Walt Disney Classics nr. 14: Peter Pan

In 1953 kwam één van Disney’s meest iconische films uit, Peter Pan. Het verhaal van de jongen die niet opgroeide zal door de jaren heen nog vele malen verfilmd worden (door verschillende filmstudio’s). Maar de versie van Disney is degene die het grote publiek zich het meest herinnert.

Peter_pan_poster

Walt had het toneelstuk van Peter Pan als jongen zijnde gezien en dit had een grote indruk op hem achter gelaten. Jaren later zag hij opnieuw Peter Pan, dit keer in 1924 toen Paramount Pictures er een Hollywoodfilm van had gemaakt. Walt wist dat dit verhaal het publiek altijd zou blijven aanspreken en hield het in zijn achterhoofd. Na het enorme succes van zijn eerste avondvullende animatiefilm Snow White and the Seven Dwarfs in 1937, nam de studio een aantal nieuwe verhalen in productie. Eén daarvan was Peter Pan. Walt zag in dat dit verhaal veel beter door middel van animatie verteld kon worden, dan door acteurs aan touwtjes of in dierenkostuums op toneel. Er was echter één groot probleem. Auteur J.M. Barry had de rechten van Peter Pan aan het Great Ormond Street Hospital in Londen geschonken. Pas na vier jaar onderhandelen kwamen de studio en het ziekenhuis tot een overeenkomst en kon men eindelijk aan de film beginnen.

Tijdens het maken van het script werden verschillende verhaallijnen geprobeerd. Onder andere de oorsprong van Peter Pan en Neverland kwamen in eerste versies aan bod, maar Walt vond uiteindelijk dat het verhaal in Londen moest beginnen bij de Darlings. Ook was de toon van het script veel donkerder, waarbij in één versie Tinker Bell vergif zou opdrinken dat voor Peter Pan bedoeld was en zou sterven. Deze scene zat ook in het toneelstuk en Peter Pan vraagt dan het publiek te klappen om zo Tinker Bell weer tot leven te wekken. Walt vond dat dit niet in de bioscoop zou werken en de scene werd uiteindelijk geschrapt. Toen men het script klaar had en de productie zou beginnen, werd Pearl Harbor gebombardeerd en de VS in de Tweede Wereldoorlog betrokken. Hierdoor werd, net als diverse andere films, ook het Peter Pan project stilgelegd. Na de oorlog, bevond de studio zich in zwaar weer. Maar met behulp van de package films kon men het hoofd boven water houden. In 1947 werd Peter Pan van de plank gehaald en opnieuw in productie genomen. Roy Disney twijfelde echter aan het succes van de film en wist Walt ervan te overtuigen eerst Cinderella te maken. Pas in 1950, na het succes van Cinderella, werd de film weer in volledige productie genomen.

Peter Pan 2

Peter Pan was de laatste film waaraan alle Nine Old Men van Walt meewerkten. Ze hadden moeilijk taken om de vliegende en zwevende personages overtuigend over te brengen. En ook werd gezocht naar het juiste uiterlijk van Captain Hook, die zowel gemeen als komisch moest overkomen. Voor het eerst kreeg Tinker Bell een uiterlijk. De fee was tot nu toe slechts een lichtpunt met een belgeluid geweest. Animator Marc Davis gaf de fee haar beroemde uiterlijk, waarvan vaak gezegd wordt dat dit op Marilyn Monroe gebaseerd is. Echter, haar uiterlijk komt juist van haar live-action model Margareth Kerry, die tevens een stem van een van de meerminnen insprak. Kathryn Beaumont, die eerder de stem van Alice verzorgde, werd gecast voor de stem van Wendy Darling. Bobby Discroll sprak de stem in van Peter Pan, wat zeer bijzonder was. Het was namelijk de eerste keer dat een jongen de rol van Peter Pan speelde. Tot deze film werd Peter Pan altijd door vrouwen gespeeld. Mary Blair zorgde voor de kleurrijke omgevingen van Neverland en Oliver Wallace verzorgde de score van de film. Het beroemde openingsnummer “The Second Star to the Right” was eigenlijk bedoeld als openingsnummer voor Alice in Wonderland en had de oorspronkelijke titel “Beyond the Laughing Sky”.

