Roy E. Disney, het neefje van…

In 1923 werd een kleine animatiestudio geopend die uiteindelijk uit zou groeien tot The Walt Disney Company. Het was diezelfde persoon, Walt Disney, die grote bekendheid genoot tijdens zijn leven en zelfs na zijn dood in 1966. Toch was hij niet de enige Disney binnen het bedrijf. Er waren verschillende andere leden van de familie die hun stempel op de geschiedenis van het bedrijf hebben gedrukt, de één wat groter dan de ander. Walt en zijn broer Roy waren de grondleggers van de studio, maar na hun dood was het de zoon van Roy, toevallig ook Roy genaamd, die gold als het morele kompas van de studio. En hij was degene die de erfenis van zijn oom en vader beschermde. En daar heeft hij meer dan eens strijd voor moeten leveren.

RoyE1

Roy Edward Disney werd op 10 januari 1930 geboren en was het enige kind van Roy O. Disney en zijn vrouw Edna. Doordat zijn vader altijd druk aan het werk was in de studio, groeide Roy daar praktisch op. Hij zag hoe de tekenaars films als Snow White and the Seven Dwarfs en Pinocchio maakten. Er wordt wel eens gezegd dat hij model stond voor Goofy. Zijn oom Walt vertelde hem de verhalen die hij later zou gaan verfilmen. Het was dan ook niet zo gek dat hij in 1951, nadat hij was afgestudeerd, ging werken bij de Disney Studio. Zijn eerste baan was als assistent-regisseur en producent bij de True-Life Adventures. In 1955 trouwde hij met Patricia en ze kregen vier kinderen samen; Roy Patrick, Susan, Abigail en Timothy Disney. Nadat zijn oom was overleden, werd Roy in 1967 lid van de Raad van Bestuur van de Disney Studio.

RoyE3

Nadat ook zijn vader was overleden in 1971, begon Roy steeds meer moeite te krijgen met de richting waarop de studio ging. Het toenmalige management bleef te vaak hangen bij de gedachte “Wat zou Walt doen?’ en leek daarmee stil te blijven staan bij de oude tijden. In 1977 besloot hij daarom ontslag te nemen als producent bij de studio, maar behield zijn positie in de Raad van Bestuur. Roy startte in 1978 Shamrock Holdings, een investeringsbedrijf en hij kocht hiermee een groot aantal Disney aandelen. In 1984 liet hij voor de eerste keer zijn strijdkracht zien. Ron Miller, de schoonzoon van Walt, was net aangesteld als nieuwe baas van de studio. Echter, van twee kanten werden er vijandige overnames gepland om de studio over te nemen. Ron Miller was hier niet tegenop gewassen. Roy had genoeg van de manier waarop de studio geleid werd en stapte uit de Raad van Bestuur. Echter, achter de schermen voerde hij een stille strijd waarin hij vele aandeelhouders en andere investeerders aan zijn kant wist te krijgen. Ook verzamelde hij een nieuw management. De overnames werden afgeslagen, de studio was veilig en er kwam een nieuw management. Dit bestond uit Michael Eisner, die van Paramount was gekomen, en Frank Wells, die bij Warner Bros had gewerkt. Eisner nam Jeffrey Katzenberg mee, die hij hoofd van de filmstudio maakte. Ron Miller was aan de kant geschoven en Roy kwam weer terug naar de studio. Hij werd vice-voorzitter van de Raad van Bestuur en de baas van de animatiestudio.

RoyE2

Onder het nieuwe management groeide de studio enorm. Ook brak er een nieuwe tijd aan voor de animatiestudio die vele hitfilms in de jaren uitbracht als The Little Mermaid, Beauty and the Beast, Aladdin en The Lion King. Buiten zijn werk in de studio en bij Shamrock hield Roy zich ook bezig met zeezeilen. Met zijn jacht de Pyewacket voer hij in diverse wedstrijden mee en zette zelfs een snelheidsrecord voor de afstand tussen Los Angeles en Honolulu. In de jaren ’90 startte hij een prestige project. Een project waar zijn oom vroeger voor had gevochten. Roy begon aan het langverwachte vervolg op Fantasia. In 2000 kwam de film, na 9 jaar in productie te zijn geweest, uit in de bioscoop.

Na het plotselinge overlijden van Wells en het ontslag van Katzenberg, bleef Eisner alleen achter van het aangestelde management. Roy merkte aan het begin van de jaren 2000 dat de manier van micromanagement door Eisner het bedrijf tot stilstand had gebracht. De creativiteit was opgedroogd en er werd alleen gekeken naar manieren om snel geld verdienen. De rol van Roy werd steeds beperkter doordat Eisner bevriende mensen in de Raad van Bestuur zette. In 2003 kreeg Roy te horen dat hij geen verlenging kreeg als lid van de Raad van Bestuur vanwege zijn leeftijd. Hij besloot de eer aan zichzelf te houden en nam ontslag. Hij schreef een kritische brief aan Eisner die ook in de publiciteit kwam. Achter de schermen begon hij samen met Stanley Gold, zijn partner in de Shamrock Holding, een campagne tegen Eisner die Save Disney heette. Net zoals in 1984 begon hij een bittere strijd tegen het huidige management om het voortbestaan van de studio veilig te stellen. Terwijl de strijd gaande was, kwam er een overnamebod op het bedrijf door Comcast, een kabelbedrijf uit de VS. Dit overnamebod werd afgeslagen. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van 2004 had Roy genoeg aandeelhouders aan zijn kant gekregen. Eisner kreeg 43% van de stemmen tegen zich. En hiermee werd een signaal afgegeven dat Eisner’s tijd bij Disney voorbij was. Binnen het jaar besloot hij op te stappen en de leiding over te dragen aan Robert Iger, de huidige baas van Disney. Alhoewel Roy in het begin ook kritiek op Iger had, wist hij Roy te overtuigen met zijn toekomstplannen voor Disney. Roy kwam in de rol van Director Emeritus terug bij de studio.

RoyE4

Nadat er een nieuwe tijd was aangebroken bij Disney, brak er ook een nieuwe tijd voor Roy aan. Hij scheidde in 2007 van zijn vrouw Patricia, met wie hij 52 jaar samen was geweest. Patricia leed aan alzheimer. Roy hertrouwde in 2008 met Leslie DeMeuse, een televisie producent. Samen maakten zij diverse documentaires over zeezeilen, waarmee zij enkele prijzen wonnen. Op 16 december 2009 overleed Roy aan de gevolgen van maagkanker. Na zijn crematie werd zijn as uitgestrooid in de Gorte Oceaan, waar hij zoveel van zijn tijd had doorgebracht. Met zijn dood kwam er een einde van de invloed van de Disney-familie in de Raad van Bestuur. Alhoewel de familie van zowel Walt als Roy een behoorlijke hoeveelheid aandelen beheerst, heeft er na Roy geen lid meer deelgenomen aan de dagelijkse leiding van de studio. Na zijn dood werd in 2009 de animatiestudio omgedoopt in het Roy E, Disney Animation Building. Een bijzonder eerbetoon aan de man die zoveel voor de studio heeft betekend.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s