Walt Disney Classics nr. 22: The Many Adventures of Winnie the Pooh

In 1977 verscheen voor het eerst een avondvullende animatiefilm van Winnie the Pooh in de bioscoop. Het was de finale van een drieluik van korte films over de wereldberoemde speelgoedbeer. En het was één van de laatste projecten waaraan Walt Disney verbonden was geweest. Een zeer succesvolle project, want tot op de dag van vandaag is Winnie the Pooh één van de meest geliefde figuren die Disney heeft uitgebracht. De film heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis, want niet eerder werd een film eerst in stukjes uitgebracht door de studio.

WinnieThePooh3

De verhalen van Winnie the Pooh, geschreven door A.A. Milne, verschenen voor het eerst in Engeland in 1924 onder de titel When We Were Very Young. Ze zijn gebaseerd op de speelgoedbeer van zijn zoontje Christopher Robin Milne. De hoofdpersoon, de speelgoedbeer Winnie the Pooh, werd vernoemd naar een zwarte beer genaamd Winnie, die in de London Zoo te zien was, en Pooh, een zwaan die het gezin ooit op vakantie gezien had. Al snel werden de verhalen van Winnie the Pooh razend populair en bereikten ze ook de andere kant van de oceaan. En zo hoorde Walt op een avond zijn vrouw Lillian hun twee dochters uit één van de boeken voorlezen en ontstond zijn interesse in Winnie the Pooh.

WinnieThePooh1

In 1961 besloot Walt uiteindelijk de rechten te kopen van zowel de verhalen A.A. Milne als de originele tekeningen in de boeken die door Stephen Slessinger gemaakt waren. Echter, hij zag in dat de verhalen van Winnie the Pooh in Amerika nog geen grote bekendheid genoten en daarom besloot hij de beer langzaam te introduceren. Hij wilde dat er drie korte films (de zogenaamde featurette) van Winnie the Pooh gemaakt zouden worden, die uiteindelijk in zijn geheel een avondvullende animatiefilm zouden vormen. Er was enige scepsis binnen de studio over deze aanpak, maar Walt kreeg zijn zin. De studio begon met de lastige taak om de originele tekeningen van Winnie & co. door Slessinger om te zetten in Disney-figuren. Uiteindelijk waren het Frank Thomas en Ollie Johnston die de beer hebben gemaakt zoals we hem nu kennen. Voor de muziek werden opnieuw de Sherman Bros. gevraagd. Walt gaf hen nadrukkelijk de opdracht liedjes te schrijven die vertellend waren. En zo ontstonden de klassiekers “Winnie the Pooh” en “The Wonderful Thing About Tiggers”. Buddy Baker schreef de achtergrondmuziek en koos ervoor om verschillende instrumenten te koppelen aan de personages. Dit werd eerder gedaan in bijvoorbeeld in de short Peter and the Wolf uit Make Mine Music.

WinnieThePooh2

De eerste featurette was Winnie the Pooh and the Honey Tree en kwam in 1966 uit. De short werd voorafgaand de The Ugly Dachshund gespeeld in de bioscoop. Al snel won Winnie the Pooh aan populariteit en bleek Walt gelijk te krijgen in zijn strategie. De tweede featurette, Winnie the Pooh and the Blustery Day, kwam twee jaar later uit en werd gespeeld voorafgaand The Horse in the Grey Flannel Suite. Walt was inmiddels overleden en dit was één van de laatste projecten waar hij als producent aan verbonden was. Winnie the Pooh and the Blustery Day won in 1968 de Academy Award for Animated Short en deze werd postuum aan Walt toegekend. In 1974 kwam de derde featurette, Winnie the Pooh and Tigger Too, uit en werd voorafgaand The Island at the Top of the World gedraaid. In deze short maakte het publiek kennis met Tigger, die hierna een ware publiekslieveling werd. Nadat de drie featurettes los van elkaar te zien waren geweest, werden ze uiteindelijk gekoppeld tot één avondvullende film. Er werd nog een hoofdstuk aan de film toegevoegd waarin Christopher Robin en Winnie the Pooh (voorlopig) afscheid van elkaar namen. Op 11 maart 1977 verscheen dan uiteindelijk The Many Adventures of Winnie the Pooh in de bioscoop.

WinnieThePooh5

The Many Adventures of Winnie the Pooh. De film die er 11 jaar over deed om in zijn geheel in de bioscoop te verschijnen. Winnie the Pooh werd al snel één van Disney’s bekendste (en meest waardevolle) figuren en is dat tot de dag van vandaag nog steeds. Maar dat zorgde ook voor problemen. Zo werden er diverse rechtszaken tegen Disney aangespannen met betrekking tot de rechten van Winnie the Pooh door de nazaten van Stephen Slessinger. De nazaten van A.A. Milne kozen echter de kant van Disney en (vooralsnog) heeft Disney gelijk gekregen door de rechter. Winnie the Pooh heeft verschillende vervolgen gekregen. Een vierde featurette, Winnie the Pooh and A Day for Eeyore, werd in 1983 uitgebracht en zou oorspronkelijk aan de andere featurettes gekoppeld worden. Dit kwam er echter nooit van. Begin deze eeuw kwamen er drie nieuwe films uit in de franchise: The Tigger Movie, Piglet’s Big Movie en Pooh’s Heffalump Movie. Een officieel vervolg in de Classic reeks volgde in 2011 onder de titel Winnie the Pooh. Natuurlijk zijn de figuren ook dagelijks te bewonderen in de Disneyparken wereldwijd. Winnie the Pooh heeft zelfs zijn eigen attractie met dezelfde titel als deze film. Niet gek dus voor de oude speelgoedbeer die eigenlijk het liefst heel de dag alleen maar honing eet.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s