Walt Disney Classics nr. 26: The Great Mouse Detective

Na de gigantische mislukking van The Black Cauldron moest de animatiestudio van Disney zich bewijzen tegenover het nieuwe management. Gelukkig was er op dat moment nog een andere film in productie binnen de studio en men moest dus alles op alles zetten om te laten zien dat animatie nog steeds toekomst had binnen de studio. Het project was The Great Mouse Detective. In Nederland is deze film beter bekend als De Speurneuzen.

TheGreatMouseDetective1Eind jaren ’70 was binnen de Disney studio het idee om een film te maken gebaseerd op Sherlock Holmes. Maar dan met dieren. In het bijzonder werd gekeken naar de boeken van Basil of Baker Street van Eve Titus. Deze boeken zijn gebaseerd op de Sherlock Holmes verhalen, maar dan met muizen in de hoofdrol. De naam van de hoofdpersoon kwam van de acteur Basil Rathbone, die meerdere malen Sherlock Homes speelde. Er werd een begin gemaakt aan het project, maar al snel kreeg men twijfels binnen de studio. Er was namelijk nog een film met muizen in de hoofdrol in de maak, The Rescuers. Teveel muizen vond men, dus werd Basil of Baker Street (voorlopig) stilgelegd.

TheGreatMouseDetective4

Toen begin jaren ’80 de productieproblemen rondom The Black Cauldron ontstonden en diverse medewerkers van het project werden gehaald, besloten twee van hen het oude project van Basil van Baker Street opnieuw voor te leggen aan het management. Dit waren John Musker en Ron Clements. Ron Miller, de schoonzoon van Walt en de baas van Disney op dat moment, zag heil in het project en zo werd Basil of Baker Street opnieuw in productie genomen. Tijdens de productie van de film werd voor het eerst geëxperimenteerd met computer animatie. Geïnspireerd op de finale van Hayao Miyazaki’s Castle Of Cagliostro, zou de climax van Basil of Baker Street in de Big Ben plaatsvinden. Voor deze scène zou voor het eerst computers gebruikt worden om animatie te creëren. Dit werk duurde enorm lang aangezien de computer ironisch gezien niet voorzien waren van… jawel… een muis! Toen de producent van The Black Cauldron het werk zag, wilde hij dat zijn film ook computer animatie zou krijgen. En aangezien deze film eerder is uitgekomen, wordt The Black Cauldron gezien als de animatiefilm met de eerste computer animatie.

TheGreatMouseDetective3

De film was drie jaar in productie toen er een nieuw management bij Disney kwam. Alle lopende projecten werden opnieuw bekeken en zo moesten Musker en Clements ook opnieuw Basil of Baker Street voorleggen. Michael Eisner, die Ron Miller als baas vervangen had, gaf zijn goedkeuring aan het project. Alhoewel het budget voor de film, dat toen $25 miljoen was, werd gehalveerd. De productie moest dus simpeler en goedkoper. Daarbij kwam nog een ander probleem kijken. Eisner en co. besloten de studio opnieuw in te delen. Daarmee werd de animatiestudio verwijderd van de Burbank Studio waar zij sinds het succes van Snow White and the Seven Dwarfs gevestigd was. Men verhuisde naar een oud warenhuis in Glendale. Toen in 1985 The Black Cauldron uitkwam en desastreus flopte, werd duidelijk dat er veel af hing van Basil of Baker Street. Eisner vervroegde de releasedatum van de film met een halfjaar, waardoor er nog meer druk op de staf kwam te liggen. Ook veranderde hij de titel van de film, die in zijn ogen veel te Brits was en niet aan zou slaan bij het Amerikaanse publiek. Hij koos de titel The Great Mouse Detective, dat voor veel scepsis binnen de studio zorgde. Er circuleerde zelfs een namaak-memo binnen de studio waarin aangekondigd werd dat Disney andere films zou hernoemen in bijvoorbeeld Little Men Help A Girl (Snow White & The Seven Dwarves) Colours & Music (Fantasia) en Puppies Taken Away (101 Dalmatians).

TheGreatMouseDetective2Op 2 juli 1986 ging The Great Mouse Detective in première. De film werd goed ontvangen door de critici die een jaar daarvoor nog The Black Cauldron hadden neergesabeld. De stijl van The Great Mouse Detective en het verhaal vielen in de smaak. En ook het publiek leek de film te accepteren, waardoor de film een flinke winst maakte en daarmee de toekomst van de animatiestudio veilig wist te stellen.

The Great Mouse Detective. De film die de animatiestudio van Disney wist te redden. Ook werd door The Great Mouse Detective de eerste stappen gezet naar de Disney Renaissance die een paar jaar later zou beginnen. Heel af en toe zijn er nog wel eens verhalen van Basil in stripboeken en tijdschriften van Disney verschenen, maar The Great Mouse Detective behoort toe aan de verloren generatie animatiefilms uit de jaren ’80. Maar wellicht dat als je de volgende keer in Londen bent en de Big Ben ziet, dat je je dan bedenkt dat hier de inspiratie lag voor de eerste computer animatie scène van Disney. Computer animatie met èn zonder een muis.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s