Star Wars: May the Force be with Disney

Vandaag is het D-Day voor de ware Star Wars-fans. Twee jaar na de aankondiging dat een nieuwe Star Wars-film is de maak was, is vandaag eindelijk de teaser trailer verschenen. In de VS zal deze voorafgaand onder andere de nieuwste animatiefilm van Walt Disney Animation Big Hero 6 te zien zijn. Maar het zal niet lang duren voordat de trailer ook online te zien zal zijn voor de rest van de wereld. Maar dit is slechts een opwarmertje. Pas volgend jaar zal tijdens kerst het langverwachte vervolg, genaamd Star Wars Episode VII: The Force Awakens, verschijnen in de bioscoop. Dit zal de eerste nieuwe film zijn in de Star Wars-saga die Lucasfilms uitbrengt nadat de studio in 2012 door The Walt Disney Company werd overgenomen. De film wordt nu al één van de hoogtepunten van 2015 genoemd en zal zeker hoge ogen gaan gooien in de box office. En dat voor een franchise waarmee George Lucas ooit mee moest leuren in Hollywood voordat er eindelijk een studio heil in zag.

StarWars1

In 1971, een galaxy dus eigenlijk niet zo long ago, kreeg George Lucas van United Artist de financiën om de scripts voor twee films te maken, American Graffity en The Star Wars. Universal Studios stemde in American Graffity verder te financiëren en uit te brengen in 1973. Rond die tijd had Lucas ook de eerste verhaallijnen af van die andere film, The Star Wars. De film zou draaien om de hoofdpersoon Luke Starkiller met als titel “Adventures of Luke Starkiller, as taken from the Journal of the Whills, Saga I: The Star Wars”. Lucas pitchte de film bij Universal Studios, maar de studio besloot echter de film af te wijzen. Lucas ging daarna met het script naar Walt Disney Productions, waar de film ook ironische genoeg ook afgeslagen. Uiteindelijk kwam hij bij 20th Century Fox terecht, waar hij groen licht kreeg. Lucas kreeg een nieuw budget om het script verder uit te werken. De titel werd veranderd in Star Wars en Lucas wijzigde de naam van Luke van Starkiller in Skywalker. Elementen zoals de Jedi en de Sith werden toegevoegd. Ook verzon hij de personage van Han Solo, een oorspronkelijk groen buitenaards wezen, met zijn harige compagnon Chewbacca. Dit personage was gebaseerd om zijn eigen hond Indiana (later gebruikte Lucas deze naam voor een ander beroemd personage, Indiana Jones) en hij kwam op dit idee doordat zijn hond altijd als bijrijder naast hem zat in de auto. Chewbacca zou dus de bijrijder van Han Solo worden. In 1975 begon de productie. Lucas richtte in dat jaar de beroemde special effects-studio Industrial Lights & Magic op, nadat bleek dat bij 20th Century Fox die faciliteiten ontbrak. Twee jaar lang was de film in productie en er werd hardgewerkt om de special effects overtuigend op het scherm te brengen. Het budget van de film werd uiteindelijk $11 miljoen dollar. Op 25 mei 1977 kwam Star Wars (de hele titel luidt Star Wars Episode IV: A New Hope) uit in de bioscoop, maar 20th Century Fox verwachtte niet dat de film een hit zou worden en bracht de film in slechts 40 bioscopen in de VS uit. Lucas zelf was ook niet zeker van het succes en vertrok naar Hawaii om daar onder te duiken. Star Wars was echter een gigantisch succes. Enorme rijen zorgden ervoor dat de film overal groot in het nieuws kwam. In augustus 1977 besloot Fox de film een tweede opening te geven en in meer theaters te laten draaien. Al snel bleek dat Star Wars één van de succesvolste films aller tijden zou worden.

StarWars2

Na het succes van Star Wars kon een vervolg niet uitblijven. Met het geld dat de eerste film had opgeleverd, hoopte Lucas een onafhankelijke filmmaker te blijven en productie en distributie in eigen hand te houden. Doordat hij druk was met het runnen van zijn eigen studio, vroeg hij een oud filmleraar van hem de regie op zich te nemen. In 1979 begonnen de opnames en nieuwe special effects werden ontwikkeld. Zo werd voor Yoda een pop ontwikkeld en was de hele set van Dagobah een meter boven de vloer.  Poppenspeler Frank Oz kon er zo onder liggen om Yoda te besturen. Om het einde, waarin bekend zou worden dat Darth Vader de vader van Luke was, geheim te houden werden verschillende scenes opgenomen. Het budget van de tweede film steeg tot $18 miljoen, wat Lucas ertoe dwong toch weer bij 20th Century Fox aan te kloppen voor financiële hulp. Hij kreeg een reante regeling, waarin hij de rechten voor een vervolg en alle merchandise behield. Dit leidde uiteindelijk tot ruzie binnen Fox en het aftreden van het hoofd van de studio. Lucas besloot daarom ook een ander project van hem, Indiana Jones: Raiders of the Lost Arc, niet aan Fox voor te leggen, maar bij Paramount Pictures. Op 17 mei 1980 kwam The Empire Strikes Back (de hele titel luidt Star Wars V: The Empire Strikes Back) uit en ook deze film was een enorm succes. Lucas kreeg het echter nog wel aan de stok met de Directors and Writers Guilds en de Motion Picture Association, doordat hij de credits na afloop van de film liet zien in plaats van ervoor (wat rond die tijd gebruikelijk was). Hij kreeg een flinke boete en besloot daarom uit beide organisaties te stappen.

