Disney en Broadway

Dit jaar zal Beauty and the Beast weer in de Nederlandse theaters te zien zijn en daarmee keert Disney’s eerste musical terug naar ons land. Het is alweer 22 jaar geleden dat Disney de gok nam en voor het eerst een musical maakte van één van hun animatiefilms. Inmiddels weten we dat met de theaterproductie van Beauty and the Beast Disney een enorme hit scoorde en daarmee de deur openzette voor andere musicals. En zo volgden er velen: grote hots, maar soms ook een misser. Welke films zijn de afgelopen allemaal omgedoopt tot theaterproducties? En welke kunnen we nog verwachten?

BeautyAndTheBeastBroadwayVolgens de verhalen begon Disney’s avontuur op Broadway naar aanleiding van een review van Beauty and the Beast in the New York Times, die de film eigenlijk een musical noemde. Zowel van binnen Disney als daar buiten begon men met het plannen van een musical van de animatiefilm. Maar pas toen het management van Disney en een groep theaterproducenten elkaar vonden, werden concrete plannen gemaakt. Alan Menken en Tim Rice werden gevraagd de soundtrack van de film verder uit te werken voor de musicalversie. In 1993 was de musical een maand lang in Houston te zien voor try-outs. In april 1994 volgde de première op Broadway in het Palace Theatre. De musical was zeer succesvol en speelde tot 2007 op Broadway, waar het de negende langst lopende productie werd. Wereldwijd bracht Beauty and the Beast al meer dan $1,4 miljard op.

LionKingBroadway

Na het succes van Beauty and the Beast nam Disney een volgende grote stap op Broadway. Disney sloot een deal met de staat New York, die een aantal jaar daarvoor het vervallen New Amsterdam Theatre op 42nd Street had aangeschaft. Na een dure renovatie zou hier Disney’s nieuwste musical in première gaan. En dit werd de musical versie van de meest succesvolle film van Disney tot dan toe: The Lion King. Onder leiding van Julie Taymor werd een spectaculaire musical ontworpen met kleurrijke kostuums en poppen. In 1997 verscheen The Lion King op Broadway en is daar sindsdien niet meer weg te denken. De musical was direct (en is dat tot de dag van vandaag) een hit en won maar liefst 8 Tony Awards. Sinds de première is The Lion King de meest succesvolle musical aller tijden geworden met en opbrengst van meer dan $6 miljard.

AidaBroadway

De derde musical die Disney naar Broadway bracht was Aida. Een musical gebaseerd op een kinderboek van de gelijknamige opera Aida van Guiseppe Verdi. In 1994 had Disney de rechten gekocht om er een animatiefilm van te maken, maar uiteindelijk besloot men er een musical van te maken. Elton John en Tim Rice werden ingehuurd om de muziek en de teksten te schrijven. In 1998 verscheen de eerste versie van de musical met de titel Elaborate Lives: The Legend of Aida in Atlanta. Maar de musical liep tegen verschillende problemen aan en kreeg slechte kritieken, waarna de musical herschreven werd genomen. Een jaar later verscheen Aida in Chicago voor try-outs. Dit keer waren de kritieken beter en in 2000 verscheen Aida op Broadway in het Palace Theatre. Aida won 4 Tony Awards en speelde uiteindelijk tot eind 2004 op Broadway. Nog steeds gaan er geruchten over een verfilming van de musical.

TarzanBroadwayNa Aida besloot Disney weer een animatiefilm naar Broadway te brengen. Dit keer de hit animatiefilm Tarzan uit 1999 met de muziek van Phil Collins. Anders dan bij de voorgaande musicals, kreeg Tarzan geen try-outs in andere steden, maar verscheen in 2006 direct op Broadway in het Richard Rogers Theatre. Phil Collins schreef nieuwe nummers voor de musical; een show vol acrobatiek. Echter de musical kreeg matige reviews en vooral de teksten van Phil Collins werd afgebrand. Tarzan was in de eerste instantie geen succes en sloot binnen een jaar al. Echter een Nederlandse versie van Tarzan was wel succesvol en deze versie was in andere landen te zien. En hierdoor werd de Broadway-mislukking een beetje vergeten.

MaryPoppinsBroadway

In 2006 verscheen één van Disney’s meest bekende films op Broadway, Mary Poppins. Maar alhoewel Walt Disney de filmrechten uiteindelijk wist te verkrijgen, was het Cameron Mackintosh die in 1994 de theaterrechten van Mary Poppins kreeg. En uiteindelijk ontstond de musical door een samenwerking tussen beide. Mary Poppins verscheen voor het eerst in Engeland in 2004, de enige musical van Disney die daar ooit in première ging. Twee jaar later vloog Mary Poppins de oceaan over en vond haar plek in het New Amsterdam Theatre. In 2013, na zes succesvolle jaren, vertrok Mary Poppins weer van Broadway om een rondtour te gaan maken door de VS.

TheLittleMermaidBroadway

De volgende film die Disney naar Broadway bracht was The Little Mermaid. Alan Menken werd gevraagd aanvullende muziek te schrijven en Glenn Slater schreef de teksten voor de musical. De uitdaging voor deze musical waren de watereffecten. In 2007 vonden de eerste try-outs plaats in Denver en die waren allemaal uitverkocht. Begin 2008 vond Ariël dan eindelijk haar plek op Broadway in de Lunt-Fontanne Theatre, waarvoor Beauty and The Beast uiteindelijk wel moest wijken. Echter, de musical was geen groot succes op Broadway. Een herziene versie (net als bij Tarzan) verscheen in Nederland in de theaters en was opnieuw hier wel een succes. Ook deze versie werd uiteindelijk overgenomen in de VS, waar de musical in regionale producties te zien is.

NewsiesBroadway

Disney besloot voor hun volgende musical een redelijk onbekende film als basis te nemen, Newsies uit 1992. De film was geen succes, maar de musical daarentegen wel. Met muziek van Alan Menken, bracht Disney de musical in 2012 naar het Nederlander Theatre voor – in de eerste instantie – een tijdelijke periode. Echter, het succes van de musical zorgde ervoor dat deze voor een langere periode te zien was. Newsies zorgde na zeven maanden al voor winst en is daarmee de musical die dat het snelst voor elkaar kreeg. De musical werd beloond met twee Tony Awards en sloot uiteindelijk in 2014 om daarna op tour door de VS te gaan.

AladdinBroadway

De meest recente musical van Disney is Aladdin. In 2010 vertelde Alan Menken dat hij bezig was aan een musical-versie van Aladdin. In 2011 verscheen de musical als try-outs in Seattle. Drie jaar later kwam de musical eindelijk op Broadway waar hij Mary Poppins verving in de New Amsterdam Theatre. De musical won één Tony Award en draait er nog steeds.

Er zijn nog andere producties van Disney te zien geweest op Broadway (en Off-Broadway) zoals Peter and the Starcatcher, On the Record en King David. Sommige zijn wel in productie, maar zijn nog niet op Broadway verschenen zoals The Hunchback of Notre Dame en Shakespeare in Love. En er worden ook vele films genoemd die door Disney omgetoverd zullen worden tot musical. Maar er is er natuurlijk één waarvan we zeker zijn dat die snel als musical te zien zal zijn. En dat is natuurlijk de megahit Frozen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s