Walt Disney Classics nr. 24: The Fox and The Hound

In 1981 kwam The Fox and The Hound uit, die in Nederland als Frank en Frey in de bioscoop verscheen. De film was het eerste project van de animatiestudio dat grotendeels door de nieuwe generatie tekenaars werd gemaakt. Een aantal van de beroemde Nine Old Men van Walt Disney hebben nog meegewerkt, maar het waren voornamelijk de nieuwe tekenaars die de film maakten. De overgang zorgde voor problemen binnen de studio en hierdoor moest zelfs de release met enkele maanden worden uitgesteld.

TheFoxAndTheHound1

In de jaren ’70 waren de projecten die Walt persoonlijk uitgekozen had op. Er moesten dus nieuwe projecten komen. En zo werd in 1977 het boek The Fox and the Hound van Daniel P. Mannix onder de werktitel Tod and Copper in productie genomen. Verschillende verhaallijnen uit het boek werden veranderd, zoals het ongeluk van Chief. In het boek sterft de oude hond, maar de studio besloot hem een zelfde verhaallijn te geven als Balloo uit de The Jungle Book en Trusty uit Lady and the Tramp. Hierin leken ze dood, maar waren ze alleen gewond. Ook kreeg de film en ander slot dan het boek, dat zeer dramatisch eindigt voor beide beesten. Beide worden namelijk gedood.

FatHAlhoewel de oude garde binnen de studio begint aan de film, neemt naar mate de productie vordert de volgende generatie tekenaars de productie over. Het is de laatste film waaraan Ollie Johnston en Frank Thomas meewerkten, beide leden van Walt’s Nine Old Men. Het was ook de laatste film die Wolfgang Reitherman produceerde. Tijdens de productie kwam hij regelmatig in aanvaring met de jonge regisseurs van de film, met name Art Stevens. Dit zorgde voor verdeeldheid binnen de studio tijdens de productie. Een aantal tekenaars was zelfs zo ontevreden dat ze besloten op te stappen bij Disney. Eén van hen was Don Bluth. Hij was als assistent-tekenaar bij Disney begonnen tijdens de productie van Sleeping Beauty, maar vond dat de visie binnen de studio verdwenen was. Samen met 11 andere tekenaars stapte hij op bij Disney om een eigen studio te beginnen en liet daarmee een gat achter binnen de studio. Dit had tot gevolg dat de release van de film uitgesteld moest worden en Disney nieuwe tekenaars moest aannemen. Onder de tekenaars die achterbleven en doorwerkten aan de film waren onder andere Ron Clements en John Muskers (die later films als The Little Mermaid, Aladdin en The Princess and the Frog zouden regisseren), Glenn Keane (de tekenaar van onder andere Ariël, Aladdin en Pocahontas) en John Lasseter (die later de grote creatieve baas bij Pixar zou worden).

TheFoxAndTheHound2

Op 10 juli 1981, na ruim zes maanden vertraging, ging The Fox and the Hound in première. De film werd lauw ontvangen door de critici, die de verhaallijnen tam vonden maar wel de animatie prezen. Het was bekend dat er een nieuwe lichting tekenaars inmiddels werkte bij de studio en men had meer spektakel verwacht van hen. Toch was de film een succes onder het publiek. The Fox and the Hound was de duurste film die Disney tot dan had gemaakt met een prijskaartje van €12 miljoen. De verwachte Disney Renaissance na The Rescuers bleef echter uit.

The Fox and the Hound. De film waaraan de oude en de nieuwe garde stuivertje wisselden. Het is niet één van Disney’s bekendste films, maar toch verschenen er door de jaren heen af en toe korte strips over Tod en Copper (Frank en Frey). En de film kreeg zelfs in 2006 een zogenaamde midquel (een vervolg dat zich eigenlijk middenin het verhaal afspeelt). Na de release van The Fox and the Hound zou er een roerige periode voor Disney aanbreken en hing zelfs dreiging van sluiting van de animatiestudio in de lucht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s