Walt Disney Classics nr. 9: Fun and Fancy Free

Fun and Fancy Free verschijnt in 1947, tien jaar nadat de Disney Studio hun eerste avondvullende animatiefilm Snow White and the Seven Dwarfs uitbracht. In die tien jaar is er een hoop gebeurd in de wereld én in de studio. De oorlog is inmiddels voorbij, maar de financiële problemen zijn nog niet over. Daarom is Fun and Fancy Free opnieuw een “packagefilm”. Toch is deze film anders door de voorgaande packagefilms. Het verschil met de vorige films is dat Fun and Fancy Free uit slechts twee segmenten bestaat: Bongo en Mickey and the Beanstalk.

FFF1

Nadat Snow White and the Seven Dwarfs een groot succes was, was men in de studio al op zoek naar nieuwe verhalen om te verfilmen. Pinocchio, Dumbo en Bambi waren al uitgekozen om in productie te gaan. Het verhaal “Little Bear Bongo” van Sinclair Lewis werd onder de aandacht gebracht van Walt. Het korte kinderverhaal verscheen in 1940 in Cosmopolitan. Walt vond het in de eerste instantie een leuk verhaal, maar het duurde even voordat hij overgehaald was om het verhaal ook daadwerkelijk in productie te nemen. Een script en storyboard werd in 1941 gemaakt. Er werd aanvankelijk gedacht om de film te combineren met Dumbo, aangezien beide verhalen zich in het circus afspelen. Verschillende personages uit Dumbo zouden in Bongo terugkomen. Uiteindelijk werd toch afgezien van dat plan. Op het moment dat Bongo in productie zou gaan, viel Japan Pearl Harbor aan en werden de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog betrokken. Dit had als gevolg dat het leger de Disney Studio grotendeels overnam en vele producties zoals The Wind in the Willows, Alice in Wonderland, Peter Pan en The Legend of the Happy Valley werden stilgelegd zodat propagandafilms gemaakt konden worden. Zo verdween ook Bongo voorlopig op de plank.

Nadat de populariteit van Mickey Mouse in de jaren ’30 begon af te nemen, besloot Walt dat Mickey opnieuw in de spotlight gebracht moesten door de studio. Zo begon men aan verschillende projecten zoals The Brave Little Tailor en The Sorcerer’s Apprentice. De laatste werd uiteindelijk de aanleiding voor Walt om Fantasia te maken. Een aantal artiesten van de studio verzonnen een nieuw verhaal waarin Mickey Mouse, Donald Duck en Goofy de hoofdrol zouden spelen gebaseerd op het sprookje Jack and the Beanstalk. Walt vond het een geweldig idee, maar had wel zijn twijfels of hij deze personages voor deze film wilde gebruiken. Na wat overredingskracht kreeg het project groen licht en de titel “The Legend of the Happy Valley”. Binnen zes maanden was men al flink op weg, toen ook deze film door de oorlog werd stilgelegd.

FFF2

De moeilijke jaren tijdens en na de oorlog dwongen de Disney Studio er toe om packagefilms te gaan maken. De eerste twee, Saludos Amigos en The Three Caballeros, waren gemaakt met behulp van financiering van de Amerikaanse overheid. De derde werd gemaakt met materiaal van wat nog op de plank lag. Hoewel alle drie de films succesvol waren, leverden ze nog niet voldoende geld op om de Disney Studio weer financieel gezond te maken. Zo werd besloten opnieuw een packagefilm te maken en er werd gekeken naar bestaande projecten die waren stilgelegd tijdens de oorlog. Walt vond de kwaliteit van de films Bongo en The Legend of the Happy Valley niet hoog genoeg om van de films een avondvullende film te maken, maar ze zouden het prima doen als onderdeel in een packagefilm. Vanwege de lengte van de films werd besloten ze te combineren met andere korte films. The Legend of the Happy Valley werd hernoemd naar Mickey and the Beanstalk en zou aanvankelijk samen met The Wind in the Willows tot een avondvullende film worden gemaakt. Deze zou de titel Two Fabulous Characters krijgen. Uiteindelijk werd besloten Mickey and the Beanstalk met Bongo te combineren en de film kreeg de titel Fun and Fancy Free.

De vorige film Make Mine Music kreeg kritiek dat er weinig samenhang in de film zou zijn. Elk segment had zijn eigen begintitels, waardoor het meer voelde als een rij shorts. Om deze kritiek te voorkomen, kreeg de film een verteller. Hiervoor werd Jiminy Cricket uit Pinocchio opnieuw gebruikt. Het openingsnummer “I’m a Happy-go-Lucky Fellow” was tevens een nummer dat geschrapt was uit Pinocchio. Dina Shore werd gecast als voice-over voor het verhaal van Bongo. En Mickey and the Beanstick werd verteld door een goede vriend van Walt, Edgar Bergen. Samen met zijn beroemde handpoppen vertelt hij het verhaal tijdens een live-action gedeelte.

FFF3

Op 27 september 1947 ging Fun and Fancy Free uiteindelijk in première. De film werd met redelijke kritieken ontvangen en leverde uiteindelijk weer voldoende geld op. De Disney Studio kon met grote toekomstige projecten beginnen. De film werd naderhand nog enkele malen in zijn geheel in de bioscoop getoond. Maar ook los van elkaar werden de segmenten nog regelmatig getoond, al werden de voice-overs toen ingesproken door andere personen die op dat moment bekend waren.

Fun and Fancy Free. Twee korte films die ooit de potentie hadden om avondvullende animatiefilms te worden, maar het uiteindelijk toch niet werden. Het is de laatste film waarin Walt Disney de stem van Mickey Mouse verzorgd. Zijn werkzaamheden binnen de studio leidden ertoe dat hij hier geen tijd meer voor had. Jimmy MacDonald zou het hierna overnemen tot 1977. Hoewel Bongo tegenwoordig niet zo heel bekend meer is, is Mickey and the Beanstalk dat wel. In Disneyland Paris is er bijvoorbeeld een winkel in Fantasyland naar deze film vernoemd. In de tuin van deze winkel is de enorme bonestaak te zien. Het zal wel voorlopig de laatste keer zijn dat Mickey in een film schitterde. Pas in 1983 heeft hij weer een hoofdrol in de korte film Mickey’s Christmas Carol.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s