StarWars3

De laatste film van de oorspronkelijk triologie werd Return of the Jedi. Lucas besloot wederom de regie aan een ander over te laten. Hij benaderde David Lynch en David Cronenberg, maar die waren beide met andere projecten bezig. De keuze viel uiteindelijk op Richard Marquant. Hoewel Luke en Leia weer terug zouden keren in de film, was het onduidelijk of Han Solo te zien zou zijn in de film. Harrison Ford die de rol speelde van Solo, was inmiddels razend populair doordat hij ook Indiana Jones speelde. Hij had slechts voor één vervolg van Star Wars getekend. Daarom werd in de eerste instantie besloten om Solo te laten sterven in deze film. Men kwam hier gelukkig op terug. De scène met Yoda werd ook later pas toegevoegd aan de film, om meer waarheid te geven aan het verhaal dat Darth Vader de vader was van Luke. De Ewoks zouden in de eerste instanties Wookies zijn. De oorspronkelijke titel van de film was Revenge of the Jedi. Tegen de tijd dat er posters gedrukt en verzonden waren, besloot Lucas de titel toch te veranderen in Return of the Jedi, aangezien Jedi niet worden geacht wrok te koesteren. Op 25 mei 1983 verscheen Return of the Jedi (de hele titel luidt Star Wars Episode VI: Return of the Jedi) in de bioscoop. En net als de vorige film, was deze een enorm succes. Al werd Return of the Jedi als de zwakste van de triologie gezien volgens critici.

StarWars5

Lucas raakte na het afronden van de triologie in een diep dal. De films hadden veel tijd en energie gekost en zelfs zijn huwelijk strandde hierdoor. Hij moest uiteindelijk de helft van zijn fortuin afstaan aan zijn ex, de duurste scheiding in Hollywood in die tijd. Hierdoor werd hij gedwongen onder andere de Graphics Group te verkopen. Steve Jobs kocht deze computer animatiestudio van hem en veranderde deze later in Pixar. Toen begin jaren ’90 bleek dat Star Wars nog steeds populair was en de opkomst van CGI-effecten nieuwe kansen bood, ging Lucas weer nadenken over oude ideeën voor een prequel-triologie van de Star Wars-saga. In 1993 kondigde hij aan dat er drie nieuwe Star Wars-films zouden komen. Vooral het verhaal van Anakin Skywalker en zijn verandering in Darth Vader zouden centraal staan. Oude personages als Obi-Wan Kenobi, Yoda, R2-D2 en C-3PO kwamen terug en nieuwe als Padmé Amidala en senator Palpatine werden geïntroduceerd. Op 19 mei 1999 kwam The Phantom Menace (de hele titel luidt Star Wars Episode I: The Phantom Menace) uit. Na 16 jaar wachten, kon het publiek eindelijk weer genieten van een nieuwe film. En men kwam massaal naar de bioscoop. The Phantom Menace brak records (waaronder het aantal ziektemeldingen op één dag in de VS). De kritieken waren echter gemixt en vooral het personage van Jar Jar Binks werd vergruisd. Lucas twijfelde daarom over het script van de volgende film en haalde Jonathan Hales aan boord om hem te helpen. In 2000 begonnen de opnames voor de tweede film in de reeks. Op 16 mei 2002 kwam Attack of the Clones (de hele titel luidt Star Wars Episode II: Attack of the Clones) in de bioscoop. Zoals zijn voorgangers was ook deze film, die duisterder was van opzet, een succes. Het laatste deel van de triologie, en het deel waar iedereen op wachtte, kreeg de titel Revenge of the Sith. En zou eindelijk te zien zijn hoe Anakin Skywalker voor de Dark Side zou kiezen en uiteindelijk Darth Vader werd. Lucas had een scène geschreven waarin een 10-jarige Han Solo zou voorkomen, maar deze scène werd uiteindelijk geschrapt. Tijdens het Cannes Filmfestival van 2006 kwam Revenge of the Sith (de hele titel luidt Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) uit. De film brak direct records toen hij uitkwam en kreeg de beste kritieken van de prequel-triologie. Hiermee leek de saga compleet.

StarWars4

Alhoewel er vaak geruchten gingen over een nieuwe triologie, die moest volgen op de oorspronkelijke triologie van 1977-1983, werd dit iedere keer ontkent door Lucas. In januari 2012 kondigde Lucas aan zich voortaan te willen richten op kleine arthouse films en geen blockbusters meer. Dit nieuws werd eind van datzelfde jaar opgevolgd door de overname van Lucasfilms door The Walt Disney Company. Lucasfilms en Disney hadden al eerder samengewerkt met het ontwikkelen van een Star Wars-attractie in de Disney parken. Disney kondigde echter aan dat een nieuwe triologie gemaakt zou worden, waarvan de eerste in 2015 in de bioscoop zal verschijnen. Maar behalve de nieuwe triologie zijn er ook losstaande Star Wars-films gemaakt zullen worden. Star Wars Episode VII: The Force Awakens is de titel van de nieuwste film. Oude bekenden als Luke Skywalker, Princess Leia, Han Solo, Chewbaka, R2-D2 en C-3PO zullen terugkeren. En het verhaal zal zich ongeveer 30 jaar na de gebeurtenissen uit Return of the Jedi afspelen, maar het plot is nog grotendeels een mysterie. Vandaag dus de teaser, volgend jaar de film. De ware Star Wars-fan zal nog even moeten wachten. May the force be with them!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s