Disney & Back to the Future

Vandaag is de dag dat Marty McFly vanuit 1985 hier in 2015 zou belanden. Ik heb het natuurlijk over Back to the Future. In de eerste film van deze trilogie ging hij terug naar 1955, maar in het tweede deel zou hij de “toekomst” in gaan en op deze dag belanden. Alhoewel de film uiteindelijk door Universal Pictures werd uitgebracht, zijn er toch enkele banden met Disney.

RZ1

Het idee voor Back to the Future ontstond begin jaren ’80 bij Bob Gale en hij vertelde zijn goede vriend (en regisseur) Robert Zemeckis erover. Samen ontwikkelden zij een eerste script en gingen hiermee naar Columbia Pictures. Zij zagen wel iets in het idee en gaven groen licht om het script verder uit te werken. Toen zij een jaar later terugkwamen, vond Columbia het script te braaf en stelden voor dat zij het bij Disney zouden proberen. Het duo wilde echter liever hun film bij een grote studio maken (Disney was rond die tijd nog geen grote speler in Hollywood), maar iedere studio wees hen af. Uiteindelijk gingen zij toch naar Disney, maar het idee van een moeder die verliefd zou worden op haar eigen zoon paste niet bij Disney. Uiteindelijk besloten zij contact op te nemen met Steven Spielberg, die zelf ook op zoek was naar een nieuwe hitfilm. Zemeckis maakte in de tussentijd Romancing the Stone, wat een hit was. Hierdoor durfde uiteindelijk Universal Pictures de gok aan en aldus geschiedde het. Back to Future werd een fenomeen en de grootste hit van 1985.

RZ2

Na het succes van Back to the Future gingen de deuren open voor Zemeckis. Hij werd in 1985 benaderd door Disney om de regie op zich te nemen voor een film genaamd Who Framed Roger Rabbit?. De nieuwe baas van de studio, Michael Eisner, had eerder al Steven Spielberg bereid gevonden om de film te produceren. En Spielberg was in staat geweest andere studio’s te overtuigen hun animatiefiguren te “lenen” voor de film. Naarmate de film vorderde, ontstonden er wat zorgen bij Disney over de seksuele verwijzingen in de film. Er werd daarom besloten om de film onder de Touchstone banner uit te brengen in plaats van de Walt Disney Pictures banner. Toen de film uitkwam in 1988 was het een gigantisch succes en won zelfs drie Academy Awards.

RZ3

Pas in de jaren 2000 kruisten de paden van Zemeckis en Disney elkaar weer. Hij bracht in 2004 de animatiefilm The Polar Express uit, waarin hij gebruik maakte van performance capture technologie (mensen in pakken spelen de rollen, waarna hun bewegingen in animatie wordt omgezet). Dit trok de aandacht van Dick Cook, het toenmalige hoofd van de filmstudio’s van Disney. Ze besloten een samenwerkingsverband te starten en richtten ImageMovers Digital op. De eerste film die zij uitbrachten was A Christmas Carol met Jim Carrey in meerdere hoofdrollen. De film werd echter gemixt ontvangen door de critici, maar was een klein succes in de box office. Hun tweede film werd Mars Needs Moms en was een gigantische flop. Hierna werd de samenwerking al snel verbroken. De aangekondigde remake van Yellow Submarine van The Beatles kwam hierdoor ook niet van de grond.

RZ4Maar goed, Back to the Future! Vandaag kunnen we dus Marty McFly verwachten. Let dus goed op voor rondvliegende DeLoreans als je met je hoverboard over de straat zoemt. Voor je het weet ga je terug naar 1885. En dat is zes jaar voor de geboorte van ene Walt Disney!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s