Ant-Man, Marvel’s nieuwste (en kleinste) filmheld

Vanaf deze week draait Marvel’s Ant-Man in de Nederlandse bioscoop. En dit is misschien wel één van Marvel’s lastigste projecten tot nu toe geweest. Want hoe breng je nu een superheld die even groot als een mier kan worden (en ook nog eens de toch wel iets wat rare naam Ant-Man draagt) geloofwaardig over op het witte doek? Marvel durfde de gok aan en Ant-Man kreeg zijn kans om in de bioscoop te schitteren. Maar wie is toch die Ant-Man en wat kunnen we van hem verwachten?

Ant-Man1

Wie de geschiedenis van The Avengers uit de comics een beetje kent, weet dat Ant-Man (zijn echte naam is Hank Pym) één van de oorspronkelijke Avengers is. Kort gezegd is hij een slimme uitvinder die een stofje uitvindt waardoor hij kan krimpen en groeien. Later zou Scott Lang de rol van Ant-Man van Hank Pym overnemen. Na de strips kwam bedenker Stan Lee begin van de jaren ’80 met het idee kwam om Ant-Man te verfilmen. Het was echter dezelfde studio die nu de eigenaar van Marvel is die roet in het eten gooide. Disney kwam in die jaren met de film Honey, I Shrunk the Kids en dat leek toch wel verdraaid veel op Ant-Man. Dus belandde het idee voorlopig in de ijskast. Pas begin deze eeuw werd het idee opnieuw opgepakt. Regisseur Edgar Wright kwam bij Artisan Entertainment (de studio die op dat moment de filmrechten had van vele Marvel figuren) met opnieuw het idee om Ant-Man te verfilmen en zo begon een lange, lange weg naar het witte doek.

Ant-Man2

In de jaren die volgden, veranderde veel bij Marvel. Het bedrijf richtte een eigen productiestudio op om films te gaan maken en werd uiteindelijk zelf overgenomen door de Walt Disney Company. Vele andere superhelden werden afgestoft en voor de camera gezet. Iron-Man, Captain America, Thor en uiteindelijk ook een groepsfilm, The Avengers. Ant-Man hoorde in het rijtje thuis, maar toch duurde het nog even voordat de film officieel aangekondigd werd. In 2013 was het uiteindelijk zover. Wright ging opnieuw aan de slag en Michael Douglas en Paul Rudd werden gecast voor de rollen van Hank Pym en Scott Lang. Echter, een jaar later besloot Wright te stoppen met de film wegens verschillen in visie. Peyton Reed werd de nieuwe regisseur en Ant-Man werd aangekondigd om in 2015 uit te komen in de bioscoop en de afsluitende film zou zijn van Marvel’s Phase II.

Ant-Man4

De dief met het hart van goud Scott Lang wordt ingehuurd door kluizenaar-achtige biochemicus Hank Pym om de nieuwe Ant-Man te worden. Hij moet op die manier zijn oude protegé stoppen, die ook de krimpformule probeert te ontwikkelen en daarmee een nieuw soort super-soldaat wilt creëren. Zoals bij de andere Marvel-films zijn er voldoende verwijzingen naar elkaar. Zo leren we dat Hank Pym ooit een S.H.I.E.L.D.-agent was en samenwerkte met Howard Stark (de vader van Iron-Man) en Peggy Carter (het liefje van Captain America). Er is zelfs een confrontatie met één van The Avengers. En voor het eerst wordt er een verwijzing gemaakt naar Spider-Man, die volgend jaar voor het eerst in een Marvel-film te zien zal zijn na de deal tussen Sony en Marvel over het gebruik van de webslinger. Ook zullen de echte comicfans niet teleurgesteld worden en zal ook de Wasp genoemd worden.

Ant-Man5

De film is vorige week in Amerika in première gegaan en kwam zeer succesvol op #1 binnen. Het was niet zo’n knaller als Marvel’s Guardians of the Galaxy was vorig jaar. Maar dat geeft niet helemaal niet. De film is veel minder kolossaal en bombastisch als The Avengers of Guardians of the Galaxy. En daardoor is er meer ruimte om de nieuwe personages voor te stellen en dat zorgt voor een prima tempo in de film. Met Ant-Man wordt een film neergezet die zichzelf niet al te serieus neemt met een aantal spectaculaire momenten en een enorm “kleine” finale. Michael Douglas speelt voor het eerst in zijn leven een superheld en doet dat uitstekend, maar het is vooral Paul Rudd die als de “nieuwe” Ant-Man die de film draagt. Natuurlijk volgen er nog twee extra fragmenten nadat de eindtitels gestart zijn, dus ren niet meteen de bioscoop uit. En de echte fan zal doorhebben dat Marvel nu echt van Disney is, aangezien zelfs “it’s a small world” een cameo heeft.

Ant-Man3


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s