Walt Disney Classics nr. 27: Oliver and Company

Na het succes van The Great Mouse Detective had het nieuwe management van Disney weer voldoende vertrouwen in de animatiestudio. Het was tijd om nieuwe films te maken. Onder het regime van Michael Eisner en Jeffrey Katzenberg werd er een nieuwe manier van werken aangesteld. De eerste film die goedgekeurd werd, was Oliver and Company. Gebaseerd op Oliver Twist, het beroemde boek van Charles Dickens. Maar alleen dan met katten en honden.

Oliver&Company1Na de release van The Black Cauldron in 1985 werden de manier van werken bij de animatiestudio van Disney veranderd. Niet alleen werden zij (tijdelijk) verhuisd naar Glendale, maar ook werden animatoren uitgenodigd nieuwe ideeën voor films te pitchen tijdens de zogenoemde Gong Show. Enkele ideeën die hierin naar voren werden gebracht waren The Little Mermaid en Treasure Island in Space. Animator Pete Young kwam met het idee om Charles Dickens’ Oliver Twist te verfilmen, maar dan met honden. Katzenberg had in zijn vorige baan bij Paramount Pictures graag een filmversie van de musical Oliver! willen maken, maar dat was er nooit van gekomen. Nu zag hij een nieuwe kans en keurde het idee goed. Onder de werktitel Oliver and the Dodger ging men aan de slag.

Oliver&Company2

Men koos er voor om het verhaal in de huidige tijd te plaatsen. In een vroeg stadium werd er gekeken om het verhaal een vervolg te laten zijn op The Rescuers, waar het leven van Penny gevolgd zou worden bij haar nieuwe ouders in New York. Maar het verhaal kwam niet van de grond en men besloot op een andere manier verder te gaan. Toch zijn de invloeden van deze verhaallijn nog terug te zien in de personage Jenny, die qua uiterlijk (en naam) veel op Penny lijkt. Toen rond 1987 het eerste script klaar was, bleek dat het verhaal erg donker was. Oliver was gewoon een jongen en zijn ouders zouden vermoord worden door de honden van Sykes. Het script werd afgekeurd en in een tweede versie van het script was Oliver in naïeve kitten veranderd en de gang van Dodger in honden. Deze variant werd goedgekeurd en de productie kon beginnen.

Oliver&Company5

De animatiestudio was al voorzichtig aan het experimenteren geweest tijdens de productie van The Black Cauldron en The Great Mouse Detective. Tijdens de productie van Oliver and Company werd er zelfs een speciale afdeling opgericht die zich ging bezig houden met computer animatie. En zo werden de wolkenkrabbers, de scooter van Fagin en de auto van Sykes volledig met computer animatie gemaakt. Ook werd ervoor gekozen om gebruik te maken van nieuwe geluidseffecten. Katzenberg besloot ook weer terug te keren naar het musical format van de vroegere animatiefilms van Disney. Hiervoor huurde hij onder andere grote namen in als Barry Manilow en Billy Joel om nummers te schrijven. De laatste zou tevens de stem van Dodger inspreken. Op aanraden van zijn goede vriend David Geffen huurde hij Howard Ashman in om het nummer Once Upon a Time in New York City te schrijven. Ashman zou hierna een belangrijke rol gaan spelen bij Disney.

Oliver&Company4

Op 18 november 1988, precies 60 jaar nadat Mickey Mouse met Steamboat Willy in de bioscoop verscheen, ging Oliver and Company in première. De film kwam in hetzelfde weekend uit als de animatiefilm The Land Before Time van ex-Disney animator Don Bluth. Oliver and Company verloor het weekend en moest genoegen nemen met een tweede plek. Toch zou Oliver and Company uiteindelijk meer verdienen van The Land Before Time. De critici vonden de film echter maar matig en het verhaal voorspelbaar. Toch bouwde de film door de jaren heen een cultstatus op onder de fans.

Oliver and Company. De eerste animatiefilm van het nieuwe management van Disney. Net zoals bij zijn twee voorgangers, is Oliver and Company door de jaren heen op de achtergrond geraakt. Toch werd er tijdens de productie belangrijke stappen gezet die een nieuwe Renaissance zouden beginnen. En deze Renaissance begon toen er een jaar later een kleine zeemeermin genaamd Ariël in de bioscoop verscheen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s