Redding voor Disneyland Paris!

Groot nieuws om de week mee te beginnen. Vanochtend is tijdens een extra vergadering in Parijs een voorstel gepresenteerd waarin Euro Disney S.C.A. een enorme kapitaalinjectie van € 1 miljard krijgt van The Walt Disney Company (de grootste aandeelhouder). Euro Disney is het moederbedrijf van Disneyland Paris. Zoals algemeen bekend is, heeft Euro Disney sinds de start in 1992 te maken gehad met een enorme schuld die tot de dag van vandaag een rem is op de winst van het bedrijf. De recente economische crisis in Europa heeft weinig meegeholpen aan de verbetering van de situatie.

Het is niet de eerste keer dat redding moest komen voor Euro Disney. In 1994 kwam er hulp in de vorm van een financiële injectie van de Saudische prins Al-Waleed bin Talal bin Abdulaziz al Saud. Zo nam hij een aandeel in het bedrijf van 10% en had Euro Disney voldoende cash om Space Mountain te bouwen. Met de komst van deze attractie ging het even de goede kant op met Disneyland Paris, maar de lasten van de schuld van bijna € 2 miljard bleven op de resulaten drukken. Toch kwamen er langzaam maar zeker meer bezoekers naar het park en steeg de bezettingsgraad van de hotels per jaar. Echter, in de overeenkomst tussen Disney en de Franse staat stond dat het beschikbare land binnen bepaalde deadlines bebouwd moesten worden. Zo moest Euro Disney voor 2002 een tweede park bouwen. De Walt Disney Studios werden gebouwd, maar opnieuw moest er geld voor worden geleend. Het park werd relatief goedkoop gebouwd voor “maar” € 530 miljoen (ter vergelijking de attractie The Tower of  Terror kostte € 180 miljoen). Met de stijging van de schuld en de economische crisis in het begin van de 2000’s, ging het al snel weer slechter met Euro Disney. In 2004 moest er opnieuw een kapitaalinjectie gedaan worden. Dit keer leverde The Walt Disney Company voldoende geld voor de bouw van nieuwe attracties, zodat men in de Studios kon uitbreiden. Even ging het weer goed en er werd zelfs een kleine winst gemaakt. Maar toen sloeg de recessie toe die landen als Frankrijk, Spanje en Engeland hard raakte. Deze landen leveren veel bezoekers en die bleven weg. Opnieuw trokken donkere wolken samen. The Walt Disney Company maakte in 2012 bekend de bestaande schuld van Euro Disney over te nemen, waardoor er sneller geld geïnvesteerd kon worden door Euro Disney tegen gunstigere rentes. Ook maakte The Walt Disney Company geld vrij zodat de nieuwe Ratatouille attractie gebouwd kon worden, die met veel enthousiasme ontvangen is door bezoekers. Maar het was niet voldoende. De enorme schuld van € 1,6 miljard blijft aan demper op de resultaten. En zonder winst kan er niet geïnvesteerd worden, waardoor de kwaliteit van Disneyland Paris achterblijft bij die van de Amerikaanse en Aziatische parken. En dat terwijl Disneyland Paris door critici beschouw wordt als het mooiste park dat Disney ooit bouwde.

The Walt Disney Company besloot dus in te grijpen. Afgelopen vrijdag werd al bekend dat er een extra vergadering van het management van Euro Disney zou plaatsvinden met maar 1 agendapunt: de huidige financiële situatie van het bedrijf. Dit leidde natuurlijk ook meteen tot een hoop speculatie op internet. Er werd zelfs gemeld dat Robert Iger, de grote baas van The Walt Disney Company, in Parijs was. Wat zou er besproken worden tijdens de vergadering? Zou Disney een overname plannen van Euro Disney, waardoor de grootste financiële zorgen voorbij zouden zijn? Nee, zover kwam het niet. Maar er werd een voorstel gepresenteerd waarin The Walt Disney Company een enorme investering in Euro Disney zal doen. Deze heeft de omvang van ongeveer € 1 miljard, waarvan € 420 miljoen in cash. Dit geld kan dus gebruikt worden voor investingen in het resort. Ook wordt er € 600 miljoen van de schuld omgezet in aandelen van Euro Disney en worden de afbetalingstermijnen opnieuw vastgesteld. Het is een ingewikkeld financieel plaatje, maar het komt er in het kort op neer dat Euro Disney opnieuw gered zal worden als dit voorstel door alle aandeelhouders goedgekeurd zal worden. De eerstvolgende aandeelhouders vergadering zal in februari 2015 plaatsvinden en als het voorstel dan goedgekeurd wordt (de verwachting is dat dit gebeurd aangezien The Walt Disney Company de grootste aandeelhouder is), zal het geld in mei 2015 vrijkomen.

En wat wordt er met het geld gedaan? Star Warsland? Toy Story Mania? Uitbreiding van de Walt Disney Studios? Er wordt over vele scenario’s gespeculeerd op het internet en de één is iets geloofwaardiger dan de ander. Maar het belangrijkste nu is dat er een fantastisch voorstel op tafel ligt waarmee Euro Disney voorlopig vooruit mee kan. Met voldoende cash en redelijke afbetalingen voor de schuld (die bijne met een derde afneemt in dit voorstel) kan er weer gebouwd gaan worden aan de magie in Disneyland Parijs.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s