Happy Birthday Walt Disney World!

Op 1 oktober 1971 gingen de poorten van de Magic Kingdom open en daarmee werd Walt Disney World officieel geopend. Dit was het tweede resort van de Walt Disney Company in de Verenigde Staten. Volgens onderzoek kwam slechts 5% van de bezoekers van Disneyland in Californië uit het oosten van de Mississippi. Dit was het gebied waar 75% van de inwoners van de Verenigde Staten wonen. Een resort aan de oostkust zou dus een gouden greep zijn. Walt kocht daarom in de jaren ’60 van de vorige eeuw in het diepste geheim een groot stuk land in de buurt van Orlando in Florida. Hier zou het tweede resort gebouwd worden. Walt maakte de opening zelf niet meer mee. Zijn broer (en zakenpartner) Roy Disney overzag de bouw van het resort na de dood van Walt in 1966. Ter ere van zijn broer, doopte Roy het resort Walt Disney World.

WDW1

In het 43-jarig bestaan van Walt Disney World is het resort flink uitgebreid. Ten tijde van de opening werden behalve een themapark, de Magic Kingdom, ook drie hotels (Disney’s Contemporary Resort, Disney’s Polynesian Resort en Disney’s Fort Wilderness Resort and Campground) en een golfbaan geopend. Aangezien het grondgebied van Walt Disney World ongeveer twee keer de omvang van Manhattan is (zo’n 121 vierkante kilometer), is er dus veel ruimte voor uitbreiding. Elf jaar na de opening wordt op 1 oktober 1982 het tweede themapark van Walt Disney World, EPCOT Center, geopend. Oorspronkelijk had Walt het idee om van EPCOT (Experimental Prototype Community Of Tomorrow) een futuristische stad te maken. Maar na zijn dood werd dit plan veranderd in de vorm van een themapark dat zich richt op de menselijke prestaties in de wereld. Het resort was inmiddels ook een waterpark (het inmiddels gesloten Disney’s River Country), een conferentiecentrum (dat later afgebroken werd en waar nu Disney’s Saratoga Springs Resort and Spa staat) en een winkelgebied (het huidige Downtown Disney) rijker.

WDW4

In de jaren ’80 werd onder het bewind van een nieuw management een flinke groei doorgezet voor het resort. Op 1 mei 1989 gingen de poorten van het derde themapark open, de Disney-MGM Studios (dat inmiddels omgedoopt is in de Disney’s Hollywood Studios). Dit themapark was het antwoord van Disney op de komst van de Universal Studios bij Orlando. Een maand later werd het tweede waterpark, Disney’s Typhoon Lagoon, geopend. Inmiddels waren er twee nieuwe hotels (Disney’s Grand Floridian Resort and Spa en Disney’s Caribbean Beach Resort) in het resort gebouwd. Tijdens de Disney-decade in de jaren ’90 kwamen steeds meer bezoekers naar Walt Disney World en daardoor werd het resort nog voller gebouwd. In totaal kwamen er nog eens 12 hotels bij! En op 22 april 1998 ging het vierde themapark (en grootste van het resort), Disney’s Animal Kingdom, open. Ook werd op 1 april 1995 het derde waterpark, Disney’s Blizzard Beach, geopend. Walt Disney World is één van de grootste toeristische trekpleisters van de Verenigde Staten. De vier themaparken staan jaarlijks allemaal in de tien 10 van best bezochte parken ter wereld. De Magic Kingdom stond vorig jaar op nummer 1 met ruim 18,5 miljoen bezoekers!

WDW2

Walt Disney zei ooit “As long as there is imagination left in the world, Disneyland will never be complete” en dat geldt zeker ook voor Walt Disney World. Het resort is 43 jaar oud inmiddels, maar men bouwt nog altijd door aan de toekomst. Afgelopen lente ging het laatste gedeelte van New Fantasyland (een uitbreiding op het bestaande Fantasyland) in de Magic Kingdom open. Het land is na de uitbreiding twee keer groter geworden en heeft er een aantal nieuwe iconische attracties erbij gekregen zoals Under the Sea: Journey of The Little Mermaid en Seven Dwarfs Mine Train. Op dit moment wordt het centrale plein voor het paleis van Assepoester opnieuw ingedeeld om zo meer ruimte te maken voor toekomstige (vuurwerk)shows. In EPCOT kan men in de Norway Pavilion nog drie dagen genieten van de Maelstrom attractie, voordat deze zijn deuren sluit om omgetoverd te worden tot een Frozen attractie.  Ook is men bezig met de verbouwing van Soarin’, om de attractie te vergroten. Zo zullen de bestaande schermen in de attractie ook geüpdate worden. De verwachting is dat na de opening van Shanghai Disneyland een nieuwe film, Soarin’ the World, te zien zal zijn in EPCOT.

WDW3

De grootste veranderingen staan echter gepland voor de jongste twee parken van het resort. Sinds de naamsverandering van de Disney-MGM Studios in Disney’s Hollywood Studios in 2008 gaan er al vele geruchten over uitbreiding of zelfs een make-over van het park. De Studio Backlot Tour is kort geleden gesloten en de geruchten gaan dat Pixar Place uitgebreid gaan worden. Zo zou Toy Story Playland uit de Walt Disney Studios in Parijs gekopieerd worden of een nieuwe achtbaan gebaseerd op Monsters, Inc gebouwd worden. Ook wordt er vaak gesproken over uitbreiding van het Star Wars-thema in het park. In Disney’s Animal Kingdom wordt er inmiddels druk gebouwd aan een nieuw land. Jaren is er gespeculeerd over de komst van Beastly Kingdom, een land gebaseerd op mythische wezens. Maar uiteindelijk viel de keuze op een land gebaseerd op Pandora, de planeet uit de succesvolste film aller tijden Avatar. De opening van dit land wordt in 2015 verwacht. Ook krijgt Disney’s Animal Kingdom eindelijk een avondshow. De Rivers of Light show zal plaatsvinden op de Discovery River in het park.

WDW5

Behalve de parken wordt op dit moment ook het winkelgebied Downtown Disney onder handen genomen. Een grootschalige verbouwing verandert dit winkelgebied en het bijbehorende uitgaansgebied Pleasure Island in Disney Springs en in 2016 moet het gehele gebied klaar zijn. Eerder werd in 2009 al het sportcomplex ESPN Wide World of Sports Complex onder handen genomen en flink uitgebreid.

Disney's Typhoon Lagoon

Walt Disney World is  en blijft het grootste resort van Disney ter wereld, waar tientallen miljoenen bezoekers elk jaar naartoe blijven komen. Het 50-jarig bestaan is niet ver weg meer en achter de schermen is men nu al bezig met de voorbereidingen voor een groot feest. En een groot feest zal het zeker worden, want als er één bedrijf ter wereld een verjaardag groots kan vieren, dan is dat Disney!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s