Walt Disney Classics nr. 23: The Rescuers

In de jaren ’70 vond er een verschuiving plaats binnen de Disney Studio. De oude garde animatoren liepen bijna allemaal tegen hun pensioen aan en een nieuwe lichting werd opgeleid. Eén van de projecten waaraan beide generaties  meewerkten was The Rescuers. Het was één van de laatste projecten die Walt jaren daarvoor zelf nog had uitgekozen. Aan The Rescuers werd zo vaak gesleuteld dat Walt de uiteindelijk film niet meer zou herkennen. Met The Rescuers kwam een einde aan het tijdperk dat ook wel de Silver Age wordt genoemd en die begon met de release van Cinderella.

TheRescuers1

Walt had aan het begin van de jaren ’60 de filmrechten op de boekenserie over The Rescuers van auteur Margery Sharp gekocht. Hij zag in de verhalen over de twee muisjes Bernard en Bianca voldoende potentie om er een animatiefilm van te maken. Dus werd een eerste script gemaakt waarin het tweetal een Schotse dichter uit een kasteel moesten redden. De setting leek heel veel op dat van de USSR en gezien de politieke lading die dat met zich meebracht, besloot Walt het project stil te leggen. Pas na zijn dood werd het project opnieuw tevoorschijn gehaald.

TheRescuers2Aan het begin van de jaren ’70 werd de animatiestudio in twee groepen verdeeld. De A-groep waren de ervaren animatoren, die op dat moment druk bezig waren met Robin Hood. De B-groep werd gevormd door een groep jonge animatoren (vaak in opleiding bij één van de oude garde) onder leiding van Don Bluth. Hierin zaten onder andere Glen Keane, John Lasseter, Ron Clements en Tim Burton. Echter, toen Robin Hood klaar was, werd het nieuwe project van de A-groep gecanceld en richtte zij zich ook op The Rescuers. Zo werd het een volwaardig project. Uiteindelijk werd uit de vele boeken van de serie allerlei elementen gekozen en samengevoegd. De slechterik in het verhaal, Madame Medusa, kreeg het uiterlijk van de ex-vrouw van tekenaar Milt Kahl. Dit was zijn laatste project voor de studio. Heel in het begin werd overwogen om Cruella de Vil opnieuw te gebruiken, maar dat zou de film teveel op een vervolg laten lijken. Ten opzichte van de eerdere films werd besloten om het verhaal hart te geven en niet alleen op humor te laten rusten, zoals bij de laatste films het geval was geweest.

TheRescuers4

Voor de animatie werd opnieuw gekozen voor xerografie. De techniek was inmiddels iets verbeterd, waardoor er nu zachtere kleuren (zoals grijs en paars) in de belijning gebruikt kon worden. Maar ook werd er weer teruggegrepen naar eerdere animatie, iets waar regisseur Reitherman inmiddels om bekend stond. Enkele scènes met Penny zijn kopieën van die met Mowgli. En ook maken Bambi en zijn moeder een cameo. Dit was de laatste film van enkele van The Nine Old Men van Walt. De liedjes in de film werden niet door de personages gezongen, zoals eerder bij Bambi het geval was geweest.

TheRescuers3

Op 22 juni 1977 ging The Rescuers in première en werd een enorm succes. De critici waren jubelend over de film en werd zelfs de beste film van de studio genoemd sinds Mary Poppins. Ook het publiek sloot de film in hun harten, waardoor de film de best bezochte animatiefilm tot dan toe werd. Er werd voorspeld dat met The Rescuers er een nieuwe Golden Ago of Animation aan zou breken, echter achteraf gezien bleek dat met The Rescuers er juist een periode zou worden afgesloten die later de Silver Age zou worden genoemd. Het lied Someone’s Waiting for You werd genomineerd voor een Academy Award voor Best Song.

The Rescuers. Een einde van een tijdperk. Met deze film namen we afscheid van de grote tekenaars van weleer en maakten we kennis met de nieuwe generatie. De film was zo’n succes dat het de eerste Walt Disney Classic werd die een vervolg kreeg met The Rescuers Down Under in 1992. Oorspronkelijk zou Oliver & Company, dat in de jaren ’80 zou worden uitgebracht, een vervolg zijn, maar uiteindelijk werd voor een ander verhaal gekozen. Er was ook nog wat controversie rondom de release van de film op video in 1999. Er bleek namelijk in een frame een foto van een topless dame te zijn toegevoegd. En dat was reden genoeg voor Disney om de videobanden terug te roepen en het plaatje werd verwijderd. Tegenwoordig zijn Bernard en Bianca een beetje naar de achtergrond verdwenen, maar wie geluk heeft kan het stel tegenkomen in één van de Disneyparken. Een enkele keer mengen ze zich tussen de mensen. Als ze niet op avontuur zijn natuurlijk.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s