Disney’s nieuwe renaissance

Afgelopen zondag won Disney’s Big Hero 6 de Academy Award voor Best Animated Feature Film. En Walt Disney Animation Studios viel die avond nog een keer in de prijzen. Hun short Feast won tevens de Academy Award voor Best Animated Short Film. En daarmee lijkt de animatiestudio, die begin van deze eeuw nog flink in de problemen zat, de glorie van voorheen terug gevonden te hebben. Het was een moeizame weg, maar het harde werk heeft uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen.

BigHero6Oscar

In 2002 kwam Treasure Planet uit, een handgetekende animatiefilm gebaseerd op het beroemde boek Treasure Island. De film werd echter één van Disney’s grootste flops uit de geschiedenis. Computer animatiefilms van Pixar en Dreamworks waren echter hits en Disney leek steeds verder achter te raken. Een jaar later kwam Brother Bear uit, opnieuw een handgetekende animatiefilm. De film was succesvol, maar bleef ver achter bij het succes van Disney in de jaren ’90. Met de release van Home on the Range in 2004 scoorde de animatiestudio opnieuw een grote flop. Het management besloot dat het tijd was om over te stappen op computeranimatie. Een stap die bij veel fans, maar ook bij veel animatoren van Disney met afgrijzen ontvangen. Het was geen geheim dat het op dat moment achter de schermen rommelde bij Disney. CEO Michael Eisner en hoofd van de animatiestudio, Roy E. Disney, lagen met elkaar overhoop. Roy Disney was in 2003 opgestapt bij het bedrijf dat zijn oom en vader groot gemaakt hadden en was publiekelijk een campagne begonnen om het management te vervangen. Eisner wilde hier niets van weten. Het werk in de animatiestudio ging gewoon door en in 2005 bracht Disney zijn eerste computer animatiefilm uit, Chicken Little. De film was een klein succesje. Achter de schermen bereikte de Disney-oorlog zijn hoogtepunt toen de aandeelhouders massaal tegen Eisner stemden. En zo brak een nieuwe periode aan voor Disney en diens rammelde animatiestudio.

Chickenlittle

In september 2005 besloot Eisner te vertrekken bij Disney. Bob Iger werd aangesteld als de nieuwe baas en hij had een zware klus om de zieke studio weer succesvol te maken. In januari 2006 zette hij de eerste grote stap op de weg naar succes en maakte hij bekend dat Disney Pixar Animation compleet zou inlijven. Pixar zou zijn eigen identiteit binnen Disney houden, maar Pixar bazen Ed Catmull en John Lasseter kregen een dubbele functie. Catmull was al president van Pixar, maar werd dit nu ook van de Disney animatiestudio. Lasseter was al Chief Creative Officer bij Pixar en kreeg deze zelfde titel bij Disney. Dit duo kreeg de zware taak het roer om te gooien.

Bolt

De eerstvolgende film die Disney uit zou brengen was Meet the Robinsons. Toen Lasseter bij Disney aan de slag ging en een ruwe versie van de film zag, had hij behoorlijk wat kritiekpunten. Dit had tot gevolg dat 60% van de film geschrapt werd en opnieuw gemaakt zou worden. Toen de film uit kwam, bleek het geen succes te zijn. Een ander project waar men bij Disney mee bezig was, was de film American Dog. Lasseter en een groep artiesten van Disney en Pixar bekeken de film kritisch en vonden dat er heel wat aangepast moest worden, wilde de film een succes worden. Regisseur Chris Williams weigerde en uiteindelijk werd hij van de film gehaald, waarna hij de studio verliet. Disney had slechts 18 maanden om een geheel nieuwe film te maken en uiteindelijk kreeg de film de titel Bolt. De film werd goed ontvangen door de critici, maar was een gemiddeld succes. Dit kwam ook doordat de film tegelijk met een Twilight en een James Bond film werd uitgebracht. Toch ging de studio langzaam weer de goede kant op.

