Walt Disney Classics nr. 15: Lady and the Tramp

In 1955 verscheen de animatiefilm met Disney’s meest beroemde hondenduo, Lady and the Tramp. Deze avondvullende animatiefilm, gemaakt in de door Walt geliefde Americana-stijl, bevat verschillende verhaallijnen die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten. Het was ook de eerste animatiefilm die in CinemaScope, die voorganger van breedbeeld, zou worden opgenomen.

Ladyandthetramp1

Terug in 1937 kwam animator Joe Grant bij Walt met het idee om een film te maken over het leven van zijn spaniël Lady en hoe zij reageerde op de geboorte van zijn eerste kind. Walt was onder de indruk van de schetsen die Joe hem liet zien en gaf zijn goedkeuring voor het project dat de titel Lady kreeg. Maar al snel vond Walt dat het verhaal te weinig actie bevatte en te lief was. Toeval wil dat Walt rond die tijd het korte verhaal Happy Dan, the Whistling Dog van Ward Greene las in de Cosmopolitan. Hij vond dat dit verhaal de elementen bevatte die Lady tot nu toe miste en kocht de rechten van het verhaal. In de nieuwe opzet van de film zou de deftige Lady voor de charmes vallen van de cynische straathond uit het verhaal van Ward Greene. Na verschillende namen geprobeerd te hebben, besloot men dat de straathond Tramp te noemen en werd de titel in Lady and the Tramp veranderd.

Nu men de hoofdlijnen voor het verhaal klaar had, kon er aan het script gewerkt worden. Zoals vaker het geval was, zag het verhaal er in het begin heel anders uit dan de uiteindelijke film. Zo zou Lady in het begin slechts één buurhond hebben, genaamd Hubert. Maar deze werd uiteindelijk vervangen door Jock en Trusty. Ook zou Lady oorspronkelijk nog een aanbidder hebben, maar deze verhaallijn werd geschrapt. Deze hond, Boris, bleef uiteindelijk wel kort in het verhaal en is te zien in de asielscène. Lady’s baasjes, Jim Dear en Darling, zouden eerst Jim Brown en Elizabeth heten. Maar om de film meer in het perspectief van de hond te houden, werd besloten ze alleen bij hun koosnamen te noemen. Toen in 1943 het script klaar was, was de studio ondertussen door het leger bezet en kwam het project stil te liggen.

Ladyandthetramp2

In de jaren die volgden werd meerdere malen het project van de plank gehaald om eraan te sleutelen. Toch was het pas in 1953 dat er groen licht kwam om het project eindelijk in productie te nemen. Walt maakte zich zorgen dat de film niet aan zou slaan, omdat het een grotendeels authentiek verhaal was. Daarom huurde hij schrijver Ward Greene in om een boek van het script te schrijven. Dit boek verscheen in 1953 en gaf het grote publiek de tijd zich bekend te maken met het hondenduo. Net als bij Bambi werden er verschillende honden naar de studio gehaald, zodat de animatoren ze konden bestuderen. Frank Thomas stelde voor dat Lady en Tramp tijdens een romantische scène een bord spaghetti zouden delen, maar Walt vond dit idee niets. Thomas liet het er echter niet bij zitten en tekende de hele scène. Toen Walt deze eenmaal zag, was hij direct overtuigd. Uiteindelijk werd dit één van Disney’s meest iconische scènes. De scène waarin Lady in een hoedendoos aan Darling wordt gegeven, komt voort uit een idee van Walt. Hij had namelijk zelf ooit op die manier een pup aan zijn vrouw Lillian gegeven.

In de tijd dat Lady and the Tramp in productie was, werd CinemaScope (één van de eerste soorten breedbeeld) steeds populairder. Walt als innovator wilde deze techniek ook meteen gebruiken en liet de film in dit formaat maken. Echter al snel bleek dat een hoop bioscopen dit formaat niet konden afspelen. Daarom werden er uiteindelijk twee versies van de film gemaakt: één in Cinemascoop en één in op het gebruikelijke 35mm formaat. Voor de muziek werd de populaire zangeres Peggy Lee benaderd. Zij schreef een gedeelte van de nummers en zou uiteindelijk ook als hond te zien zijn in de film.

Ladyandthetramp3

Op 22 juni 1955 ging Lady and the Tramp in Chicago in première. Alhoewel de eerste kritieken niet allemaal positief waren, werd de film door het grote publiek direct omarmd. Het werd voor Disney zelfs op dat moment hun meest succesvolle animatiefilm. En door de jaren heen werd de film meerdere malen opnieuw uitgebracht en werd duidelijk dat Lady and the Tramp een ware klassieker was. In 2011 noemt TIME de films zelfs één van de Top 25 All Time Best Animated Pictures. Echter, de film kent ook enige controversie. Toen de film in 1988 voor het eerst op video verscheen, klaagde Peggy Lee Disney aan. Zij was van mening dat zij recht had op opbrengsten voor haar muziek op het nieuwe medium. Uiteindelijk kreeg zij een schadevergoeding van $2,3 miljoen toegekend. En alhoewel Joe Grant de film ooit bedacht, was hij tijdens de productie niet meer werkzaam bij de studio. Hierdoor kreeg hij uiteindelijk geen credits voor de film toen deze uitkwam in 1955.

Lady and the Tramp. Een bord spaghetti zou hierna nooit meer hetzelfde zijn. De film is een enorm succes voor Disney geweest. In 2003 kwam er zelfs een direct-to-video vervolg uit genaamd Lady and the Tramp II: Scamp’s Adventure. Ook in de Disney parken zijn er vele verwijzingen naar de film terug te vinden. Vaak in de vorm van een Italiaans restaurant. Hoe kan het ook anders!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s