Inside Out: Pixar’s nieuwste en emotioneelste film

Vanaf deze week draait Inside Out (de Nederlands versie heet Binnenstebuiten), de nieuwste film van Pixar Animation Studios in de Nederlandse bioscoop. De film gaat kort gezegd over de emoties in het hoofd van Riley, een 11-jarig meisje. En over de reacties van deze emoties op de veranderende omgeving van Riley. Je vraagt je misschien af hoe je hier in hemelsnaam een film over kunt maken. Maar bedenk dan even dat deze film uit de studio komt die al eerder films uitbracht over bijvoorbeeld een man die zijn huis liet zweven door ballonnen eraan vast te knopen, de laatste robot op aarde, een vis die zijn zoontje kwijt raakt en monsters in je kledingkast. Als die films jou bevielen, dan zal je zeker genieten van Inside Out. Want met deze film laat Pixar wederom zien dat zij één van de beste animatiestudio’s van deze tijd zijn.

InsideOut1
©2015 Disney*Pixar

Het idee voor de film komt bij Pete Docter vandaan, een Pixar-veteraan en onder andere de regisseur van Up. Deze film werd enorm succesvol ontvangen en werd de tweede animatiefilm in de geschiedenis die voor een Academy Award voor Best Picture werd genomineerd (uiteindelijk won hij de Academy Award voor Best Animation). Mede door dit succes in 2009 werd Docter gevraagd opnieuw een film te maken en kwam met het idee voor de emoties in het hoofd aan. Hij baseerde dit op zijn eigen ervaringen na een verhuizing als kind zijnde, maar ook op zijn ervaringen met zijn jonge dochter die van een vrolijk meisje ineens veel meer teruggetrokken werd. Hoe kwam dit? En hoe zou dit in animatievorm eruit zien? Hij kreeg groen licht van de studio om dit idee uit te werken en zo ontstond langzamerhand de film waarin vijf emoties (Joy, Sadness, Anger, Fear en Disgust) centraal staan. Oorspronkelijk was er nog een zesde emotie, Surprise, maar die vond Docter te veel op Fear lijken, dus werd deze geschrapt.

inside-out-emotion-poster-collaboration
©2015 Disney*Pixar

Nadat het idee goedgekeurd was, volgde het proces om het script te maken. Inside Out is de eerste film waarbij Steve Jobs niet meer betrokken na zijn dood in 2011. Ook John Lasseter was slechts zijdelings betrokken bij de ontwikkeling van de film, doordat hij zijn meeste tijd stak in de hervorming van de Walt Disney Animation Studios. Docter koos ervoor om ook veel vrouwen in zijn team op te nemen, omdat zij zich vooral konden indenken hoe het is om een meisje tussen de 11 en 17 jaar te zijn. Rond 2012 was er eindelijk een script klaar.

INSIDE OUT – Anger, Fear, Joy, Sadness and Disgust look out upon Riley's Islands of Personality. ©2015 Disney•Pixar. All Rights Reserved.
©2015 Disney*Pixar

Sja, en hoe animeer je dan de binnenkant van je hoofd? De art-design werd gebaseerd op de Broadway-musicals uit de jaren ’50 met grootse decors. Voor de emoties werd besloten om overdreven karikaturen te maken, die licht gloeiden. Op die manier laten ze zien dat ze eigenlijk een soort energie zijn. Vooral John Lasseter hamerde erop dat elke emotie uiteindelijk dit gloeiende effect had. Al betekende dit dat het budget voor de film een steeds hoger werd. Er werden een aantal bekende stemmen aangetrokken voor de stemmen van de emoties. Zo werd Amy Poehler gekozen voor Joy en Bill Hader voor Fear. Diane Lane en Kyle MacLachlan werden ingehuurd voor de stemmen van de ouders van Riley. De muziek van de film werd verzorgd door Michael Giacchino, die zijn vijfde soundtrack voor een Pixar-film maakte.

InsideOut2
©2015 Disney*Pixar

Tijdens het Cannes Filmfestival in mei werd Inside Out voor het eerste getoond aan het publiek en de film werd met lovende reacties ontvangen. Een maand later ging de film in première in de VS. Inside Out was meteen een gigantisch succes en behaalde het eerste weekend $90,4 miljoen op, waarmee het een record behaalde voor een debuut van een originele film. Echter, de film kwam niet op #1 binnen, die eer beviel Jurassic World. Maar Inside Out is de weekenden daarop succesvol in de top 3 blijven hangen en stond in week drie zelfs op #1. De kritieken zijn lovend en de film wordt een verademing genoemd, aangezien de wereld van de animatiefilms de laatste jaren zucht onder een overschot van vervolgen en er weinig originele films meer worden gemaakt.

Inside Out. Mijn advies: ga hem gewoon zien en laat je overdonderen door deze film. Hoe minder je van het verhaal weet, des te beter. Het is Pixar, dus dan zit het wel goed! Voorafgaand is er zoals gebruikelijk een animatieshort, die dit keer Lava heet. Je kan het misschien al raden, maar het gaat dus over een vulkaan. Met een zeer aanstekelijk liedje dat nu nog steeds in mijn hoofd zit. Enjoy!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s