Tangled

In 2009 keerde Disney terug naar zijn roots en kwam met een handgetekende animatiefilm uit, The Princess and the Frog. Vlak nadat Lasseter en Catmull in 2006 bij Disney begonnen waren, maakten ze bekend weer een “ouderwetse” handgetekende animatiefilm te willen maken. En dit keer zou het een sprookje zijn, als in de traditie bij Disney. De film werd met goede kritieken ontvangen, maar werd niet het succes dat men hoopte. Achteraf gaf men toe dat het woord “princess” in de titel een gedeelte van het publiek weg hield. Dit had zeker gevolg voor de volgende film die Disney uitbracht en dat ook op een sprookje was gebaseerd. Van deze film werd de titel daarom veranderd van Rapunzel in Tangled. De film werd zeer enthousiast ontvangen en financieel een groot succes voor Disney. Het bewees ook dat Disney de strijd aan kon gaan met films als Toy Story 3 en Shrek Forever After, die in hetzelfde jaar uitkwamen. Tangled was één van Disney’s duurste films, doordat de studio geheel nieuwe software had ontwikkeld om een versie CGI te creëren met de warmte van handgetekende animatie. Na Tangled kwam Disney met een nieuwe Winnie the Pooh film uit. Opnieuw handgetekend en ontvangen met goede kritieken. Echter de grote hype van de honingetende beer was al een tijdje voorbij en daarom was de film niet heel succesvol.

Princessfrog

De volgende film die vervolgens uit werd gebracht, was Wreck-it Ralph en was opnieuw een groot succes voor de studio. Disney liet zien weer originele films van hoge kwaliteit te kunnen leveren, zoals men vroeger verwachtte van de studio. Het werd ook duidelijk dat Disney weer tot de grote animatiestudio’s zoals Pixar, Dreamworks en Blue Sky gerekend kon worden. En aangezien Disney een powerhouse was met vele verschillende divisies, waarin diens films gepromoot kunnen worden, was het wachten op die enorme klapper.

Frozen

Op 19 november 2013 kwam er een film op nummer 2 in de Amerikaanse box-office binnen. Deze film heette Frozen. Het succes van deze film verraste zelfs de mensen bij Disney. Maandenlang stond de film wereldwijd in de top tien. Ook de soundtrack verkocht als warme broodjes. En de merchandise was niet aan de slepen. Ouders werden massaal wanhopig van hun kinderen die maar niet ophielden met het zingen van de nummers. Frozen werd (en is tot op de dag van vandaag) een wereldwijd fenomeen. Tijdens de uitreiking van de Academy Awards in 2014 kwam voor Disney dan eindelijk de bekroning voor het harde werk dat ze de afgelopen jaren verricht hadden. De studio die ooit de weg geplaveid had voor de avondvullende animatiefilm won eindelijk zelf de Oscar voor Best Animated Feature Film. Ook werd het bekende lied Let It Go uit de film bekroond met een Academy Award voor Best Original Song. Frozen werd zelfs de meest succesvolle animatiefilm wereldwijd aller tijden. En daarmee werd de lat wel erg hoog gelegd voor de volgende film van de studio.

Moana

En dat was dus Big Hero 6. De film kwam eind vorig jaar uit en werd stilletjes een succes. De film ontstond na de aankoop van Marvel door Disney, toen een redelijk onbekende comic door de Disney artiesten onder handen genomen werd. Het succes van de film werd echter afgelopen zondag dus bekroond met een Oscar. En de dubbele winst met de Oscar voor Feast is hét bewijs dat Disney weer aan de top staat van de animatiewereld. Maar belangrijker is dat de studio zichzelf en de creativiteit hervonden heeft. Vol verwachting wordt er dus uitgekeken naar de volgende films die de studio uit zal brengen. Dit jaar zal er echter geen animatiefilm van Disney uit komen. Maar wees gerust: voor volgend jaar staan er twee films in de planning: Zootopia en Moana.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s