achter zich te laten. Een enorme investering volgde waarbij drie nieuwe landen aangekondigd werden. Toy Story Playland, een bijna exacte kopie van het land uit de Walt Disney Studios in Parijs, ging als eerste open in 2011. Een jaar daarop volgde de opening van Grizzly Gulch, de chinese tegenhanger van Frontierland. Als laatste ging Mystic Point open, met daarin Mystic Manor. En de uitbreiding heeft zeker geholpen. In drie jaar tijd zijn er ruim 2 miljoen meer bezoekers naar het park gekomen. En inmiddels is het 13de best bezochte themapark ter wereld. Het zal niet lang meer duren voordat Hong Kong Disneyland de top 10 zal binnendringen.

Maar hier houdt het niet op. Met het 10-jarig bestaan aanstaande is het resort alweer druk bezig met de toekomst. Inmiddels is een grote attractie aangekondigd waarin Iron-Man de hoofdrol zal spelen. Dit is de eerste keer dat Marvel binnen een Disney park een attractie krijgt. Een andere attractie waar men aan begonnen is, maar die nog niet officieel aangekondigd is, is een labyrint met de Disney prinsesses in Fantasyland. Afgelopen week is een spektaculaire interactieve avondparade van start gegaan, genaamd Paint the Night Parade. De makers van Disney’s World of Color uit Disney’s California Adventure en Disney Dreams uit Disneyland Parijs hebben opnieuw hun magie losgelaten en duizenden lichtjes kleuren nu de avonden in Hong Kong. Om al die extra bezoekers onderdak te bieden is men ook begonnen met de bouw van een derde hotel dat in 2017 open zal gaan.

Hong Kong Disneyland begon bescheiden en heeft wat probleempjes gehad in het verleden. Maar de toekomst ziet er geweldig uit! En zelfs de komst van Shanghai Disneyland, Disney’s tweede resort in China, kan geen roet in het eten gooien.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s