Walt Disney Classics nr. 11: The Adventures of Ichabod and Mr Toad

De zesde en laatste package film die de Disney Studio in de jaren ’40 van de vorige eeuw uitbracht, heeft ook meteen de langste titel: The Adventures of Ichabod and Mr Toad. Zoals je al uit de titel op kan maken, bestaat deze film uit twee segmenten. Na The Adventures of Ichabod and Mr Toad bracht de studio eindelijk weer een avondvullende animatiefilm uit bestaande uit slechts één verhaal. Het zou het verhaal van een meisje met een glazen muiltje zijn, die een nieuwe era voor de Disney Studio zou inluiden.

TheAdventuresofIchabodandMrToad 1

Na het succes van Snow White and the Seven Dwarfs werd er binnen de Disney Studio meteen gezocht naar nieuwe verhalen die omgezet konden worden in films. Niet alleen Walt was op zoek, maar ook verschillende artiesten leverden ideeën aan. In 1938 kwamen James Brodero en Campbell Grant met het kinderboek The Wind in the Willows van Kenneth Grahame naar Walt. Het verhaal, waarin verschillende pratende dieren in mensenkleding oftewel antropomorfische dieren, leende zich perfect voor animatie. Echter Walt was niet meteen overtuigd en was sceptisch over het verhaal. Toch bedacht hij zich een paar maanden later en kocht de filmrechten van het boek. En zo begon de pre-productie van het verhaal voor een avondvullende film. In 1941 was het script klaar en de film kreeg de titel The Magnificent Mr Toad. Walt zette animatoren in die net klaar waren met Bambi en de film werd in dezelfde stijl gemaakt als Dumbo: simpel en kostenbesparend. Maar na de aanval op Pearl Harbor werden de Verenigde Staten bij de Tweede Wereldoorlog betrokken en veranderde alles binnen de studio. Vele projecten werden stopgezet, waaronder The Magnificent Mr Toad.

TheAdventuresofIchabodandMrToad 3

Toen in 1945 de oorlog ten einde was, werden stilgelegde projecten weer van de plank gehaald. Er werd bekeken welke films weer in productie zouden worden genomen. Walt keek kritisch naar de animatie van The Magnificent Mr Toad en besloot dat de film niet goed genoeg was voor een avondvullende film, maar het prima zou doen als onderdeel van een package film. Diverse scenes werden uit het script geschrapt om de film tot een short te maken. De film zou gecombineerd worden met The Gremlins, naar een verhaal van Roald Dahl, en Mickey and the Beanstalk. De film kreeg als titel Three Fabulous Characters. Echter, al snel werd tijdens de productie het verhaal van The Gremlins geschrapt en de titel van de film werd veranderd in Two Fabulous Characters. Walt besloot toen dat Mickey and the Beanstalk beter paste bij het verhaal van Bongo, waar de studio op dat moment ook mee bezig was. En zo werd het verhaal van Mr Toad gecombineerd met de segmenten The Brave Engineer en Pecos Bill en de film kreeg de titel All in Fun.

Ongeveer in dezelfde periode bedacht Walt dat er films moest komen met het “Americana”-thema. Zo was men begonnen met verhalen als The Legend of Johnny Appleseed, The Brave Engineer, Pecos Bill en The Legend of Sleepy Hollow om te zetten in animatie. Vele van deze producties waren niet lang genoeg om tot avondvullende films te maken en werden in package films gevormd. Uiteindelijk werden The Legend of Johnny Appleseed en Pecos Bill met vijf andere segmenten tot Melody Time gevormd. The Legend of Sleepy Hollow was ook niet lang genoeg voor een losstaande film en werd uiteindelijk in 1947 samengevoegd met een andere short die overbleef, Mr Toad. De film kreeg de titel The Adventures of Ichabod and Mr Toad. Walt wilde dat deze film flink wat starpower zou krijgen en huurde Bing Crosby en Basil Rathbone in als vertellers. Hij hoopte dat er met deze namen meer publiek naar de film zou komen.

TheAdventuresofIchabodandMrToad 2

Op 5 oktober 1949 ging uiteindelijk de film in première. De kritieken waren lovend over de film en de film was zeer succesvol. Je kan zeggen dat van de package films die in de jaren ’40 verschenen, The Adventures of Ichabod and Mr Toad het succesvolst was. De combinatie van spanning maar toch kindvriendelijk blijven en de starpower van de vertellers zorgde ervoor dat de film volle zalen trok. De film won zelfs een Golden Globe voor Best Cinematography in Color. Beide films zouden later los van elkaar meerdere malen opnieuw worden uitgebracht. En vooral The Legend of Sleepy Hollow zou jarenlang te zien zijn in Disney’s Halloween Treat.

The Adventures of Ichabod en Mr Toad. Twee films die ooit de ambitie hadden om een avondvullende animatiefilm te worden, maar het net niet redden. Maar samen kwamen ze toch in de spotlight terecht en hebben hun terechte plek in de Disney geschiedenisboeken gevonden. De personages uit The Wind in the Willows kregen zelfs een cameo in de short Mickey’s Christmas Carol in 1983. Maar ook in de Disney parken zijn deze twee films tot op de dag van vandaag terug te vinden. The Wind in the Willows heeft sinds 1955 een eigen attractie in Fantasyland van Disneyland genaamd Mr Toad’s Wild Ride. En in Fantasyland van Disneyland Paris kan Toad Hall iedere dag bezocht worden in de vorm van een restaurant. De Headless Horseman uit The Legend of Sleepy Hollow is elk jaar rond Halloween terug te zien tijdens Halloween aan kop van de Boo to You Parade in Disneyland. Ook is er een restaurant vernoemd naar Sleepy Hollow in Liberty Square in de Magic Kingdom van Walt Disney World.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s