Tokyo Disney Resort: het Japanse succes van Disney

Op 30 oktober 2014 werd bekend gemaakt dat het Tokyo Disney Resort een flinke investering krijgt van $4,6 miljard. Er zal met dat geld niet alleen in Tokyo Disneyland geïnvesteerd worden, maar ook zusterpark Tokyo DisneySea zal worden uitgebreid. Uiteindelijk moeten twee van de meest succesvolste themaparken ter wereld nóg succesvoller worden. Toch zijn de Japanse parken net iets anders dan de andere Disneyparken. Het verschil is dat The Walt Disney Company namelijk niet de eigenaar is van het Tokyo Disney Resort. Hoe zit het dan precies?

In 1960 werd in Japan de Oriental Land Company opgericht. Het bedrijf had als doel een groot stuk land in Urayasu (in de buurt van Tokyo) te veranderen in een recreatiegebied, voor zowel huizen als commercie. Allereerst moest er land gewonnen worden van de zee voor dit gebied. In 1970 was dit helemaal klaar en begon de studie voor de invulling van het gebied. Managers van Oriental Land Co. reisden door Europa en de Verenigde Staten en kwamen zo ook op bezoek in Disneyland en Walt Disney World. Al snel ontstond het idee voor een Disneyland in de Urayasu-regio bij de managers en in 1974 vonden er bezoeken plaats van de topmanagers bij zowel Disney als Oriental Land. Dit leidde er toe dat The Walt Disney Company besloot te gaan praten met de Oriental Land Company en na vijf jaar onderhandelen werd in 1979 het contract gesloten waardoor Tokyo Disneyland gebouwd zou gaan worden. Het resort zou echter geheel door de Japanners gefinancieerd worden en Disney zou alleen geld ontvangen voor de rechten. Wel was Disney degene die verantwoordelijk was voor de opzet van het park, dat zoveel mogelijk in de stijl van de Amerikaanse parken gebouwd werd. Op 15 april 1983 werd Tokyo Disneyland feestelijk geopend door toenmalig Disney baas E. Cardon Walker en toenmalig Oriental Land baas Masatomo Takahashi.

Tokyo Disneyland ging open in een periode dat Japan een enorme economische boom onderging en was een gigantisch succes. Miljoenen bezoekers stroomden jaarlijks door de poorten. Toen Tokyo Disneyland haar vijftiende verjaardag vierde in 1998 kwamen dat jaar 17,46 miljoen bezoekers naar het park. Het management van de Oriental Land Co. merkte dat het park tegen zijn maximale capaciteit aanliep. Het was dus tijd voor een tweede park. Al tijdens de viering van het vijfjarig bestaan van Resort in 1988 was bekend gemaakt dat men bezig was met plannen voor een tweede park. In de eerste instantie zou het tweede park een kopie worden van de Disney-MGM Studios (tegenwoordig de Disney’s Hollywood Studios) in Walt Disney World. Het park kreeg de werktitel Disney Hollywood Studios Theme Park at Tokyo Disneyland. Maar uiteindelijk werd afgezien van dit thema en kreeg men het idee om een park te ontwikkelen met het thema van de “Zeven Zeeën”. Tussen 1992 en 1998 begon de ontwikkeling van het tweede park, waarbij men vaak tegen culturele verschillen aanliep. In 1998 vond de groudbreaking ceremonie plaats voor wat een uniek themapark moest gaan worden. Op 4 september 2001 vond de officiële opening van Tokyo DisneySea plaats door toenmalig Disney baas Michael Eisner, Oriental Land baas Toshio Kagami en Roy E. Disney. Tokyo DisneySea was een gigantisch succes (in tegenstelling tot twee andere Disneyparken die datzelfde jaar opengingen: Disney’s California Adventure en Walt Disney Studios Park).

Het Tokyo Disney Resort is door de jaren flink gegroeid. Hotels zijn op het resort gebouwd, trein- en metrostations zijn aangelegd, een winkelcentrum werd gebouwd en de themaparken kregen nieuwe attracties om publiek te blijven aantrekken. In 2010 kregen de parken een tik toen de verschrikkelijke aardbeving plaatsvond, maar een jaar later waren de bezoekersaantallen alweer hersteld. De Japanse cultuur schreeuwt om een plek waar men kan ontspannen en even uit het dagelijkse leven kan ontsnappen. Het Tokyo Disney Resort is daar een ideale plek voor. Echter de Japanse economie is de afgelopen jaren afgeremd en de bevolking wordt steeds ouders. Dit zijn zorgen waar de Oriental Land Co. mee te maken heeft. Men heeft daarom een nieuwe toekomstvisie voor de komende jaren ontwikkeld en deze houdt in dat er een flinke investering zal plaatsvinden in de periode van 2015-2017.

De investering is dus verdeeld over beide parken. In Tokyo Disneyland zal Fantasyland onder handen genomen worden. Net zoals in de Magic Kingdom van Walt Disney World, zal Fantasyland in Tokyo Disneyland twee keer groter worden. Dit houdt in dat een groot gedeelte van het bestaand Fantasyland gerenoveerd zal worden en een gedeelte bijgebouwd zal worden. Hiervoor zal een gedeelte van Tomorrowland (onder andere de attracties Grand Circuit Raceway en Star Jets) verdwijnen. Daarvoor in de plaats zal nieuwe attracties gebouwd worden. Attracties gebasseerd op The Little Mermaid, Beauty and the Beast en Alice in Wonderland zullen hier waarschijnlijk voor in de plaats komen. Ook zullen bestaande attracties aangepast worden om bezoekers tegen koud weer te beschermen en plaatsen komen waar men zittend naar de parades kan kijken. Tokyo DisneySea zal uitgebreid worden met een gehele nieuw “port”, die naast de Lost Delta River gebouwd zal worden. Officieel zijn er nog geen bekendmakingen gedaan over welke attracties in de uitbreiding gebouwd zullen worden, maar in de loop van volgend jaar zal daar vast meer bekend over worden gemaakt. In het voorjaar van 2015 vindt er weer een bijeenkomst van de officiële fanclub van Disney, D23, plaats. Dat is altijd het moment dat vele nieuwe projecten worden bekend gemaakt.

Een mega-investering in het succesvolle Tokyo Disney Resort. Was dit eigenlijk wel nodig? Met de komst van het populaire Harry Potterland in de Universal Studios in Osaka, is de concurrentiestrijd in Japan aangewakkerd. Alhoewel beide parken van het Tokyo Disney Resort al jaren in de top vijf van best bezochte themaparken wereldwijd staan, ziet de Oriental Land Co. in dat investeringen moeten plaatsvinden om de bezoekers te blijven aantrekken. En als de Japanners het doen, dan willen ze ook meteen goed doen! En dan mag het iets kosten. Niet voor niets wordt Tokyo DisneySea door critici en fans gezien als het mooiste themapark ter wereld. Een nog mooiere toekomst wacht het Tokyo Disney Resort.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s