Bye Bye Big Thunder Mountain (voorlopig althans)

Vanaf november zal Big Thunder Mountain in Disneyland Parijs voor ruim een jaar gesloten worden. In die tijd zal de attractie worden opgeknapt en vernieuwd. Het management van Disneyland Parijs (onder leiding van de Nederlander Tom Wolbert) heeft een paar maanden geleden aangekondigd dat groot onderhoud van de parken in de planning staat en dat 10 iconische attracties extra aandacht zullen krijgen. Big Thunder Mountain is één van deze 10 attracties en één van de populairste achtbanen van het park. Maar de rit is ook hard toe aan een opknapbeurt. Hoe goed ken jij “the wildest ride in the wilderness” eigenlijk?

BTM3Big Thunder Mountain is één van de centrale attracties uit Frontierland en natuurlijk schuilt er een verhaal achter deze achtbaan. En zodra je dit verhaal kent, zal je de volgende keer heel anders naar Frontierland kijken. Het verhaal van Big Thunder Mountain (en Frontierland) begint eigenlijk met de komst van de familie Ravenswood naar het fictieve plaatsje Thunder Mesa in 1853. Henry Ravenswood vindt daar goud in de berg, die door de lokale indianen de Big Thunder Mountain wordt genoemd. Zij geloven dat de Thunder Bird god het goud in de berg beschermd, maar Henry Ravenswood laat zich hier niet door afschrikken en sticht de Thunder Mesa Mining Company. Al snel trekt het goud meer mensen naar Thunder Mesa en er worden diverse gebouwen gesticht, waaronder de saloon The Lucky Nugget. Aan de rand van de stad staat het huis van Henry Ravenswood en zijn familie (deze kennen wij nu als de verlaten Phantom Manor). In 1860 gaat het mis. Er wordt te diep naar goud gedolven en de Thunder Bird god slaat woest met zijn vleugels waardoor een zware aardbeving ontstaat. Henry Ravenswood en zijn vrouw komen hierbij om het leven. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de mijn gesloten en al snel ebt de goudkoorts weg, waardoor velen Thunder Mesa verlaten.

btm4Big Thunder Mountain is al sinds 1992 in gebruik en het is dan ook de hoogste tijd voor een update. In de planning staat onder andere een enorme verfbeurt voor de berg. De bekende rood/oranje berg is de afgelopen jaren behoorlijk vervaagd van kleur en zal weer teruggebracht worden in zijn originele staat. Maar behalve de berg, zullen de Rivers of the Far West tijdelijk leeg komen te staan en zullen de oevers worden aangepakt. Of de geisers, die al jaren slapend zijn, weer tot leven worden gebracht is nog niet zeker. Maar de verwachting is dat ook deze gerestaureerd zullen worden. Op het moment dat de rivieren opgedroogd zijn, zullen de Molly Brown en de Mark Twain (de twee grote rivierboten) opgeknapt worden.

BTM2

Behalve een plastische opknapbeurt, zal er ook technisch gesleuteld worden aan de attractie. Big Thunder Mountain heeft vaak te maken met technische mankementen waardoor de attractie voor al snel een uur stil komt te liggen. Nieuwe software en aanpassingen in het systeem zullen dit moeten voorkomen in de toekomst en de attractie sneller doen herstarten. Een gedeelte van de track zal worden aangepast en nieuwe effecten zullen worden toegevoegd aan de rit zoals in de VS ook gebeurd is. Er wordt verwacht dat er een interactieve wachtrij zal worden aangelegd en een aparte Single Riders wachtrij zoals bij Space Mountain ook al gebeurde.

BTM1

Mocht je Big Thunder Mountain echt niet kunnen missen dan moet je voor november nog snel naar Disneyland Parijs gaan. Daarna zullen pas eind 2016 de treinen door de verlaten goudmijn denderen. En wellicht vang je de volgende keer wel een glimp op van die Thunder Bird god die over de berg waakt. Wil je al een idee krijgen van hoe de nieuwe effecten eruit komen te zien? Kijk dan dit filmpje en zie hoe Big Thunder Mountain in Disneyland eruit ziet na ook een gigantische opknapbeurt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s