Lillian Disney, de vrouw van…

In 1923 werd een kleine animatiestudio geopend die uiteindelijk uit zou groeien tot The Walt Disney Company. Het was diezelfde persoon, Walt Disney, die grote bekendheid genoot tijdens zijn leven en zelfs na zijn dood in 1966. Toch was hij niet de enige Disney binnen het bedrijf. Er waren verschillende andere leden van de familie die hun stempel op de geschiedenis van het bedrijf hebben gedrukt, de één wat groter dan de ander. Er wordt wel eens gezegd dat er achter elke sterke man een sterke vrouw schuilt. Dat was bij Walt Disney ook het geval. Haar naam was Lillian Disney, Lilly voor vrienden. En alhoewel Walt ervan hield in de schijnwerpers te staan, bleef Lillian liever onbekend voor het grote publiek. En daar was ze voor Walt zijn steun en toeverlaat en klankbord wanneer nodig.

LillianDisney1

Lillian werd op 15 februari 1899 geboren in Spalding, Idaho. Rond 1923 verhuisde ze naar Los Angeles waar ze via via hoorde dat een beginnende animatiestudio op zoek was naar een secretaresse en tevens inkt-tekenaar. Ze solliciteerde en werd aangenomen. Walt was gelijk onder de indruk van Lillian. In 1925 trouwden ze in Idaho. Ze stopte daarna met haar werk bij de studio, maar vergezelde haar man zo vaak mogelijk. Eén van die reizen was de beruchte reis naar New York in 1928. Walt reisde er naartoe in de veronderstelling dat hij zou onderhandelen over een nieuw distributiecontract voor zijn animatiefiguur Oswald, the Lucky Rabbit. Maar al snel bleek dat al zijn tekenaars overgelopen waren en hij de rechten kwijt was. Walt weigerde onder iemand anders te werken en verliet New York met lege handen. Tijdens de treinreis terug naar Los Angeles bedacht hij een nieuw karakter, een muis. Hij wilde deze eerst Mortimer Mouse noemen, maar Lillian vond de naam niet passend en stelde Mickey voor. En zo zou (volgens de legende) Mickey Mouse geboren zijn.

LillianDisney2

In 1933 werd hun eerste dochter geboren, Diane Disney. De zwangerschap (en eerdere miskramen) vielen Lillian echter zwaar en na de geboorte van Diane besloten ze daarom te adopteren. In 1936 volgde een tweede dochter, Sharon Disney. Lillian zorgde als huisvrouw voor de dochters, terwijl Walt in de studio werkte. Op zaterdag nam hij zijn dochters mee naar de lege studio, waar zij door de lege gangen speelden. Walt had vele ideeën, die vaak op tegenstand van zijn broer stuitten binnen de studio. Thuis was Lillian vaak zijn klankbord. Toen Walt zich steeds vaker met live-action films bezig ging houden en ’s avonds stukken film mee nam om te bekijken, vroeg Lillian aan hem of het echt nodig was dit elke avond te doen. Walt begreep de hint en nam daarna geen film meer mee naar huis. Maar Lillian kon Walt niet altijd tegenhouden en nadat zij verhuisden naar hun huis in Holby Hills kreeg Walt uiteindelijk toestemming van haar om een miniatuur trein aan te leggen in de tuin. Echter, de baan moest wel via een tunnel onder haar bloemenperk door.

LillianDisney3

Hoewel Walt grote bekendheid genoot, bleef Lillian liever de onbekende vrouw van. Toen haar echtgenoot in 1966 overleed, trad zij slechts enkele keren in de publiciteit. De eerste keer was tijdens de opening van Walt Disney World in 1971. Roy had de taak op zich genomen het resort af te bouwen als eerbetoon aan zijn broer. Tijdens de opening vroeg hij aan Lillian wat zij ervan vond. Zij vertelde hem dat zij dacht dat Walt dit resort zou hebben goedgekeurd. In 1982 kwam zij opnieuw terug naar Florida voor de opening van EPCOT. Lillian hertrouwde in 1969 met John L. Truyens tot zijn dood in 1981.

LillianDisney4

Behalve de naam Mickey Mouse, heeft Lillian nog een andere erfenis achter gelaten. In de jaren ’80 kwam het idee om in Los Angeles een nieuwe concerthal te bouwen. Architect Frank Gehry werd hiervoor aangetrokken. Lillian besloot namens de Disney-familie $50 miljoen te doneren aan dit project. Alhoewel het project vele tegenslagen kende, vond uiteindelijk in 2003 de opening plaats. Het gebouw werd de Walt Disney Concert Hall genoemd. Frank Gehry ontwierp speciaal voor Lillian een fontein, die bij de concerthal gebouwd werd. Lillian was echter niet meer bij de opening aanwezig. Op 15 december 1997 werd zij getroffen door een beroerte en stierf. 31 jaar daarvoor was precies op dezelfde dag Walt Disney overleden. Lillian Disney werd 98 jaar oud.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s