Disney’s Beauty and the Beast keert terug naar Nederland

Vanaf 3 december is Disney’s allereerste musical weer in Nederland te zien. Ik heb het natuurlijk over Disney’s Beauty and the Beast. Tien jaar geleden was deze musical voor het eerst te zien in Nederland met Chantal Janzen en Stanley Burleson in de rollen van Belle en het Beest. Nu keert de musical terug met een geheel nieuwe cast en zal te zien zijn in het Circustheater in Scheveningen. BBNL2Het was 1991 toen de animatiefilm van Beauty and the Beast in de bioscoop verscheen en de film werd direct door alle critici geprezen. De New York Times vond het zelfs de beste musical van 1991 in plaats van een film. En zo ontstond het idee om een stage musical van de film te maken. Na enkele try-outs in Houston, ging in april 1994 Beauty and the Beast op Broadway in première. Opnieuw was het een succes voor Disney en de musical werd bekroond met een Tony Award. De musical zou tot 2009 op Broadway blijven spelen en daarmee de negende langst spelende musical van Broadway worden. BeautyAndTheBeastBroadwayNa het succes in de VS lokte het buitenland voor Disney. En zo trok Beauty and the Beast de wijde wereld in. Allereerst werd in 1995 Australië aangedaan, waar Hugh Jackman zelfs nog een tijd lang de rol van Gaston vertolkte. Maar ook Canada, Japan en het Verenigd Koninkrijk volgden al snel. In 1998 werd Beauty and the Beast in Londen met een Laurence Olivier Award onderscheiden voor Best New Musical. Inmiddels is de musical wereldwijd in 13 landen te zien geweest en heeft in meer dan 115 steden gespeeld. Er zijn wereldwijd meer dan 35 miljoen mensen komen kijken naar één van de voorstellingen van Beauty and the Beast.

BBNL4

In 2005 was Nederland eindelijk aan de beurt. Stage Entertainment (van Joop van de Ende) werkte inmiddels goed samen met Disney en had in de tussentijd al Aida en The Lion King naar Nederland gehaald. Beide musicals hadden als vaste basis het Circustheater in Scheveningen. Beauty and the Beast zou echter een reizende musical worden. In oktober vond de première plaats in Carré, waarna de musical anderhalf jaar lang door Nederland reisde. Nadat in de zomer van 2006 The Lion King stopte in het Circustheater, nam Beauty and the Beast daar zijn plek in. Hier speelde de musical nog vier maanden lang voordat de laatste voorstelling in januari 2007 plaatsvond.

BBNL1In december keert Beauty and the Beast terug op dezelfde plek waar het afscheid nam van het publiek: het Circustheater in Scheveningen. Vanaf 3 december vinden eerst de try-outs plaats, waarna op 13 december de première zal plaatsvinden. Inmiddels is er een nieuwe cast bekendgemaakt met dit keer Anouk Maas en Edwin Jonker als Belle en het Beest. Maar dit is niet de enige Disney musical die terug zal keren naar Nederland. Onlangs werd bekendgemaakt dat er dit najaar audities starten voor de musical der musicals. Jawel, Disney’s The Lion King komt er ook weer aan!

Klik hier om kaarten voor Disney’s Beauty and the Beast te bestellen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s