Roy O. Disney, de broer van…

In 1923 werd een kleine animatiestudio geopend die uiteindelijk uit zou groeien tot The Walt Disney Company. Het was diezelfde persoon, Walt Disney, die grote bekendheid genoot tijdens zijn leven en zelfs na zijn dood in 1966. Toch was hij niet de enige Disney binnen het bedrijf. Er waren verschillende andere leden van de familie die hun stempel op de geschiedenis van het bedrijf hebben gedrukt, de één wat groter dan de ander. De meest belangrijke andere Disney was Roy O. Disney, de oudere broer van Walt. Simpel gezegd: zonder Roy bestond er vandaag geen Walt Disney Company. Walt droomde het misschien, maar het was Roy die ervoor zorgde dat deze dromen werkelijkheid werden.

royodisney1

Op 24 juni 1893 werd Roy Oliver Disney geboren, de middelste van vijf kinderen. Broer Walt zou 8 jaar later geboren worden. Het gezin groeide op in Chicago, maar toen de misdaad toenam besloot het gezin te verhuizen naar Marceline in Missouri. Later zou dit stadje gebruikt worden als voorbeeld voor Main Street, U.S.A. in Disneyland. Nadat vader Elias in 1910 ziek werd, verhuisde het gezin opnieuw. Dit keer naar Kansas City. Elias kocht hier een krantenroute, waar Roy en Walt zowel ’s ochtends als ’s avonds ruim 700 kranten moesten bezorgen. Het was in deze tijd dat de broers beste vrienden werden en dat is tot aan hun dood zo gebleven. De relatie tussen Elias en zijn kinderen was niet goed en Roy diende als een surrogaat vader voor Walt. Nadat Roy in 1912 afstudeerde, vond hij een baantje als bankmedewerker en verliet het ouderlijk huis. Van 1917 tot 1919 diende hij in de marine, totdat hij tuberculose opliep. Nadat hij ontslag had gekregen uit de marine, verhuisde hij naar Los Angeles waar hij opnieuw een baan bij een bank kreeg. Vanuit Los Angeles schreef hij Walt, die inmiddels als animator aan de slag was gegaan. Hij adviseerde hem naar Los Angeles te komen en in 1923 kwam Walt naar Los Angeles om zijn geluk in de film business te zoeken. Walt sloot samen met Roy een contract met M.J. Winkler om de Alice Comedies te produceren en dit was het begin van de Disney Brothers Cartoon Studio.

royodisney3

Hoewel Walt al snel het gezicht van de studio werd, vervulde Roy een belangrijke rol achter de schermen. Als het zakelijk brein zorgde hij ervoor dat de studio draaiende bleef. De eerste jaren waren moeilijk en de vele leningen en tegenslagen hadden soms hun werking op de relatie van de broers. Maar uiteindelijk steunde Roy toch altijd weer de projecten van Walt. In 1929 veranderde de naam van de studio in Walt Disney Enterprices waarvan Roy zakelijk de baas was. Walt besliste nog steeds over de koers van de studio. Het succes van Mickey Mouse zorgde voor voldoende geld om de studio te blijven ontwikkelen. Maar Walt wilde meer en besloot een avondvullende animatiefilm te maken. Roy probeerde hem om te praten, maar Walt had zijn zinnen op het project gezet. Voor Roy volgde de uitdaging de benodigde fondsen voor de film te vinden. Alles werd geïnvesteerd in de film en als Snow White and the Seven Dwarfs uiteindelijk in 1937 uitkwam, was het een megahit. Het geld stroomde binnen en er werd besloten een nieuwe studio te bouwen, die in 1939 in Burbank geopend werd. In dat jaar zag Roy ook toe hoe het bedrijf voor het eerst aandelen uitgaf. Na de moeilijke oorlogjaren twijfelen de broers om door te gaan, maar toen Cinderella de benodigde hit voor de studio werd, gloorde er weer hoop.

royodisney4

Roy steunde zijn jongere broer zijn hele leven lang. Toen Walt in 1966 na een kort ziekbed stierf, was Roy troosteloos. Hij wist dat hij nog een project af moest maken, waar Walt voor zijn dood al zijn energie had in gestoken. En dat was het Florida-project, de tweede locatie in de VS voor een themapark. Roy stelde hiervoor zijn geplande pensioen uit en nam de touwtjes strikt in handen. Roy was geen creatieve man, zoals zijn broer wel was geweest. Daarom omringde hij zich tijdens dit project met de juiste mensen die hem konden ondersteunen. Zijn kracht lag nog steeds in de financiën en zo zorgde hij ervoor dat het project zonder schuld gebouwd kon worden. In oktober 1971 was het eindelijk zover en gingen de poort van het nieuwe park open. Roy doopte het resort Walt Disney World als eerbetoon aan zijn broer. Tijdens een van de previews werd hij door een journalist gevraagd waarom hij dit project wilde afronden, waarop hij zei: “I didn’t want to have to explain to Walt when I saw him again why the dream didn’t come true.” Na de opening van Walt Disney World, kon Roy eindelijk met pensioen. Samen met zijn vrouw Edna, die hij in 1925 trouwde, had hij plannen om een cruise richting Australië te maken. Echter, in december 1971 werd hij door een beroerte getroffen en stierf.

royodisney2

Roy Disney heeft één van de belangrijkste, misschien wel dé belangrijkste, stempel gedrukt op The Walt Disney Company. Door de jaren heen heeft hij ervoor gezorgd dat de projecten van Walt Disney het daglicht zagen. De belangrijkste erfenis die hij achterlaat, is Walt Disney World. Het is dan ook niet zo gek dat je daar in Main Street, U.S.A. van de Magic Kingdom Roy dagelijks kan bewonderen. Als eerbetoon aan hem is er een standbeeld van hem gemaakt, zittende op een bankje met Minnie Mouse naast zich. Hij houdt haar hand vast als symbool voor de steun die hij zijn broer Walt gedurende zijn leven had gegeven. Zijn enige kind, Roy E. Disney, blijft na de dood van zijn vader en oom nog actief binnen de studio om daar een aantal belangrijke daden verrichten.


Een reactie op “Roy O. Disney, de broer van…

  1. Zonder Roy Disney, de oudere broer van Walt disney, had deze inderdaad zijn imperium nooit kunnen opzetten. Roy was echter net zo bescheiden als zijn schoonzus Lillian en hij wilde niet in de schijnwerpers staan maar droeg toch veel bij aan het succes van Disney. Toen Walt ongeveer 5 jaar dood was wist Roy in 1971 nog Walt Disney World in Florida te openen om daarna een paar maanden later te overlijden en herenigd te worden met zijn broer! Zijn zoon Roy Jr. wist het bedrijf eveneens groots te maken en de rijkste man ter wereld te worden al zou hij er niet erg lang door leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s