Walt Disney Classics nr. 21: Robin Hood

De toekomst van de Disney animatiestudio was na het succes van The Jungle Book en The Aristocats veilig gesteld. Maar nu moest men in de studio voor het eerst zelf beslissen welke films er gemaakt zouden worden. Disneyveteraan Ken Anderson kwam uiteindelijk met het idee om de legendarische Robin Hood te verfilmen. En zo begon de studio aan hun eerste film zonder Walt, maar waar wel telkens de vraag rees “Wat zou Walt doen?”

RobinHood1

Ondanks dat er in de jaren ’60 pas werd begonnen de productie van Robin Hood, begint de geschiedenis van de film enkele tientallen jaren eerder. In de jaren ’30 was Walt continu op zoek naar verhalen om te verfilmen. Zo kwam ook een middeleeuws (Nederlandse) gedicht onder zijn aandacht, genaamd Van den vos Reynaerde. Walt zag wel wat in dit antropomorfische (waarin dieren in mensenkleren rondlopen) verhaal, maar kreeg toch wat problemen om het verhaal in een script om te zetten. In het verhaal vinden nogal wat gruwelijke dingen plaats. Dit zorgde ervoor dat het project voor een lange lange tijd op de plank kwam te liggen.

Nadat The Aristocats in productie was genomen, ging men in de studio op zoek naar nieuwe projecten. Zo kwam men op het idee om Robin Hood te gaan verfilmen. Woolie Reitherman werd opnieuw regisseur en ook Ken Anderson werd bij het project betrokken. Hij herinnerde zich het oude project Van den Vos Reynarde en zag in dat het verhaal van Robin Hood zich wel leende voor een antropomorfische stijl. Anderson ging zelfs nog verder en stelde voor om het verhaal niet in het oude Engeland te laten plaats vinden, maar in het zuiden van Amerika. Echter, Reitherman wist dat er veel afhing van dit project, omdat het de eerste film is zonder de betrokkenheid van Walt. Hij durfde daarom geen risico’s te nemen en blokkeerde het idee van Anderson.

RobinHood2Anderson ontwierp de meeste figuren voor Robin Hood. Toen Reitherman de eerste schetsen zag, greep hij in. Anderson was vrij geweest in de keuze van dieren en wilde niet terugvallen op stereotypes. Opnieuw wilde Reitherman het veilig spelen en veranderde de keuze van Anderson. Zo zou de Sheriff of Nothingham oorspronkelijk een geit zijn geweest, maar werd uiteindelijk veranderd in een wolf. Uiteindelijk ontstond er een gemengd verhaal met invloeden van het verhaal van Van den vos Reynarde (de scène waarin Robin Hood Prince John van zijn schat beroofd is hier een voorbeeld van) en van de oorspronkelijke verhalen over Robin Hood (zoals de wedstrijd om de gouden pijl). Niet alleen werd het een gemengd verhaal, ook de keuze voor stemmen was een mengelmoes. Reitherman koos ervoor om een aantal Britse stemmen in te huren, maar tegelijk werden ook Amerikanen ingehuurd. Zo hebben de Sheriff of Nothingham en de verteller Allan-de-Dale een bijna country-achtige stem.

Het was geen geheim dat Reitherman animatie hergebruikte in zijn films, maar bij Robin Hood greep hij zo vaak terug op eerdere films dat dit voor veel kritiek zorgde. Van zowel binnen als buiten de studio. In Robin Hood worden scènes gekopieerd uit Snow White and the Seven Dwarfs, Alice in Wonderland, Peter Pan, The Jungle Book, Bedknobs and Broomsticks en The Aristocats. Vooral de scène waarin The Phony King of England wordt gezongen is een exacte kopie van eerdere films. Ook is Little John een bijna exacte kopie van Baloo en werd zelf de stem van beide beren door Phil Harris verzorgd.

RobinHood3

Op 8 november 1973 verscheen Robin Hood in de bioscoop. De film werd positief ontvangen, maar niet met zoveel enthousiasme als voorheen. De film zorgde op zich voor een prima omzet, maar dit had ook te maken met het bescheiden budget van de film. Robin Hood had slechts $1,5 miljoen gekost om te maken, terwijl voorgaande films een budget van $4 miljoen hadden. Ondanks het succes van de film, groeide de kritiek binnen de studio en die zou nog een paar jaar aanhouden. Het was duidelijk dat de afwezigheid van Walt voor problemen begon te zorgen binnen de studio. Het nummer Love uit Robin Hood werd genomineerd voor een Academy Award voor Best Song, maar verloor van The Way We Were.

Robin Hood. De eerste film zonder Walt. Een film waar vooral op safe is gespeeld en daardoor mist de film de magie die andere films wel hebben. Toch heeft de film zijn eigen plaatsje binnen de Disney geschiedenis gekregen. De nummers uit Robin Hood zijn redelijk bekend en worden zelfs in andere films gebruikt. Zo werd het nummer Love gebruikt in The Fantastic Mr Fox. Tegenwoordig zijn een aantal figuren uit de film nog met regelmaat terug te vinden in de Disneyparken. Dus met een beetje geluk kan je op de foto met een dief met het gouden hart.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s