De cinematische ondergang van de Fantastic Four

De Fantastic Four zijn geen succes in de bioscoop. Dat kunnen we na vier pogingen, waarvan er drie daadwerkelijk in de bioscoop zijn verschenen, concluderen. Andere superhelden van Marvel deden het allemaal een stuk beter. Na twee eerdere films probeerde 20th Century Fox, de studio met de filmrechten op één van Marvel’s meest bekende en succesvolste groep superhelden, het dit jaar openieuw. Het resultaat was desastreus! De film flopte gigantisch en nu de  stof is neergedwarreld, begint een ouderwets spel van moddergooien in Hollywood tussen de studio en de regisseur. Waar ging het toch allemaal mis? En belangrijker, hoe ziet de toekomst van de Fantastic Four eruit?

FF1

In 1961 verscheen de groep superhelden voor het eerst in een comic en was het antwoord van Marvel op de Justice League of America van concurrent DC Comics. En ze waren meteen zeer succesvol en waren voor Marvel de nieuwe generatie aan superhelden samen met Spider-Man, X-Men en The Avengers. Al snel volgden er verschillende tekenfilmseries van de Fantastic Four. En na de televisie lokte de bioscoop natuurlijk. In de jaren ’80 werd er voor het eerst serieus gepraat over een Fantastic Four-film. Duitse producer Bernd Eichinger kocht de filmrechten van Marvel, maar het lukte hem niet om een grote studio zover te krijgen om een film te maken. Uiteindelijk besloot hij dan zelf een low-budget film te maken, voordat hij de filmrechten kwijt zou raken. En zo werd in 1993 in 21 dagen met een budget van $1 miljoen de eerste Fantastic Four-film opgenomen. Toen de releasedatum naderde, besloot Eichinger echter de film niet uit te brengen. Naderhand wordt er wel eens gezegd dat deze film alleen gemaakt werd door Eichinger om de filmrechten te behouden. Marvel was bang dat deze low-budgetfilm het imago van de Fantastic Four zou beschadigen en sloot een deal met Eichinger. De film zou niet worden uitgebracht en er zou een “echte” film worden gemaakt.

FF5

Er verstreken behoorlijk wat jaren voordat het zover was. Diverse regisseurs kwamen en gingen ook weer. Uiteindelijk wist 20th Century Fox, de studio die inmiddels de filmrechten had, een geschikte regisseur en script te vinden en zo verscheen in 2005 eindelijk een bioscoopfilm van de Fantasic Four met Jessica Alba, Ioan Gruffudd en Chris Evans (die later Captain America voor Marvel zou worden) in de hoofdrol. De film kreeg slechte kritieken te verduren, maar was financieel wel een succesje. En zo werd een vervolg aangekondigd door Fox. De studio had gehoopt op het succes dat Spider-Man was geweest voor Sony, maar de Fantastic Four kwamen niet eens in de buurt daarvan. Toch probeerden ze het nog eens en in 2007 kwam Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer uit. De film kreeg iets betere kritieken dan de eerste film, maar erg goed waren ze nog steeds niet. De film werd opnieuw niet de blockbuster die Fox had verwacht en daarna werd het even stil rondom het viertal.

FF3

Marvel begon in 2008 zelf met het produceren van films. Een jaar later werd het bedrijf overgenomen door Disney, dat als geen ander weet hoe je de rechten van personages in eigen hand moet houden. En daarom werden de advocaten op pad gestuurd om te kijken waar de filmrechten terug te halen vielen. Paramount Pictures was wel bereid om een deal te sluiten met Disney en zo belandden The Avengers terug bij Marvel. Fox wilde echter niet zo ver gaan. De studio had de rechten op de X-Men (alle mutanten uit de Marvel wereld), Daredevil en de Fantastic Four. Van de X-Men verscheen nog regelmatig een film, die succesvol was in de bioscoop. Maar Daredevil en de Fantastic Four hadden het minder goed gedaan. Toch moest Fox iets met de films doen, anders zouden de rechten automatisch terug gaan naar Marvel. Na een mislukte deal over Daredevil verloor Fox deze rechten in 2013 terug aan Marvel. Deze besloot hier een televisieserie van te maken, die in april 2015 zeer succesvol op Netflix te zien was. Fox wilde nog geen afstand doen van de Fantastic Four en daarom werd gehaast een regisseur gezocht voor een nieuwe film. De keuze viel op Josh Trank, die eerder het succesvolle Chronicle voor de studio regisseerde. Met een groot budget begon de productie van de reboot van de Fantastic Four en werd er zelfs al gepraat over een vervolg en een eventuele gecombineerde film met de X-Men. Maar nog voordat de film af was, kwamen al de eerste negatieve berichten over de productie. Er moesten zelfs diverse scènes opnieuw geschoten worden en er kwam een nieuw einde voor de film.

FF4

Op 7 augustus 2015 kwam Fant4stic Four uit in de bioscoop. De kritieken waren ronduit slecht. Vernietigend zelfs! En ook de geschatte omzet voor het openingsweekend werd niet gehaald, slechts krap de helft. Al snel werd duidelijk dat de film een gigantische box office bomb was. De fans waren furieus. Regisseur Trank plaatste een beruchte tweet waarin hij Fox ervan beschuldigde zijn film te hebben aangepast, maar haalde die snel weer weg. Het moddergooien was begonnen. Maar wat betekent dit voor de toekomst van de Fantastic Four? Marvel had vorig jaar al besloten om de comic dit jaar te stoppen. Of dit een manier is om de filmrechten terug te krijgen, valt te bezien. Fox heeft een vervolg aangekondigd, maar het is nog geheel onduidelijk of dit er komt. De kans bestaat dat Fox met Marvel wilt gaan praten en een soort zelfde deal wilt sluiten die zijn met Sony over Spider-Man hebben gesloten. Daarbij blijven de rechten bij Fox en maar mag Marvel er wel gebruik van maken.

FF2

Eén ding weten we in ieder geval zeker: Josh Trank zal niet terugkeren als regisseur van een eventueel vervolg op de Fantastic Four. Een (voorlopig?) triest Hollywood einde voor deze groep beroemde superhelden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s