De strijd om Spider-Man: Marvel vs. Sony

Met het casten van Tom Holland als de nieuwe Spider-Man lijkt een bestand te zijn gesloten tussen Marvel en Sony in hun strijd om de filmrechten van Spider-Man. Beide studios mogen voortaan gebruik maken van één van ’s werelds meest beroemde superhelden en hiermee kan Spider-Man zich eindelijk voegen bij de andere helden uit de Marvel Cinematic Universe. Maar hoe kwam het dat de rechten van Spider-Man eigenlijk bij Sony belandde, terwijl het een Marvel creatie is? Het is een lange geschiedenis waarin MGM en zelfs James Bond een rol hebben gespeeld.

Spiderman 4

Spider-Man verscheen voor het eerst in in de jaren ’60, nadat er vernieuwde interesse door de jeugd kwam in comics. Marvel had net een enorm succes met de Fantastic Four en was driftig op zoek naar nieuwe superhelden. Hoofdredacteur Stan Lee en  tekenaar Steve Ditko kwamen met het personage Spider-Man en in augustus 1962 verscheen de superheld voor het eerst in een comic. Al snel bleek dat Spider-Man zeer populair was en kreeg hij zijn eigen comic onder de naam The Amazing Spider-Man. Langzaam veranderde de held in een cultureel fenomeen. In 1967 verscheen er voor het eerst een tekenfilmseries over de webslinger. En eind jaren ’70 kwam er zelfs live-action tv-serie van Spider-Man met in de hoofdrol Nicolas Hammond (die ken je misschien ook wel als Friedrich von Trapp uit The Sound of Music). Door de jaren heen verschijnen er meerdere animatieseries, maar ontstaat ook de interesse om een film over Spider-Man te maken.

Spider-Man2

In 1985 worden de filmrechten van Spider-Man voor het eerste voor vijf jaar door Marvel verkocht aan Cannon Films, dat door de twee neven Menahem Golan en Yoram Globus geleid werd. Echter in 1989 wordt het bedrijf overgenomen door Pathé. Globus vertrekt bij de studio en gaat bij de 21th Century Film Corporation werken. Hij neemt een aantal projecten mee, waaronder Spider-Man. Ook verlengd hij de rechten voor 2 jaar. James “Titanic” Cameron wordt ingehuurd voor de film en even lijkt Spider-Man daadwerkelijk gemaakt te worden. Maar financiële problemen gooien roet in het eten. De rechten worden opnieuw verlengd en dit keer tot 1996. Echter in dat jaar gaan zowel Marvel als 21th Century failliet. MGM koopt de inboedel van 21th Century en krijgt zo de rechten op Spider-Man. Marvel voegt zich samen met Toy Biz en start ook weer opnieuw en dan begint alle ellende opnieuw.

Spider-Man4

Marvel verkoopt in 1999 namelijk de rechten aan Columbia Pictures (onderdeel van Sony). MGM claimt echter de rechten op Spider-Man te hebben. En hier komt James Bond in het verhaal. James Bond is eigendom van MGM, maar de rechten van Thunderball en een aantal andere elementen uit de Bond-wereld liggen weer bij Columbia. Zij dreigen een eigen franchise van James Bond te starten als MGM hun claim op James Bond niet opgeeft. Na veel onderhandelen wordt dan eindelijk Spider-Man voor James Bond geruild en kan Sony beginnen met de productie van een Spider-Man. En in 2002 verschijnt dan eindelijk Spider-Man in de bioscoop met Tobey Maguire in de hoofdrol. De film wordt zeer succesvol ontvangen en in 2004 volgt al snel het vervolg, Spider-Man 2. Ook deze film wordt zeer goed ontvangen. En in 2007 komt Spider-Man 3 uit. Spider-Man is de franchise die Sony zocht en Sony wilt meer. Echter, Marvel is inmiddels ook begonnen met het maken van superheldenfilms. En de studio aast erop om de rechten weer terug te krijgen.

Spider-Man5

Als Sony met Spider-Man 4 wilt beginnen, ontstaan er problemen met regisseur Sam Raimi. Hij was ontevreden over het verloop van Spider-Man 3 en de druk die Sony op de franchise zet. Uiteindelijk gaan de studio en de regisseur uit elkaar. Marvel heeft ondertussen succesvol Iron-Man gelanceerd en is bezig met films met Thor en Captain America. Sony weet dat ze Spider-Man moet blijven gebruiken om de rechten te behouden en ze kiezen voor een reboot. Ondertussen wordt Marvel ook nog eens door Disney overgenomen, een grote concurrent van Sony. Marvel heeft gedeeltelijk recht op de filmrechten van Spider-Man en uiteindelijk sluiten Sony en Marvel in 2011 een overeenkomst. Marvel ziet af van de filmrechten en in ruil daarvoor krijgen zij alle rechten op de merchandise van Spider-Man. Sony gaat verder met de reboot en in 2012  komt The Amazing Spider-Man uit. Dit keer met Andrew Garfield in de hoofdrol. De film wordt goed ontvangen, maar is niet de hit zoals de vorige Spider-Man films. Toch zijn er plannen voor een vervolg en zelfs spin-offs. Maar dan wordt The Amazing Spider-Man 2 teleurstellend ontvangen (zowel door critici als in omzet). De toekomst van Spider-Man is opnieuw in gevaar.

Spider-Man6Dan komt er begin dit jaar een bericht dat Marvel en Sony samen gaan werken wat Spider-Man betreft. Sony behoudt de rechten op de superheld, maar hij zal wel toetreden tot de succesvolle Marvel Cinematic Universe. En hierdoor zal hij dus met de Avengers op het witte doek kunnen verschijnen. Het voordeel van de deal? Beide studio’s kunnen nu kosteloos van elkaar helden gebruik maken. Tom Hollander wordt gecast als de nieuwe Spider-Man en hij zal voor het eerst te zien zijn in Captain America: Civil War. Een nieuwe film met Spider-Man zal in 2017 in de bioscoop verschijnen en zal door Sony en Marvel geproduceerd worden. En hiermee is Spider-Man een klein beetje thuisgekomen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s