Walt Disney Classics nr. 18: The Sword in the Stone

In 1963 verscheen The Sword in the Stone, de laatste animatiefilm die tijdens het leven Walt Disney zou worden uitgebracht. In Nederland kreeg de film de titel Merlijn, de Tovenaar. Achter de schermen was Walt in het grootste geheim bezig met de voorbereidingen voor een tweede Disneyland resort in de VS. Daardoor liet hij de regie over aan zijn trouwe medewerkers van de animatiestudio. Als een ode aan Walt, werd Merlin naar hem gecreëerd.

TheSwordintheStone1

Terug in 1939 kwam Walt al in aanraking met het gelijknamige boek van T.H. White en kocht hier de filmrechten van. The Sword in the Stone was het eerste boek in de serie The Once and Future King. De studio was rond die tijd met verschillende projecten bezig en pas na de Tweede Wereldoorlog in 1949 begon men met de pre-productie van de film. Echter, Walt gaf andere films voorrang en zo verdween The Sword in the Stone naar op de achtergrond. Toen Walt in 1960 in New York de musical Camelot bezocht – dat ook gebaseerd was op de boeken van T.H. White – met Julie Andrews in de hoofdrol, besloot hij The Sword in the Stone een nieuwe kans te geven. Het was tevens na deze voorstelling dat Walt Julie Andrews vroeg voor de rol van Mary Poppins.

TheSwordintheStone3

Wolfgang Reitherman, die als co-regisseur had gewerkt aan One Hundred and One Dalmatians en daarvoor jarenlang één van Disney’s top animatoren was, werd aangesteld als regisseur. Bill Peet werd opnieuw aangesteld om het script te schrijven. Voor The Sword in the Stone werd wederom het xerografie-proces gebruikt, waardoor de film dezelfde stijl als One Hundred and One Dalmatians kreeg. Walt was nog steeds geen fan van deze stijl, maar wist dat dit de enige manier was om de kosten te drukken. Reitherman schroomde er niet voor om bestaande scènes uit vorige films te hergebruiken. Ze liet hij Bambi’s moeder aan het begin van de film opduiken. En werd een scène met Jasper en Horace uit One Hundred and One Dalmatians gebruikt voor een scène met Sir Kay en Sir Ector. Merlin werd door diverse animatoren getekend, maar het was Bill Peet die hem ontwierp. Peet hield Walt Disney als model voor de tovenaar en liet hem bepaalde trekjes van hem overnemen.

Voor de muziek van de film werden de Sherman Brothers ingehuurd. Richard en Robert Sherman hadden inmiddels al een paar jaar muziek geschreven voor live-action films en de televisieprogramma’s van Disney, maar dit was de eerste keer dat ze bij een animatiefilm betrokken waren. Hun werk aan deze film werd met een Academy Award-nominatie beloond. De Sherman Brothers zouden hierna nog vele malen worden ingeschakeld om muziek te schrijven en hebben een belangrijke stempel gedrukt op de studio.

TheSwordintheStone2

Op 25 december 1963 ging The Sword in the Stone in première. De kritieken waren lovend over de film. De muziek en de moderne humor werden geprezen. De animatie werd ook goed ontvangen, met als hoogtepunt het magische duel tussen Merlin en Madam Mim. Toch was de film slechts een klein succesje vergeleken met voorgaande films. De film leverde maar een kleine winst op, vergeleken met het voorgaande succes van One Hundred and One Dalmatians. The Sword in the Stone werd later nog enkele malen uitgebracht in de bioscopen.

The Sword in the Stone. Walt’s laatste animatiefilm die hij in première zou zien gaan. Het is misschien niet de meest bekende film van de studio, maar toch heeft deze film zijn erfenis achtergelaten. Zo is er jarenlang een show te zien geweest in de Disney parken waarbij Merlin kinderen uitnodigt het zwaard uit de steen te trekken. Tegenwoordig is het zwaard in de steen een fotolocatie geworden en vindt de show slechts zelden plaats. In de attractie Le Pays de Contes de Fées (Storybookland Canal Boats) in Disneyland Paris is het zwaard in de steen ook terug te zien in één van de scènes. Madam Mim werd opgenomen in de wereld van Duckstad waar ze vaak samenspande met Zwarte Magica. Er zijn zelfs in latere jaren kleine odes aan de film terug te vinden, zoals wanneer de Genie uit Aladdin op dezelfde manier als Merlin in Hawaii-shirt gekleed gaat en wanneer Louis, de alligator uit The Princess and the Frog Madam Mim imiteert.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s