Walt Disney Classics nr. 13: Alice in Wonderland

Na het enorme succes van Cinderella was het weer topdrukte in de Disney Studio. Verschillende projecten waren in productie. De eerstvolgende film die uitgebracht zou worden, was Alice in Wonderland. Walt had zich van jongs af aan al aangetrokken gevoeld tot de fantasiewereld van Alice in de boeken van de Britse schrijver Lewis Carroll. Uiteindelijk bracht in 1951 de Disney Studio hun versie van het beroemde verhaal uit. De film zou één van de meer wonderlijke films van Disney worden.

Aliceinwonderland 1

Het was niet de eerste keer dat Walt de boeken van Lewis Carroll zou gebruiken als inspiratie voor een film. In 1923 had Walt zijn eerste studio waarmee hij de Laugh-0-Gram filmpjes maakte. Er werden slechts 12 van gemaakt voordat de studio failliet ging en de laatste daarvan was een kort animatiefilmpje waarin de jeugdige live-action actrice Virginia Davis te zien was. Dit filmpje, Alice’s Wonderland, werd door Walt gebruikt om een distributeur over te halen een nieuwe serie filmpjes te financieren. Het lukte Walt en ze werden de Alice Comedies geboren, die van 1924 tot en met 1927 zouden verschijnen.

Na het succes van Mickey Mouse en de Silly Symphonies, kreeg Walt begin jaren ’30 van de vorige eeuw het idee een avondvullende animatiefilm te maken. Eén van de eerste ideeën die hij had was om de verhalen van Alice in Wonderland hier voor te gebruiken. Echter, Paramount Pictures kwam in 1933 met een live-action film uit van het verhaal en die film flopte gigantisch. Walt besloot voor een ander verhaal te kiezen en zo kwam hij bij Snow White and the Seven Dwarfs terecht. Toch liet hij Alice niet helemaal los en verscheen in 1936 de Mickey Mouse short Tru the Mirror dat gebaseerd was op het Alice-boek Through the Looking-Glass.

Aliceinwonderland 2

Snow White and the Seven Dwarfs was een fenomenaal succes en Walt ging op zoek naar nieuwe verhalen om te verfilmen. Opnieuw werd Alice in Wonderland van de plank gehaald en Walt gaf opdracht een verhaal en storyboard te maken voor de film. De artiesten bleven echter dicht bij de originele tekeningen uit de boeken van illustrator Sir John Tenniel. Voordat de film echter in productie kon worden genomen, brak de Tweede Wereldoorlog uit en werden praktisch alle projecten stilgelegd. Toen in 1945 Alice in Wonderland wederom in productie werd genomen, vroeg Walt auteur Aldous Huxley (bekend van onder andere Brave New World) het script te herschrijven. Toch kon Walt zich nog niet vinden in het nieuwe script. Pas toen hij kleurrijke schetsen van Disney achtergrondartiest Mary Blair zag, wist Walt welke richting de studio met het verhaal op moest. Er werd nog getwijfeld of het een gedeeltelijk live-action film moest worden, waar zelfs Ginger Rogers voor in de hoofdrol werd overwogen. Uiteindelijk besloot men toch dat de film geheel geanimeerd zou worden.

Kathryn Beaumont werd gecast als de stem van Alice. Later zou zij ook de stem van Wendy in Peter Pan inspreken. Disneyveteranen Sterling Holloway en Verna Felton zouden opnieuw hun stem lenen voor deze film en komieken Jerry Colonna en Ed Wynn verzorgden de stemmen van de March Hare en de Mat Hatter. De acteurs speelden veel ook de live-action scènes die opgenomen werden in de studio en als voorbeeldmateriaal door de animatoren werden gebruikt. De teksten die Ed Wynn sprak tijdens de live-action scènes waren vaak improvisatie, maar bleken uiteindelijk een stuk leuker te zijn dan het script. Daarom werden juist deze geluidsopnames in de film gebruikt. Walt gaf zijn animatoren de opdrachten om bepaalde scènes op te tekenen, in plaats van de personages waar zij verantwoordelijk voor zouden zijn. Voor Alice in Wonderland werden bijna 30 nummers geschreven, waarvan er uiteindelijk 18 in de film gebruikt werden. Dat is verreweg de meeste nummers die ooit voor een Disneyfilm geschreven werd. Op 25 december 1950 verscheen op de Amerikaanse televisie een special over de film, genaamd One Hour in Wonderland, ter promotie van de film.

Aliceinwinderland 3

Alice in Wonderland ging op 26 juli 1951 in Londen in première. De film werd echter zeer gemengd ontvangen door critici. Er werd gezegd dat Walt de beroemde Britse boeken veramerikaanst had. En alhoewel de film vol kleurrijke figuren zat, waren de meeste na één scene alweer weg. En dat terwijl de hoofdpersonage Alice weinig diepgang had. Ook had men het gevoel dat de film te gesegmenteerd was. De film leed uiteindelijk (beperkt) verlies voor de studio. Toch ontving de film een Academy Award nominatie voor Best Scoring of a Musical Picture. Alice in Wonderland zou echter eind jaren ’60 ineens een hit worden. De psychedelische sfeer uit die jaren paste perfect bij de wonderlijke wereld van Alice en er ontstond een enorme vraag naar de film, die na zijn oorspronkelijke release nooit meer in de bioscoop was verschenen. De kritieken waren inmiddels ook veranderd en nu werd Alice in Wonderland zelfs gezien als één van de beste verfilmingen van de boeken van Lewis Carroll.

Alice in Wonderland. Een verhaal dat Walt nooit los had gelaten en uiteindelijk bijna 20 jaar in productie was geweest. Een film waarvan gezegd kan worden dat het, net als Fantasia, wellicht voor zijn tijd gemaakt was en daardoor niet direct het publiek kon vinden. De film is inmiddels een ware Disney klassieker geworden, waar zelfs een live-action verfilming door Tim Burton in 2010 van plaats vond. Die film was een enorm succes, waardoor een vervolg nu in de maak is en in 2016 in de bioscoop te zien zal zijn. Maar Alice en haar vrienden zijn ook in de Disneyparken dagelijks te begroeten. De beroemde theekopjes-attractie van de Mad Hatter is in elk Disneyland park terug te vinden en Alice heeft zelfs haar eigen darkride in Disneyland en een labyrint in Disneyland Paris. Volgens de laatste geruchten zal ze zelfs een miniland in Fantasyland van Tokyo Disneyland krijgen in de nabije toekomst. Walt en Alice, vanaf het prille begin hebben ze elkaar gevonden en ze laten elkaar waarschijnlijk nooit meer los.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s