Peter Pan 1

Op 5 februari 1953 ging Peter Pan in première. De film werd zeer enthousiast ontvangen door de pers en het publiek. De New York Times roemde de film voor de animatie, maar benoemde wel de verschillen met het toneelstuk. Time Magazine was ook zeer positief. Het publiek ging massaal naar de bioscoop en Peter Pan werd de best bezochte film van 1953 in de VS. Jaren na de première van de film ontstond er kritiek over de wijze waarop de indianen in de film neergezet zijn en vooral op de teksten van het nummer “What Made the Red Man red?“. De animatoren gaven zelf aan dat als Peter Pan in een andere tijd gemaakt zou worden, deze scene anders geweest zou zijn. Het succes van Peter Pan door de jaren heen, zorgde er ook voor dat de film in 2002 een vervolg kreeg met Return to Neverland.

Peter Pan. Een tijdloos verhaal. De film leverde een aantal van Disney’s meest geliefde personages op. Niet alleen de titelpersoon, maar ook de slechterik uit het verhaal kennen wij vooral door hoe Disney hem aan ons liet zien. Maar deze film leverde ook iets unieks. Voor het eerst werd een bijfiguur bekender dan de hoofdpersoon. Tinker Bell werd zo geliefd bij het publiek, dat zij het toonbeeld werd voor de magie van Disney. Ze is daarom ook de enige personage die in het logo van het bedrijf te zien is. Samen met Mickey Mouse is Tinker Bell dus het gezicht van Disney. Tinker Bell is inmiddels ook de hoofdpersoon in haar eigen serie films van de Disney Fairies. En in de Disney parken wereldwijd zijn de personages uit Peter Pan terug te vinden, zoals in de darkride Peter Pan’s Flight of in diverse parades. Terwijl Peter Pan nooit zal opgroeien, zijn wij wel met hem opgegroeid. En velen zullen ons daarin volgen.


Een reactie op “Walt Disney Classics nr. 14: Peter Pan

  1. Het verhaal over Peter Pan uit 1953 van Walt Disney (zelf ooit eens een groot fan van het geesteskind van James Barrie) is een moraal over de strijd tussen verschillende generaties en hoe moeilijk het is om volwassen te worden. Peter Pan en een groot aantal kinderen uit Neverland zijn constant in strijd met volwassenen die zelf enkele kinderlijke trekjes hebben en James Haak weer met de vraatzuchtige krokodil! Wendy Darling is een fantasierijke jongedame, is dol op sprookjes en ze kan blijkbaar alleen met jongens zoals Peter Pan, John, Michael en de Lost Boys overweg. Volwassen mensen zoals haar ouders, de indianen, de piraten en Haak proberen haar oftewel te kleineren, volwassen te laten worden of zien haar als minderwaardig terwijl jaloerse meisjes zoals het elfje Tinkerbell, Tiger Lily en de zeemeerminnen Wendy puur als rivale beschouwen al lijkt ze niet echt op Peter Pan verliefd te zijn.Zo vraag ik me zelfs af of de krokodil Wendy niet had verslonden toen kapitein Haak haar in de zee wou gooien!
    Niettemin vond ik het vervolg op deze tekenfilm, 50 jaar later, een ware nachtmerrie, net als veel andere mensen omdat er teveel mee was geknoeid! Veroudering van de vrij weinige hoofdfiguren, opduiken van nageslacht of nieuwe personages introduceren verpesten de ultieme sfeer van het oude verhaal en in de andere verhalen van Peter Pan is toch gewoon iedereen weer zichzelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s