Hoeveel bezoekers kwamen er eigenlijk naar de Disneyparken in 2014?

Over het algemeen was 2014 een goed jaar voor themaparken. Terwijl Europa langzaam maar zeker uit de recessie krabbelde, trokken de parken in Amerika en Azië weer vele miljoenen bezoekers aan. En nog altijd is Disney de marktleider op dit gebied. Sinds de opening van Disneyland in 1955 heeft Disney de toon gezet voor een bezoek aan een themapark. Maar andere parken zoals Universal Studios, Six Flags en Seaworld (plus een groeiend aantal lokale parken in Azië) worden ook steeds succesvoller. Vooralsnog mag Disney zich met trots marktleider noemen. In 2014 bezochten wereldwijd 143,33 miljoen mensen één van de parken van Disney!

Sleeping Beauty's Castle at Disneyland, California
Sleeping Beauty’s Castle in Disneyland
Paradise Pier at Disney California Adventure
Paradise Pier in Disney California Adventure

Laten we per regio kijken hoe het er verliep. In de Verenigde Staten, de thuisbasis, heeft Disney twee resorts: het Disneyland Resort (in Anaheim, Californië) en Walt Disney World (in Orlando, Florida). Het oudste resort van Disney, Disneyland, blijft jaarlijks nog steeds vele miljoenen bezoeker aantrekken. Het resort omvat inmiddels twee parken: Disneyland en Disney California Adventure. De laatste werd in 2001 geopend, maar onderging recentelijk een $1,5 miljard kostende facelift. Zeer succesvol mag gezegd worden, want sindsdien komt er groeiend aantal bezoekers naar het park. In 2014 kwamen er 16,769 miljoen bezoekers naar Disneyland en 8,769 miljoen naar Disney California Adventure.

Cinderella's Castle at the Magic Kingdom
Cinderella’s Castle in de Magic Kingdom
Spaceship Earth at EPCOT
Spaceship Earth in EPCOT
Disney's Hollywood Studios
Disney’s Hollywood Studios
Expedition Everest at Disney's Animal Kingdom
Expedition Everest in Disney’s Animal Kingdom

In Walt Disney World zijn er maar liefst vier themaparken en twee waterparken te vinden. De Magic Kingdom was wereldwijd het best bezochte themapark wereldwijd! Met de opening van de razend populaire Harry Potter-attracties in Universal Studios had Disney in Florida sterke concurrentie. Toch wist Disney nog steeds de meeste bezoekers aan te trekken. Er kwamen 19,332 bezoekers naar de Magic Kingdom, 11,454 miljoen naar EPCOT, 10,402 naar Disney’s Animal Kingdom en 10,312 naar Disney’s Hollywood Studios.

Miss Tilly op Mount Mayday in Typhoon Lagoon
Miss Tilly op Mount Mayday in Typhoon Lagoon
De Summit Plummet boven op Mount Gushmore in Blizzard Beach
De Summit Plummet boven op Mount Gushmore in Blizzard Beach

De waterparken van Walt Disney World staan op 2 en 3 in de top tien best bezochte waterparken wereldwijd. Naar Typhoon Lagoon kwamen 2,185 miljoen bezoekers. Blizzard Beach trok er 2,007 miljoen.

Cinderella's Castle in Tokyo Disneyland
Cinderella’s Castle in Tokyo Disneyland
Mount Prometheus in Tokyo DisneySea
Mount Prometheus in Tokyo DisneySea

In Azië is Disney aanwezig met twee resorts in twee landen: het razend populaire Tokyo Disney Resort en het kleine Hong Kong Disneyland Resort. De twee parken van Disney in Japan, Tokyo Disneyland en Tokyo DisneySea, worden al jaren zeer goed bezocht. Ze zijn dan ook beide terug te vinden in de top 5 van best bezochte themaparken wereldwijd en pronken op nummer 1 en 2 van de Aziatische top 10. In 2014 kwamen er 17,3 miljoen bezoekers naar Tokyo Disneyland en 14,1 miljoen naar Tokyo DisneySea. Onlangs werd bekend gemaakt dat beide parken flink zullen gaan uitbreiden, dus er zullen vast veel meer bezoekers naar de parken gaan komen in de toekomst.

Mickey Mouse voor Sleeping Beauty's Castle in Hong Kong Disneyland
Mickey Mouse voor Sleeping Beauty’s Castle in Hong Kong Disneyland

Het kleine resort in Hong Kong is na een valse start begonnen aan een klim naar boven. Maar een tweede Disneypark in China zal naar verwachting volgend jaar zijn poorten openen. Dit is natuurlijk het langverwachte Shanghai Disneyland. Het is afwachten wat de opening van dit park voor invloed zal hebben op het bezoekersaantal van Hong Kong Disneyland. Onlangs is het park uitgebreid met drie landen en wordt de eerste Marvel-attractie in een Disneypark in Hong Kong gebouwd. 7,5 miljoen bezoekers kwamen in 2014 naar Hong Kong Disneyland.

Disney Dreams in Disneyland Park
Disney Dreams in Disneyland Park
Walt Disney Studios Park
Walt Disney Studios Park

In Europa ging over het algemeen goed met de themaparken, maar echter met uitzondering van Disneyland Paris. Het Franse Disney resort kreeg een 4,7% daling in bezoekersaantallen te verduren. Toch bleef het resort nog steeds de nummer 1 toeristische bestemming van Europa. Inmiddels heeft Disney de problemen van Parijs onderkent en is vorig jaar met een flinke kapitaalinjectie gekomen. Het management heeft een gigantische opknapbeurt voor het resort in gang gezet om voor het 25-jarig jubileum weer helemaal te sprankelen als tijdens de opening. Naar het Disneyland Park kwamen in 2014 9,94 miljoen bezoekers en het kleine Walt Disney Studios Park kreeg 4,7 miljoen bezoekers.

Ik kan me voorstellen dat je misschien het overzicht inmiddels kwijt bent geraakt, dus hier nog één keertje alle aantallen op een rijtje. De Disneyparken zoals ze in de top 25 staan van best bezochte themaparken wereldwijd.

#1. Magic Kingdom – Walt Disney World – 19,332 miljoen bezoeker (+4%)

#2. Tokyo Disneyland – Tokyo Disney Resort – 17,3 miljoen bezoeker (+0,5%)

#3. Disneyland – Disneyland Resort – 16,769 miljoen bezoekers (+3,5%)

#4. Tokyo DisneySea – Tokyo Disney Resort – 14,1 miljoen bezoekers (+0,1%)

#6. EPCOT – Walt Disney World – 11,454 miljoen bezoekers (+2%)

#7. Disney’s Animal Kingdom – Walt Disney World – 10,402 miljoen bezoekers (+2%)

#8. Disney’s Hollywood Studios – Walt Disney World – 10,312 miljoen bezoekers (+2%)

#9. Disneyland Park – Disneyland Paris – 9,94 miljoen (-4,7%)

#10. Disney California Adventure – Disneyland Resort – 8,769 miljoen (+3%)

#15. Hong Kong Disneyland – Hong Kong Disneyland Resort – 7,5 miljoen bezoekers (+1,4%)

#25. Walt Disney Studios Park – Disneyland Paris – 4,7 miljoen bezoekers (-4,7%)

En wanneer ga jij weer naar één van de parken?

(De cijfers komen uit het Global Attractions Attendance Report 2014 van TEA en AECOM. Het gehele rapport kan je via deze link bekijken.)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s