Walt Disney Classics nr. 10: Melody Time

Opnieuw kwam de Disney Studio in 1948 met een “package film” die dit keer Melody Time was genoemd. De film bevat 7 segmenten en heeft qua opzet veel weg van zijn voorganger Make Mine Music. Het zal de laatste keer zijn dat de Disney Studio een film maakt die uit meer dan twee segmenten bestaat. Maar waarom bleef de studio toch deze package films maken? De oorlog was inmiddels voorbij en alle animatoren waren inmiddels weer aan de slag in de studio. Het antwoord daarop is heel simpel. Walt maakte in 1948 bekend dat de studio weer avondvullende animatiefilms in de stijl van Snow White and the Seven Dwarfs zou maken. Om deze film te financiëren, maakte de studio nog een aantal package films. Deze waren relatief goedkoop om te maken en leverden het geld op voor deze projecten.

Melodytime 1

In 1946 was de studio begonnen met een film die zich vooral zou richten op het “Americana”-thema. Hierin zouden folklore verhalen uit de Verenigde Staten worden verteld, zoals de legende van Johnny Appleseed. De film kreeg als werktitel “Sing About Something”. Tegelijk was men in de studio ook met een andere film bezig waarin drie shorts te zien zouden zijn, namelijk The Wind in the Willows, Casey Jones en Pecos Bill. Deze film had de werktitel “All in Fun”. Echter, toen in hetzelfde jaar de film Make Mine Music met gemengde kritieken werd ontvangen, besloot men de films te veranderen. Er werd besloten om het segment met Johnny Appleseed en dat met Pecos Bill in één film te stoppen en deze film aan te vullen met andere segmenten, die stuk voor stuk gecombineerd werden met muziek die populair was in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Ook werd de titel veranderd in Melody Time.

Melody Time werd uiteindelijk gevormd uit zeven segmenten. De eerste is Once Upon A Wintertime, waarin twee geliefden zich door een winterlandschap bewegen. Dit segment werd later opnieuw releashed met de Very Merry Christmas Songs. Het tweede segment is Bumblee Boogie, een segment dat ooit voor Fantasia bedoeld was. De film ruilde echter de klassieke muziek van “Flight of the Bumblebee” in voor een swing-jazz soundtrack. The Legend of Johhny Appleseed is het derde segment en bekendste van de film. De Andrew Sisters zingen het verhaal van Little Toot, een kleine sleepboot, tijdens het vierde segment. Het vijfde segment is gebaseerd op een gedicht uit 1913, genaamd Trees. Als zesde zijn Donald Duck en José Carioca weer terug te zien in het segment Blame it on the Samba. En Melody Time wordt afgesloten met het segment Pecos Bill.

Melodytime 2

De opzet van Melody Time lijkt veel op die van Make Mine Music, waarin verschillende segmenten op populaire muziek (van die tijd) in verschillende animatie stijlen gemaakt zijn. Net zoals bij Make Mine Music hebben de segmenten allemaal hun eigen begintitels. Dit keer zijn deze wel iets creatiever getekend.  Melody Time leek ook een verzameling van de stijlen die de studio in de jaren ’40 had uitgebracht. Zo past Bumble Boogie en Trees in het straatje van Fantasia en Blame it on the Samba past goed in de Zuidamerikaanse sfeer van Saludos Amigos en The Three Caballeros.

Op 27 mei 1948 ging Melody Time in premiére. En net zoals de voorgaande package films kreeg de film goede kritieken. Vooral de animatie in The Legend of Johhny Appleseed en Pecos Bill werd geroemd. De kritiek die er was, was op het vorm van de film. Opnieuw een package film en het publiek begon deze vorm moe te worden. Er ontstond een roep om animatiefilms als Snow White and the Seven Dwarfs en Pinocchio. Maar het duurde nog een aantal jaar voordat de eerstvolgende hiervan in de bioscoop zou verschijnen. Er kwam ook kritiek uit een zeer verrassende hoek. Walt zelf had kritiek op de muziek die in de film te horen was. Hij vond het “New Deal” muziek, iets dat tot woede leidde bij componist Ken Darby. Het duurde dan ook niet lang voordat de componist en de studio hun samenwerking beëindigden.

Melodytime 3

Melody Time. Een niet heel bekende of spectaculaire film uit de Walt Disney Classic serie. Verschillende segmenten uit Melody Time zouden later opnieuw released worden. Soms los of soms in combinatie met segmenten uit andere package films. Het is wel een film, waarvan één segment tot behoorlijk wat controversie heeft geleid door de censuur die Disney in de jaren ’90 erop losliet. Zo was de gelijknamige hoofdpersoon uit het segment Pecos Bill een kettingrokende cowboy. Maar toen de film in 1998 uiteindelijk voor het eerst op video verscheen, was de sigaret overal weggepoetst. En dat leidde soms tot rare tekeningen, waarin Pecos Bill gekke gezichten trok omdat de sigaret ineens verdwenen was. Wat nog vreemder is, dat in het segment daarvoor Joe Carioca continu met een sigaar in zijn snavel rondloopt. Blijkbaar mogen dieren wel roken van Disney. Pecos Bill mag dan misschien door de jaren heen zijn sigaret verloren zijn, hij heeft uiteindelijk wel een vaste plek gevonden in Frontierland van het Magic Kingdom in Walt Disney World in de vorm van Pecos Bill Tall Tale Inn and Cafe.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s