Happy Birthday Mickey Mouse!

Vandaag is Mickey Mouse 86 jaar oud. Hoera! Maar hoe goed kennen we deze vriendelijke muis eigenlijk? Tijd voor een geschiedenisles over ’s wereld meest beroemde muis.

MickeyMouse1

Op 18 november 1928 verschijnt Mickey Mouse voor het eerst in de bioscoop in Walt Disney’s Steamboat Willie. De première vindt plaats in het Colony Theatre in New York en het filmpje is een enorm succes. Al snel is Mickey Mouse wereldberoemd. Dit komt omdat Steamboat Willie de eerste animatiefilm is die beeld en geluid synchroom brengt. Mickey is een hit en Walt Disney heeft deze hard nodig. Een jaar voor de komst van Mickey bracht de Disney studio tekenfilms uit met een ander tekenfilmfiguur, Oswald the Lucky Rabbit. De rechten van Oswald lagen echter bij Universal Studios, die de filmpjes distribueerde voor Disney. Toen Walt een jaar later voor een nieuw contract naar New York ging, raakte hij echter juist de rechten van Oswald kwijt. Walt verzon uiteindelijk een nieuw figuur, die hij samen met Ub Iwerks vormde. Zijn vrouw Lillian gaf de muis uiteindelijk zijn naam. En zo was Mickey Mouse geboren.

Walt Disney, Mickey Mouse

Na het succes in 1928 verschijnen er meerdere filmpjes met Mickey. Al snel krijgt hij zijn karakteristieke handschoenen en praat hij ook. Walt Disney is degene die jarenlang de stem inspreekt van Mickey. Het succes van Mickey leidt zelf tot het oprichten van The Mickey Mouse Club, waar op zijn hoogtepunt ruim een miljoen kinderen lid van waren. Ook zorgt Mickey voor een fenomeen wat nog niet eerder bestond: merchandise. In 1932 verschijnt Mickey’s Orphans en dit is de eerste keer dat een Mickey Mouse-film genomineerd wordt voor een Academy Award. In 1935 ontvangt Walt Disney zelfs een ere-Oscar voor de creatie van Mickey Mouse. Datzelfde jaar verschijnt Mickey voor het eerst in kleur in The Band Concert. Maar de populariteit van Mickey begint langzaam af te nemen. Mickey Mouse is door de jaren braver geworden en nieuwe figuren als Goofy en Donald Duck worden ook razend populair. Walt besluit een aantal filmpjes te maken waarin dit trio te zien is. Enkele van deze filmpjes zoals Clock Cleaners en Lonesome Ghosts worden tot de beste Mickey Mouse cartoons gerekend.

Toch neemt de populariteit van Mickey nog steeds af. Mickey krijgt daarom een make-over waarna hij zal verschijnen in zijn eerste avondvullende animatiefilm, het segment The Sorcerer’s Apprentice uit Fantasia. Voor het eerst is Mickey te zien met pupillen en ook heeft zijn gezicht een roze kleur. Echter, na Fantasia verdwijnt Mickey uit de spotlight. Terwijl figuren als Goofy, Pluto en Donald in de oorlog en na-oorlogse jaren te zien zijn in propagandefilms, weigert Walt zijn favoriete muis -en mascotte van zijn studio- hiervoor te gebruiken. Hij is in 1947 samen met Goofy en Donald nog eventjes te zien in het segment Mickey and the Beanstalk in Fun and Fancy Free, maar daarna wordt het stil rondom de muis.

MickeyMouse3

Als Walt Disney in de jaren ’50 van de vorige eeuw televisieprogramma’s begint te produceren, krijgt Mickey Mouse opnieuw bekendheid. Hij is vooral te zien in de naar hem vernoemde The Mickey Mouse Club, dat het fenomeen Mousketeers zal voortbrengen. Ook is hij te zien in een ander programma van Walt Disney: Disneyland! Het programma dient als opwarmer voor het themapark met dezelfde naam dat in 1955 in Anaheim, Californië zijn poort voor het publiek opent. Mickey Mouse is sindsdien de ambassadeur van de Disneyland parken wereldwijd.

MickeyMouse4

In de jaren ’60 en ’70 is hij vooral op de televisie te zien. In 1983 is Mickey eindelijk weer in de bioscoop te zien in Mickey’s Christmas Carol. Vijf jaar later is hij te zien in een cameo in Who Framed Roger Rabbit? in een scène die hij deelt met zijn “concurrent” Bugs Bunny. Mickey is vanaf de jaren ’90 steeds meer te zien in de Disneyparken wereldwijd waar hij bezoekers begroet, de hoofdrol heeft in de parades of in shows schittert als Fantasmic! Een enkele keer keert hij terug naar het witte doek, zoals in 1990 in The Prince and the Pauper en in 1995 in A Goofy Movie.

Vanaf het begin van deze eeuw is Mickey in verschillende televisieshow op de DisneyChannel te zien, zoals Mickey Mouse Works, Disney’s House of Mouse en Mickey Mouse Clubhouse. Eventjes keert hij terug in de bioscoop als Fantasia een vervolg krijgt met Fantasia/2000. Daarna is hij opnieuw te zien in twee films die direct op video verschenen: Mickey’s Twice Upon a Christmas (waarin hij voor het eerst in CGI te zien is) en Mickey, Donald and Goofy: The Three Musketeers. Inmiddels heeft hij met Mickey’s PhilharMagic zijn eigen attractie gekregen in enkele Disney parken, alhoewel Donald eigenlijk de show steelt in deze 3D-film.

MickeyMouse5

De laatste jaren heeft de moderne Mickey zijn originele roots hervonden. Voorafgaand Frozen is een oude short van hem te zien, genaamd Get a Horse! Hierin wordt de originele zwart-wit Mickey en de moderne CGI Mickey gecombineerd. Sinds 2013 is Mickey en zijn vrienden in hun originele uiterlijk in moderne settings te zien in een nieuwe serie shorts met zijn naam.

Mickey Mouse. Inmiddels 86 jaar oud en hij blijft maar doorgaan. De studio waarin hij is opgegroeid, is nu een marktleider. En daarmee kunnen we zeker zijn van één ding: Mickey zal voorlopig nog een lange tijd in ons leven blijven. Van harte, oude muis!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s